Hangend toilet - beweging in constructie

Kaastosti

  • #1
Na het ophangen van de toiletten zien we dat er toch nog best wat speling in het geheel zit. Als je enthousiast gaat zitten, zie je het geheel meebewegen. Niet heel best voor tegels (die er nog op moeten).

Het is een kleine ruimte, dus om er het maximale uit te halen hebben we gekozen voor een compact reservoir. Die is minder diep, maar breder. Hierdoor hebben we geen ruimte om er een frame van hout of metal stud omheen te bouwen.

Het frame zelf staat als een huis, dat gaat echt nergens heen. Als materiaal voor de ombouw hebben we gekozen voor 12mm multiplex. Achteraf gezien misschien wat dun, maar alles voor een extra millimeter ruimte...

Die plaat multiplex zit heel goed op het frame bevestigd. Het toilet hangt natuurlijk direct aan het frame. Dus kennelijk zit er ook nog een flexibiliteit in het frame zelf. Raak je die normaliter kwijt door er een frame omheen te bouwen (waarvoor ik dan een alternatief moet verzinnen), of moeten we echt denken aan 18mm multiplex of zo'n kant-en-klare QBoard plaat?

Alvast bedankt voor de hulp!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Normaal als je het frame goed bevestigd met de mee geleverde bevestiging materialen zit deze goed vast en beweegt niet.

Ik zou watervast multiplex 18 mm nemen geeft meer stevigheid.

Plaats een een foto hoe je de frame hebt gemonteerd zonder de voorste houten plaat.
 

Kaastosti

  • #3
Dank voor het snelle antwoord!

Het frame zelf is ook niet van z'n plek te krijgen, die zit zowel boven als onder muurvast. Ik vermoed dat het frame zelf, door de kracht die erop wordt uitgeoefend, een kleine beetje mee geeft... hoe vreemd ik dat ook vind voor een frame dat hiervoor gemaakt is.

Onderstaand is een foto tijdens het bouwen. Zoals gezegd geen frame van hout of metal stud, dan komen we bij de afvoer in de knoop.



Het muurtje is niet op alle punten even stevig. Daarom zit er eerst een 18mm multiplex plaat op de muur, dat geeft extra stevigheid en ook wat extra vlees om een 10mm plug in te duwen. Even ter uitleg waarom er in godesnaam hout achter zit ;)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Hoe zit die afvoer op de standleiding?



Ook zit de afvoer niet in zijn ophanging frame.



Ik zou toch een houten frame om heen maken en dan een 18 mm multiplex tegen aan zetten zodat je goed het hout en frame vast kan zetten.

Je kunt ook een verkorte hangtoilet gebruiken van ongeveer 46 cm
 

Kaastosti

  • #5
De afvoer gaat horizontaal richting standleiding. Scherp gezien dat 'ie niet in z'n ophangframe zit, daar hebben we een eigen constructie voor moeten bouwen. Daar maak ik me overigens geen zorgen om, ook die zit heel goed vast.

De reden dat het zo zit is dat dit frame gemaakt is om de afvoer alleen recht naar beneden te zetten. Normaliter heb je met zo'n compact reservoir ook geen ruimte om iets anders te doen, vandaar dat het frame ook zo gebouwd is.

Op dat punt recht naar beneden zit 30cm dik beton... en dan kom ik op een punt uit waar het in de kruipruimte bijna onmogelijk wordt om fatsoenlijk naar de hoofd afvoer te komen. 45 graden kwam ook niet lekker uit, dus bleef over om het eerste stukje horizontaal te doen. Absoluut niet de voorkeur, maar als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan.

Dat hele verhaal heeft ons redelijk wat vertraging opgeleverd, echt alles zat tegen. Niet alleen de plaatsing en beperkingen in de ruimte, ook nog lekkage omdat er een rubber dubbel was geklapt in de mof van zwarte naar grijze PVC. Zucht.

Gezien jouw reacties moeten we dat multiplex toch vervangen. Heeft dan de 18mm variant nog grote voordelen boven zo'n QBoard plaat? Die laatste is er natuurlijk ook voor gemaakt. Scheelt weer werk :)

Houten frame er omheen wordt wel een uitdaging, daar gaat de standpijp in de weg zitten ben ik bang. En uiteraard moet dan _alles_ weer los, van z'n plek etc. om er bij te kunnen.

Wat is de toegevoegde waarde van het houten frame, behalve dat je daar lekker makkelijk in kunt schroeven? Ik twijfel of het echt de constructiewaarde toevoegt die we in het midden van het frame nodig schijnen te hebben...
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Daar maak ik me overigens geen zorgen om
Nou ik wel want in de standleiding zit een T-stuk deze is een lijm verbinding.
Dat zwarte buis wat je gemaakt hebt dat kan je niet lijmen in zo`n t-stuk.
Dat wil alleen als er een T-stuk met rubberverbinding is gebruikt.

Ook moet de afvoer bocht vast geklikt zijn in het frame.
Als je nu het frame 4 cm naar voren zet en een goede aansluiting op het riool maakt en ook een raam werk er om heen en er boven op dan heb je een stevige constructie.
Nu is het maar lapwerk.
 

Kaastosti

  • #7
Klopt helemaal, er zit dan ook een mof tussen met rubbers om van de zwarte niet verlijmbare naar de grijze verlijmbare te komen.

De enige manier om 'm vast te laten klikken is om recht naar beneden te gaan. Bij het tweede toilet hebben we de omgeving aangepast om dat mogelijk te maken. Zo is het immers bedoeld.

Dat gaat bij het toilet op de foto niet. Hij zit daar niet vastgeklikt, niet volgens het plaatje, maar zit stevig op z'n plek en gaat geen kant op.

De afvoer hebben we uitgebreid getest om er zeker van te zijn dat het goed zit. Daar wil je geen gezeur mee hebben.

Het geheel 4cm naar voren plaatsen zou prettig zijn voor het monteren. Echter blijft er dan in het toilet erg weinig bewegingsruimte over.

We gaan die multiplex vervangen, hoop heel erg dat dat alle flexibiliteit er uit haalt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Een houten plaat geeft geen extra vlees voor een plug. Het enige wat je bereikt is dat de plug minder diep in de stenen zit. En dus eerder losraakt.

Zodra je een laag toevoegt, zul je dus ook de plug dieper in moeten slaan, en langere schroeven moeten gebruiken.
 

Kaastosti

  • #9
Wederom helemaal juist, pluggen en schroeven zitten op alle plaatsen maximaal in de muur.

Jammergenoeg is die muur op sommige punten niet zo heel dik, totaal 5cm, met kwetsbare waterleiding er direct achter. Daar doorheen boren is een _heel_ slecht plan.

Daarom die houten platen er voor, op meerdere plaatsen aan de muur vast, om de kracht die wordt uitgeoefend te verdelen. Dat werkt bijzonder goed, met lomp geweld geeft 'ie geen krimp, die staat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Als het frame doorbuigt, kan je een paar klossen tussen het frame en de muur zetten. Verder zou ik er ook een plaat van 18mm multiplex voor zetten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Indien nog mogelijk ook aan de achterkant een plaat multiplex aanbrengen, kan dat niet dan zeker een strook waar de bovenste schroeven zitten en dan geen schroeven maar draadstangen gebruiken door de muur en achterplaat heen.
 

Kaastosti

  • #12
Gisteravond de multiplex vervangen door zo'n prefab board. Ziet er prima uit en de speling is ook een stuk minder... in ieder geval beter verdeeld, maar nog niet helemaal weg.

Mijn vermoeden is dat het metalen frame, omdat het breder is dan normaal, daardoor ook meer meegeeft. Om die beweging er ook nog uit te halen, willen we de boel toch ook achter de pot vast aan de muur zetten.

Naast de bouten waar de pot op hangt, zijn nog twee gaten met (ik denk 12mm) schroefdraad. Daar willen we gebruik van maken door die op eenzelfde manier tegen de muur te bevestigen als het frame bovenin.

Hoe heten die stukken metaal waar je aan de voorkant zo'n draadeinde in kan draaien, met een hoek van 90 graden zodat je ze aan de muur kunt schroeven? Ik zoek me een ongeluk!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Weet niet precies wat je bedoeld. Heb je een foto van zo'n ding?

Dit soort zaken vastzetten wordt ook wel met een stokschroef gedaan. Of als je een draadeind kwijt kan in de muur een keilbout of schroefhuls. Die laatste heeft trouwens soms een hoek van 90° :)
 

Kaastosti

  • #14
Deze units bedoel ik... daar kun je dus vanaf het toilet een draadeinde indraaien en ook goed in de muur verankeren.



Volgens mij worden die standaard bij ieder frame geleverd, maar los... niet te vinden.

Update: Gevonden bij Geberit zelf!
linkje

Maar op basis van het merk en wat het moet doen, kennelijk hebben die geen eigen naam. Worden buiten dit doel weinig gebruikt denk ik dan...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Mooie beugeltjes. Zullen vast door/voor het bedrijf zelf gemaakt worden.

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #16
Wat voor type toilet pot heb je, en zit er een matje tussen pot en ombouw.
Als het frame op de grond goed vast staat, en ook tegen de muur, kan er geen beweging in zitten.
Als er ook nog tegels op zitten, heb je een stabiele achtergrond

En in een wandcloset zit altijd wel een beetje beweging als je er op gaat zitten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17

Kaastosti

  • #18
Dank voor de reacties en het meedenken. Met zo'n extra bevestigingsset hebben we nu wat dichter bij het midden van het frame nog een punt waarmee het geheel in de muur vast zit.

Als je op de pot gaat zitten is er inderdaad nog een klein beetje beweging, maar het prefab board zag er heel stabiel uit. Geen (of minimale) beweging, hier hebben we wel vertrouwen in :)

Er zit nog een matje bij voor tussen pot en ombouw, de tegelzetter gaf ook al aan dat de tegels nog een stukje stabiliteit geven.

Het gaat helemaal goedkomen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu