Halogeen vervangen voor led verlichting?

Lujo

  • #1
Omdat ik mijn verbruik wil verminderen heb ik voor de experts waarschijnlijk een simpele vraag:

Omdat ik van verlichting en transformatoren niet veel weet vraag ik mij af of ik zonder problemen mijn halogeen spots en capsules kan vervangen voor de led lampen?

In de woonkamer:

2 x Fuga (ikea)

Dat is dus 2 x 4 x 35 Watt = 280 Watt

In de slaapkamer:

1 x hanglamp met 3 halogeen capsules

Dat is 3 x 40 Watt = 120 Watt
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Halogeenlampjes zijn er in allerlei soorten en maten. De IKEA-lamp heeft socket GU 10 en daar kun je passende ledlampen voor krijgen bij de lampenzaak of electronicaverzender. Niet alle ledlampen zijn dimbaar. Dus als je een dimmer hebt of in toekomst nog wilt aanschaffen, dan moet je daar op letten.
 

MarkVRW

  • #3
GU10 is inderdaad rechtstreeks 1 op 1 vervangbaar door LED. Bij GU5.3 (MR16, laagvolt) moet je opletten op het minimale vermogen van de bestaande trafo.

Dimmers is een verhaal apart. Ook hier geld: minimaal vermogen is een belangrijke factor. Er zijn ruim honderd verschillende soorten en merken dimmers, en niet elke LED lamp laat zich even mooi dimmen met elke dimmer.

Maar ook GU10 LED dimmen gaat niet op zomaar elke halogeendimmer. Je moet in dat geval een fase-aansnij dimmer hebben. En ook dan geld; niet elke dimmer is geschikt.
 

Geus

  • #4
De lichtkleur van LED verschilt nogal: de fabrikanten proberen de warme kleuren van gloei en halogeen te benaderen met wisselend resultaat. Probeer de lampen in bedrijf te zien voor aanschaf of spreek met de winkelier af dat je ze om kunt ruilen als het licht je niet bevalt.
 

MarkVRW

  • #5
Let bij aanschaf even op de kleurtemperatuur. Die wordt altijd weergegeven in graden Kelvin. Hoe lager de K waarde, hoe warmer je het licht ervaart. Halogeen zit op ongeveer 2900K, LED lampen beginnen vanaf 2700K tot 3200K voor de warmwitte lichtbronnen. De K waarde geeft een goede indicatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu