Grondwaterpompcapaciteit en leidingdiameter

Inhico

  • #1
Voor beregening van tuin en moestuin willen we graag grondwater en opgevangen regenwater gebruiken. Ik heb daarbij vragen over de benodigde pomp en leidingen.

Uitgangssituatie is als volgt: we hebben bij het huis een voormalige gierkelder. Hierin wordt regenwater opgevangen vanuit de dakgoten. Ik heb de gierkelder nog niet opgemeten, maar ik verwacht dat de hoeveelheid water hierin niet voldoende zal zijn voor een droge zomer.
Daarnaast is er in ons weiland een put: een betonnen koker met een diameter van ca 1 meter. Het ondiepe grondwater zit daar, afhankelijk van het jaargetijde en weer, op 1 à 2 meter onder maaiveld. Er is nog geen pomp.
De moestuin ligt op ca 70 meter afstand van de gierkelder en ca 90 meter van de weideput. De weideput ligt op ongeveer 30 meter van de tuin. De maximaal te overbruggen afstand van gierkelder danwel weideput tot de plekken waar het water nodig is, bedraagt ongeveer 150 meter. Met slim plannen kan dat wat minder, tot 90 meter. Om rondslingerende tuinslangen te voorkomen wil ik een aantal buitenkranen in de tuin. Het is niet noodzakelijk dat deze allemaal tegelijk water kunnen geven.
Ik zit te denken aan een centrifugaalpomp met hydrofoor, die ik eventueel kan verplaatsen van weideput naar gierkelder. Wellicht komt er op termijn een aparte (dompel)pomp voor de gierkelder.

Mijn vragen:
- wat is het benodigde vermogen van de pomp?
- wat is de beste locatie voor de pomp? Moet dat zo dicht mogelijk bij de bron?
- welke diameter waterleiding is nodig tussen pomp en de aftappunten?

Momenteel beregenen we nog met leidingwater en tuinslang (ca 100meter) en dat gaat qua watercapaciteit prima. Maar dat kost geen electriciteit en kan dus gerust wat langer duren. Verder heb ik nog een flinke hoeveelheid tyleenslang 16mm liggen. Het zou mooi zijn als ik die kan gebruiken.

Aanvullende vraag:
- is die tyleenslang 16mm geschikt als waterleiding voor leidingwater over een afstand van ca 70 meter (ten behoeve van weidedrinkbakken, dus geen grote capaciteit nodig)? Mijn ervaring is dat dat bij 30 meter geen probleem is, maar dat is toch een stuk korter.

Alvast dank voor het meedenken.

Peter
 

R.Kielstra

  • #2
Simpele oplossing is gewoon een goede dompelpomp en gebruikmaken van de middelen die je hebt.
De vraag is:

- hoeveel liter per uur wil je oppompen?
- wat is je budget?

Mijn tip, maak een schematische simpele tekening met een overzichtelijk plan, verwerk daarin de bronnen en opvoerhoogtes. Maar ook het aantal vierkante meters dat je wildt bevloeien en de capaciteit van je bronnen.

Met zo'n tekening kun je een deskundig persoon in één keer duidelijk maken wat je plan is!

Houd in ieder geval rekening met basiskennis:
- 1 meter opvoerhoogte = ongeveer 0,1bar
- hoe groter de leidingdiameter, hoe kleiner de weerstand
- veiligheid elektriciteitsvoorziening (goede aarding en isolatie!)

Voor materiaal kun je kijken op ***** of *****(kunnen je ook adviseren!)

Namen van bedrijven verwijderd, lees even de forum regels hierover. Mod
 

Kacheltje

  • #3
De benodigde pomp is zo weinig van te zeggen.
Zo dicht mogelijk bij de waterbron, als je een dompel of hydrofoorpomp gebruikt.
De laatste vraag is gelijk aan 1. Hoeveel waterdebiet heb je nodig?

Elektrisch vermogen zegt niet altijd wat over de het pompvermogen van de pomp. Dit hangt af van het rendement van de pomp.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Leg tussen weideput en gierkelder een dikkere leiding aan die afsluitbaar is met een kogelkraan, u kunt de pomp dan aansluiten op beide einden van de leiding en nar believen de pomp verplaatsen.
Gebruik een hydrofoorpomp die schakelt zichzelf uit wanneer de leiding op druk is en kan altijd aan blijven staan.
Een dompelpomp loopt door tot u hem zelf uitschakelt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu