Grondwaterpomp en put /bron/puntstuk?

Ingekln

  • #1
Hallo,

Ik heb recentelijk een woning (+perceel bestaande uit tuin, weiland en paardrijbak) gekocht waar een put voor een grondwater beregeningssysteem aanwezig is / zou zijn. Ik heb hier echter geen ervaring mee, dus weet niet precies wat ik heb/zie...

In de schuur heb ik twee buizen uit de grond komen zoals op bijgevoegde foto. Is dit tyleen? Buitendiameter is denk ik 32mm. Op een stuk of 5 plekken op het perceel komen dezelfde type leidingen de grond uit met afsluiters (kraantjes). Er is geen verdeelinstallatie o.i.d., dus ik vermoed dat één van de twee buizen op de foto ondergronds vertakt naar de diverse waterpunten. De andere buis zal de put zijn.

Maar welk is welk? Ze lijken gelijk, maar de ene is langer (hoger) dan de andere. Ik heb al geprobeerd een flexibele kabel erin te steken maar merkte vrij weinig verschil, had in beide gevallen na 5-7 meter weerstand. Grondwater zit hier volgens de metingen van de provincie in de buurt rond de 3 meter.

En nu komt de domme vraag: Moet er een aanzuigslang ín een van de buizen, of functioneren de buizen op de foto al als aanzuigslang en moet ik die met een bepaalde koppeling alleen nog rechtstreeks op de pomp aansluiten?

En als ik weet welke de put is en hoe ik daaruit water aanzuig, dan rest de vraag hoe ik de pomp aan de 'tuinzijde' aansluit op de grondleiding. Dat zal ook met een stukje flexibele slang moeten, denk ik, want de buizen op de foto zijn vrij stug.

Wie herkent deze situatie? Is dit iets standaards of creatief werk van een vorige eigenaar?

20220322_143036.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
kan de vorige eigenaar je daar geen antwoord op geven?
 

Ingekln

  • #3
Daar is geen optimaal contact mee helaas.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Zit dit tegen een buitenmuur aan? Dan zou je buiten even kunnen graven. Wellicht zie je dan iets van hoe de leidingen weglopen.

Heb je een compressor? Knutsel dan een verloopje zodat je perslucht op de leiding kunt zetten. Niet te veel, max 3 bar. Draai dan de kraantjes buiten open en dan merk je snel genoeg of er lucht uit komt. Dan weet je welke slang de pers leiding is.

Om de leidingen op de pomp aan te sluiten zul je ze moeten verlengen. Een er een puntstuk tussen zetten. En in de zuigleiding en keerklep ertussen zetten als die er nog niet zit. De leiding die er zit functioneert zelf al als zuigleiding. Al is het nog steeds een aanname dat 1 slang hier de zuigleiding is een 1 de persleiding maar dat zou wel het meest logisch zijn.

Als je met perslucht hebt uitgevonden welke leiding de persleiding is. Dan kun op de andere leiding een pomp aansluiten, opgieten en proberen of je water boven krijgt.

Welke pomp wil je erop aansluiten?
 
  • Like
Waarderingen: Ingekln

Ingekln

  • #5
Dank voor het uitgebreide antwoord! We hebben geen compressor helaas, wel een gewone tapwaterkraan in de buurt dus ik zat wel aan zoiets te denken met behulp van een tuinslang...? Maar weet niet of ik dat goed aangesloten krijg om voldoende druk te houden. Kan het allicht proberen.

Even graven aan de buitenkant van de muur is ook een slim idee. Daar zit ook het dichtstbijzijnde waterpunt. Wel ook een mooi aangelegd grindpaadje dus misschien moet ik te veel daarvan slopen om erbij te komen.

De pomp is de DAB Aquajet 82/20 M. Die komt vandaag dus dan kan ik vast bekijken hoeveel ik de slangen moet verlengen. Nog een tip met wat voor slang ik dat doe? Het zal dan maar om decimeters gaan en het zal fijn zijn als het flexibeler is dan die tyleenslang, denk ik?

En dan puntstukken en keerklep, check.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
De tuinslang op een buiten kraan aansluiten en dan kijken waar er water uit komt binnen.
Geen speciale verlopen nodig.
 
  • Like
Waarderingen: Ingekln

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Met de tuinslang kan het ook ja, en andersom werkt het even goed inderdaad.

Zelf werk ik graag met druk pvc dat je verlijmt. Evt. kun je ook gewoon weer tyleenslang gebruiken om te verlengen.

Die DAB pompen zijn prima dingen, gebruik ze zelf ook vaak. Meestal hebben die een 1" aansluiting voor het puntstuk.

Handigste is om bovenop de pomp, aan de perszijde dus, een T stuk te plaatsen met bovenop een schroefdop en zijwaarts de persleiding. Die dop kun je dan gebruiken om het pomphuis op te gieten.
 

Ingekln

  • #8
Super, daar kan ik wel wat mee. Ik ga even eea proberen en puzzelen. (Wel lastig om ondertussen in thuisisolatie te zitten en niet naar de bouwmarkt te kunnen :cry:)
Erg fijn deze snelle hulp :prima:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Gelukkig zijn er voldoende webshops die deze spullen ook verkopen :wink:
 

Ingekln

  • #10
Gelukt!
Verdient misschien niet de schoonheidsprijs maar loopt als een tierelier.
Dank nog voor het advies

IMG-20220327-WA0019.jpg IMG-20220327-WA0015.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Fijn dat het werkt! Hoe ben je er nu achter gekomen welke buis wat deed?

Probeer nog ergens een beugeltje erop te zetten. Vooral de persleiding lijkt het zwaar te hebben met zijn gewicht.
 

Ingekln

  • #12
Met de tuinslang met leidingwater erop was het zo duidelijk.

Klemmetjes/beugels heb ik, maar moet ik nog even kijken hoe ik die vast krijg inderdaad. Overigens staat het stevig hoor. Het is een beetje scheef omdat we de tussenstukken eigenlijk iets te kort afgezaagd hadden....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu