Hoe afschot te realiseren van inloopdouche

Tilbo

  • #1
Beste allemaal,

De volgende 2 vragen. Een slaapkamer en delen van de overloop met houten vloer wordt omgebouwd tot badkamer. Het plan is om op de houten balken Lewis-platen te leggen (zwevend o.a. ivm geluid) en daar een (lichtgewicht) betonnen vloer op te storten. De vloer wordt voorzien van vloerverwarming. Of de vloerbalken verstevigd moeten worden overleggen we met de constructeur als we de vloer open hebben om de balken te inspecteren. Waar we nog niet helemaal uit zijn is hoe we het afschot van de inloopdouche (in het groen getekend op beide tekeningen) moeten realiseren uitgaande van grote vloertegels. Ik zie 2 opties:

Optie 1: afschot op de tekening gezien van boven/noord (hoog) richting de beneden/zuid (laag). Bij laag komt een douchegoot over de gehele breedte van de inloopdouche. De vloer loopt dus vanaf het muurtje (met aan de achterkant daarvan een wasbak) omlaag richting de muur naast de deur. Niveauverschil is tussen de 2,5 en 3 cm. Het niveauverschil bij de inloop en bij de glazen wand kun je wellicht minder in het oog laten springen met een aluminium strip.


Optie 2:
afschot op de tekening gezien van links/west (hoog) richting rechts/oost (laag). Ook hier een douchegoot (een langere dus dan bij optie 1) over de gehele breedte van de inloopdouche. Voordeel van deze optie is mijns inziens dat, omdat je tussen 2 muren omlaag gaat, geen zichtbare randen van tegels hebt bij de instap. Maar je moet daar dus nog wel een mooie overgang maken van badkamervloer naar inloopdouche. Niveauverschil is tussen de 1,5 en 2 cm.



Vraag 1: wat is de beste manier om het afschot te realiseren? zuid-noord, of oost-west?

De vraag is tevens hoe we de vloer storten. Uitgaand van de instructies van Lewis dienen we minimaal 16mm (profiel) + 20 mm (vloerverwarming + 20 mm(Betondekking) = 56mm te storten. 56mm is dus het minimum dikte in de laagste punt van de de badkamer, bij de douchegoot Mijn idee is om het afschot direct in het beton te maken waardoor de hoogte in de rest van de badkamer uit zou komen op 56 mm + het maximale niveauverschil dus 56+30mm=86mm (optie 1) of 56+20mm=76mm (optie 2). Een andere optie is dat we overal 56mm beton storten maar dan buiten de inloopdouche nog 20mm zandcement bovenop het beton of, wat ik hier op het forum heb gelezen, dikbedtegellijm gebruiken om niveauverschil te creeeren. Een andere optie is om geen vloerverwarming te leggen onder de inloopdouche, maar met warme voeten douchen lijkt me wel prettig.

Hoe kijken julie tegen deze 2 vragen aan?
 

Emlichheimer

  • #2
Optie 2 is het mooist. Bij optie 1 heb je een behoorlijk hoog overgangsprofiel nodig (Schlüter), maar een korte drain.

Optie 2 heb je ter plaatse van de overgang naar het douchegedeelte slechts een tegeldikte overgang nodig, dat is wat fijner met profielen.

En geen vloerverwarming in de douche, dat is nergens voor nodig. Als je de douche aan zet zijn je tegels binnen no-time warm. Vloerverwarming is hier echt overbodig.
 

Tilbo

  • #3
Bedankt voor je reactie. Als ik geen vloerverwarming onder de douche wil (lijkt me inderdaad wat overbodig), dan kan ik nagenoeg de gehele badkamer vloer op 56 mm hoogte storten in lichtgewicht beton, met uitzondering van het deel waar de inloopdouche komt te liggen. Daar maak ik een uitsparing ter grootte van de inloopdouche met een hoogte van 40 mm (verschil tusssen 56mm en 40mm =afschot). Het afschot smeer ik dan netjes schuin aan met zandcement. Andere optie is dat ik het afschot direct in het beton realiseer, maar dat lijkt me lastiger te realiseren?

Oh, en mag/kun je direct op een betonvloer tegelen of moet je eerst een cementdekvloer storten? Een optie zou dan zijn eerst 40 mm beton waarin de vloerverwarming komt en dan nog 20 mm cementdekvloer erop?
 

Emlichheimer

  • #4
Douchevlak inderdaad sparen en later met een zandcementvloer de douchevloer smeren.
Vergeet niet te kimmen!

Tegelen mag direct op een betonvloer hoor.

Ik weet niet welke drain je hebt gekozen, maar let wel op dat je een muur-drain neemt en niet een gewone standaard drain.

Bij optie 2 heb je overigens een drain van 144cm getekend, is die wel verkrijgbaar? Ik heb er zelf een van 120cm en dat was al zoeken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
De drain juist niet tegen de muur leggen.
Maar altijd een cm of 6/7 van de muur af.
Zo kun je het stukje tussen goot en muur ook op afschot leggen naar de goot.
Dat is beter, om lekkage te voorkomen door optrekkend vocht in de tegels.

Ook moet de goot kleiner zijn als het douche gedeelte.
Zo kun je ook naast de goot een stuk tegel kwijt, dat je iets op afschot legt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu