Hoe kabeluitgang opsporen?

Lutz

  • #1
In mijn nieuwe huis van 1993 heb ik in een kamer systeemplafond en in een inbouwdoos zonder deksel komen er 3 kabels met ieder vier draadjes uit, bij mijn weten 3 keer telefoonkabel rond.

Hoe zullen de kabels in de doos lopen?

Optie 1: deze 3 draden lopen rechtstreeks naar de meterkast, maar daar heb ik ze nog niet gevonden.

Optie 2: ergens in het systeemplafond komen de 3 draden weer tot voorschijn, maar om dat uit te zoeken moet ik 60 m2 platen tillen.

Optie 3: dat zal niet lukken: nog een trekveer erbij duwen en proberen te achterhalen, waar het uitkomt.

Wat het zo moeilijk maakt is dat veel kabels er nog liggen die an alle twee kanten zijn doorgeknipt. Ik heb al wat kabels verwijdert, maar nog geen echte overblik.
 

Fiesiekus

  • #2
Er is (dacht dat 't tok-apparatuur heet) een methode waarbij je een signaal op de draden zet en dan met een detector het signaal en daarmee de draden kunt volgen.
 

Lutz

  • #3
De achterliggende vraag is: indien ze al tijdens de bouw een doos voor telefonie hebben gelegt, hebben ze dan vanuit de meterkast een pijp naar deze inbouwdoos gelegt of hebben ze nog ergens tussenin verdeeldozen geplaatst? Bedankt voor het meedenken!
 

Fiesiekus

  • #4
Hoe zouden wij dat kunnen weten?
 

Lutz

  • #5
Misschien zijn er regels voor? Uit het antwoord ontneem ik, dat alle twee optie's mogelijk waren. Dat wordt tillen in het weekeinde en kabels verwijderen.
 

Lutz

  • #6
Vandaag nog wat afgeknipte netwerkkabels eruit getrokken en dan gelukkig de buis kunnen zien, waar de drie telefoonkabels uitkomen.

Misschien lukt het om met het uittrekken tegelijkertijd netwerkkabel en antennekable in te trekken.
 

ET67

  • #7
Volgens mij is het zo dat als ze tijdens de bouw een doos voor telefonie gelegd hebben er altijd een rechtstreekse buis is van deze doos naar het abonee overname punt. Deze kan in de meterkast zitten. Weet niet of het nog gedaan wordt, maar vroeger kwam deze ook in de woonkamer voor.Wellicht in de doos achter de het plaatje van de telefoon.
 

Ictopussy

  • #8
Bij recentere woningen (van pakweg de laatste 15 jaar) wordt het zogeheten ISRA-punt (de binnenkomende KPN-aansluiting) afgewerkt in de meterkast en worden vanuit de bouw naar een of meerdere vertrekken een loze 3/4" (16mm) buis gelegd.
Bij oudere woningen zit het ISRA-punt meestal aan de voorzijde van het pand, in de woonkamer, afgewerkt als een viervoudige telefoonaansluiting, ook wel eens 'varkenssnuit' genoemd.
Bij heeeele oude woningen zit het ISRA-punt ook wel in de kruipruimte, aan de voorzijde van het pand, herkenbaar als een loden of kunststof huls met een ronde top.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu