Hart op hart afstand zwaluwstaart platen

Der schmutz

  • #1
Vraagje,

ik ga een betonnen verdiepings vloer in mijn huis storten.

Ligt nu een balken vloer welke berekend is op een vloer van 5cm beton.
overspanning ca. 430 cm tussen ruimte heb 445 cm balk nodig.
Is berekend, en kan.

Echter, op deze manier komt kom vloer met ondervloer en laminaat ca. 40 mm hoger uit dan trap. Ook moet ik een deel van de balken in een andere kamer versterken omdat deze wel dunner zijn.

Omdat ik voor een ander klusje een IPE profiel nodig had struikelde ik over een partij balken van 160 mm... (huidige houten balken zijn 200 mm, 50 H/H) en ik bedacht mij dat dit 40 lager is en de totale som dus nu gelijk uitkomt. Echter deze balken kosten natuurlijk meer dan hout, maar lijkt mij wel een betere oplossing.

Concreet is mijn vraag, wat is zou hart op hart afstand moeten zijn voor deze IPE 160 profielen. Is veel stijfer dan hout.... Ik kan hierover bij Reppel niets terugvinden en stijfheids waarden voor IPE kan ik ook niet zo vinden.

met licht beton ca. 80 kg m² en 110 KG met gewoon beton (inc. zwaluwstaartplaat en vloerverwarming). Als ik naar op mijn werk naar bedrijfspand kijk (met broodjes verdieping) kan IPE profiel eigenlijk alles wel hebben, maar is de stijfheid van de zwaluwstaart plaat met beton de belangrijkste factor. Vanwege mij wens voor vloerverwarming is wapenen van vloer geen optie. Tenzij ik vloer nog dikker maakt, maar dat wil ik niet.

breedte kamers (aparte vloeren) is 3m en 3,7 m. lengte is ca. 4,4 / 4,45m.

En ja huidige constuctie onder balken (stalen dwarsbalk) is berekend op betonnen vloer.

Alvast bedankt voor advies of tips waar ik berekening kan vinden.
 

Michiel_H

  • #2
Kijk eens in tabel 2 in dit bestand: https://www.joostdevree.nl/bouwkund...constructieve_eigenschappen_www_reppel_nl.pdf Voor je eigen gemak zou ik gaan voor h.o.h. 600 mm. Stel je voor dat je 900 mm toepast hoe wil je dan over je balklaag lopen voordat je de vloer hebt gelegd, voor je het weet lig je een verdieping lager. Daarbij buigen de platen dan heel vervelend door voordat er beton op is gekomen (tijdens het leggen van de vloerverwarming bijvoorbeeld).
Denk er wel aan om de platen zwevend te leggen!
 

Der schmutz

  • #3
Dank voor je reactie Michiel, maar 'gemak' is in deze niet echt van toepassing. Zowel vloer als plafond zijn er al uit. onderliggende ruimte is ook leeg, dus kan gewoon met een stijgers aan de gang. IPE balken kosten een vermogen, als ik de helft meer balken nodig heb alleen om makkerlijker te leggen kost dat ruim 1000 euro meer. Ik wil niet bezuinigen, maar onnodig uitgeven hoeft ook weer niet. Kan van het sloopafval wat ik heb best tijdelijke stempels maken. Op platen kan ik ook een m² spaanplaat van 1,8 dik als werkplateau gebruiken denk ik zo.

Ik ben eigenlijk puur geinterreseerd in de max. overspanning van hart op hart van een zwaluwstaart plaat met 5cm beton / max 100 a 110 kg m².

Volgens deze tabel zou bij een overspanning van 120 cm, bij 5 cm beton er 1.200 kg gelijkmatig verdeeld gewicht op mogen staan..... Maar hier staat niet bij 120 cm hart op hart en dus twijvel ik.

Zwevend liggen was ik al van plan. Stel je voor, met vloerverwarming op 40 graden vast gezet aan stalen balken... leuk experiment!
 

Michiel_H

  • #4
120 cm overspanning wordt ook 120 cm h.o.h. bedoeld, dat kun je dus aanhouden. Ik blijf het gevoelsmatig een grote overspanning vinden voor een vloer van slechts 5 cm dik. Ook weer gevoelsmatig lijkt me die 1000 euro erg veel. Een gangbare prijs voor een IPE 160 is op dit moment zo'n beetje 27 euro per meter, en dan heb ik het over nieuwprijs, als je ergens een restpartijtje hebt gevonden moet dat lager liggen.
Die werkvloer van spaanplaat op je platen werkt inderdaad ideaal.
Mbt het zwevend leggen, leg de vloer niet alleen los, maar ook op isolatiestroken.
 

Der schmutz

  • #5
Gevoel 1 heb ik ook,... hoewel, betonnen broodjes zijn ook 2x een paar cm met lucht er tussen.

Gevoel 2 klopt, fout van mij... ik bedoel, kom ik ruim boven de 1000 euro uit aan staal, terwijl ik nu op 6 a 700 zit. Budget laaghouden is ook naast het zoveel mogelijk zelf doen ook een sport :cool:

Hou H/H tussen de 80 en 100 cm net hoe het uitkomt per vloer qua breedte en totaal oppervlak.

Dank voor je reactie, heb ik wat te doen van het weekend!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
En hody vloer van 50 mm kan overspanningen tot 1500mm aan.

Mits de beton profesioneel wordt gestort verdicht en nabehandeld.
En minstens zo belangrijk voldoende tijd krijgt om uit te harden
voordat devloer wordt belast.


voor doe het zelf vloeren zou ik niet verder gaan dan 1000 h.o.h.

Dan heb je wat meer speling en is het niet erg als er plaatselijk wat dunnere stukjes in zitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu