Hoe krijg ik deze gevel weer netjes?!

VinnieTerranova

  • #1
Beste klussers,

Beetje achtergrondinformatie:

Ik bezit een woning uit 1946 (monument). De woning is opgetrokken uit een enkele betonsteen (hol) en aan de buitenzijde afgewerkt met een stuclaag. Aan de binnenzijde heb ik de woning geïsoleerd met pur en voorzetwanden.

Nu zijn er een aantal zaken verwijderd (gaskachels e.d.) en die gaten zijn gevuld gerepareerd met Ardex B12. Ook heb ik wat struiken die tegen de gevel aangroeiden verwijderd. Bij het laatste is ook meteen de verflaag die op de gevel zat los gaan laten.

Omdat de gevel weer mooi te krijgen wil ik dus de gevel opnieuw schilderen / keimen / kaleien.. Ik heb echter geen idee wat voor verf er nu op de gevel zit, en wat voor pleisterwerk daaronder zit. Hoe kan ik dit nu het beste aanpakken? :roll:

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaats even een foto van dichtbij van het aangetaste stuk.
 

VinnieTerranova

  • #3


Heb het even uitgesneden. Heb nu geen foto van dichterbij, het is donker buiten..
 

VinnieTerranova

  • #4
Heb vanochtend 2 foto's van dichterbij genomen. Hoop dat ik met jullie hulp tot een goed stappenplan kan komen om de gevel weer in ere te herstellen :D



 

VinnieTerranova

  • #5
Iemand ideeën?

Wat voor pleisterwerk zou eronder zitten en wat voor verf zit daarop? Ik wil de gevel zo goed mogelijk herstellen en daarbij is vochthuishouding uiteraard erg belangrijk.

Ik zit er zelf aan te denken om de bestaande verflaag eraf te halen (PealAway), eventueel plaatselijk bijwerken (gaten / scheuren) en dan de gevel te keimen.

Dit is echter nogal een klus en misschien niet nodig, ik ben dus op zoek naar meningen of alternatieven.. :idea:
 

VinnieTerranova

  • #6
Had gehoopt op wat goede alternatieven of werkwijzen hier... ligt het aan de informatie van mijn kant?

Hier nog wat meer info:

Schade door uitbloeiend zout


Een deel van de verf verwijderd (proefvlak met Vista Lakweg):


Ik ben er inmiddels wel van overtuigd dat de gevel is aangesmeerd met een cementlaag.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Zo goed ik weet kan keimen alleen op schoon metselwerk.

Hier kan je het stukwerk afhalen (of alleen de losse delen), dan met een hogedrukreiniger schoonmaken en stucen en/of schilderen.

Voor het vochtprobleem zou je eerst erachter moeten komen waar het vandaan komt. Als je binnen geen vocht hebt, is er niet echt een probleem ;)
 

VinnieTerranova

  • #8
Dank voor de reactie.

Volgens mij kan je prima keimen op verschillende ondergronden hoor.

Het stucwerk afhalen is geen optie. Dat kost een fortuin. Daarbij is het op zich niet slecht. Het stucwerk is enkel bij maaiveld beschadigd door optrekkend vocht (binnen geen problemen). De fundering is inmiddels gebitumineerd vanaf de funderingsvoet en water wordt nu gedraineerd.

Het gaat mij voornamelijk om hoe om te gaan met die grote plekken losgelaten verf (ik vermoed dat ze een keer een goedkope latex ofzo erop gesmeerd hebben). Ik kan wel de hele gevel schoon gaan maken en dat opnieuw verven, maar die kale plekken blijf je dan altijd zien natuurlijk omdat ze dieper liggen. De hele gevel ontdoen van die verf is ook een kostbare aangelegenheid.. :(
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu