Haarscheurtjes nieuwe lakverf

Reaven

  • #1
Ik heb twee vragen. vorig jaar heb ik de achterkant van het huis geschilderd bij aankoop van onze jaren dertig woning.


vraag 1: Nu viel mij gister op dat er op een aantal 'randen' er haarscheurtjes zijn. Als ik mij niet vergis heb ik vorig jaar het hout gemeten en was het niet vochtig. Ook was het droog, heb ik goed ontvet en verf met de sik ( rub xd ) gebruikt. ik weet niet wat de hout soort is, maar het is geen maranti vermoed ik, ik denk dat er basis dubbelglas inzit. Mogelijk is het grenen?




hoe kunnen deze haarscheurtjes ontstaan en wat kan ik er aan doen? en gezien het weer, kan dit wachten tot het voorjaar?

vraag 2: de voorkant heb ik nog niet geschilderd en bij aankoop van de woning viel mij op dat er vuil op alle plekken zit met kit, zie ook de foto's. Hoe krijg ik dit er af? Of moet ik volgend jaar de kit helemaal vervangen? Het zit op diverse plekken.


 

Reaven

  • #2
Niemand ?
 

Dave Westerlaken

  • #3
Dag Reaven,

De haarscheurtjes duiden veelal op een spanningsverschil in de bestaande lagen. Wat voor grondverf of bestaande lak zit eronder? De sikkens xd is zeer elastisch en is een goede keuze geweest al is hij niet gemakkelijk verwerkbaar. Of het kan wachten is altijd een moeilijke vraag. Wil je het goed houden dan zal je de randen nu moeten kaal maken en 2 x moeten gronden.

De kit van je 2e vraag heeft eigenlijk maar 1 antwoord. Eruit halen en opnieuw aanbrengen. Een hybridekit, zoals hybriseal 2ps, is een perfecte kit ervoor. Maar let op, je moet deze kit wel overschilderen.
Gebruik in geen geval siliconenkit of zgn overschilderbare siliconen.

Veel succes.
 

Reaven

  • #4
Hoi Dave ,

Ik heb epanol als grondverf gebruikt over een bestaande verflaag die ik goed ontvet en geschuurd had. Ik ga in de lente deze plekken licht opschuren en dan wel opnieuw aflakken.

Waarom is het zo dat de kit verwijderd moet worden , het lijkt gewoon vuil of is het niet meer te redden? Ik heb wel vaker glaskit gebruikt dus op zich red ik mij daar wel mee.
 

Dave Westerlaken

  • #5
Dag Reaven,

Epanol ken ik persoonlijk niet. Er zit wel heel veel verschil in grondverven.

Ik denk dat je zeker op die plekken waar de (haar)scheuren zitten je iets meer aandacht moet geven. Alleen een beetje opschuren en overschilderen zal het probleem niet oplossen. Ik zou dan echt op die plekken even krabben en goed schuren en opnieuw lakken.

Wat betreft die kit. Het ziet eruit als schimmel en die tast de kit aan. Ook is een schimmel is heel moeilijk om 100% te doden of te verwijderen. Vandaar mijn advies om hem te verwijderen.

Groet Dave
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu