Grondleiding fixeren

Niels

  • #1
De stand- en grondleiding worden vervangen. Een flinke klus, de grondleiding ligt onder het zand. Van voor- tot achtergevel kom ik op iets minder dan 9 meter.

Het leidingafschot wordt plm. 18 cm in totaal (1:50). Die gresbuis die eruit gaat ligt alleen al door het gewicht hardstikke vast in het zand, maar hoe fixeer ik de nieuwe pvcbuis?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De onderste helft van de gresbuis laten liggen, dit soort buis is gemakkelijk te hakken.
In de gresbuis een laagje geel zand en daarop de pvc buis, afschot 2 tot 3 mm per strekkende meter.
 

Niels

  • #3
2 tot 3 mm? Ik dacht ooit bij een grote fabrikant te hebben gelezen dat de NEN 3215 stelt dat het leidingafschot tussen 1:50 en 1:75 dient te zijn. Da's 2 tot 3 cm toch?
 

Fiesiekus

  • #4
Geen mens kan een rioolpijp van zeg 10 meter in totaal tot op de mm hoogte nauwkeurig leggen in grond. Zeker als er ook nog eens een bult zand en tegels overheen geplaatst wordt.

1:50 is 2 cm, 1:75 is 1,3 cm per meter lengte. Dus ongeveer precies 1 cm of meer is al goed.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De NEN 3215 is voor binnenriolering van bouwwerken :roll:
 

Niels

  • #6
Ik ga eerst eens kijken wat het afschot van die gresbuis is. Is dat onvoldoende dan stel ik het afschot van de pcv buis op ongeveer exact plusminus precies 1 cm of meer per meter lengte... Gaat helemaal goed komen.
 

Tjeemig

  • #7
Ik heb in een publicatie gelezen dat het afschot inderdaad zo ontzettend weinig dient te zijn.
Ik vroeg me ook meteen af of dat niet kon leiden tot plaatselijk een verkeerde afschot bijvoorbeeld bij enige doorhang in de loop van jaren, en wat er zou gebeuren bij eventuele verzakkingen.

Ik ben benieuwd of de proffesionele instalateurs de afschotten ook daadwerkelijk zo plaatsen of dat ze een meer practisch te beheersen afschot toepassen.


Vriendelijke groet.

Is eigenlijk al beantwoord door fiesiekus
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik woon in het buitengebied, toen er 15 jaar geleden riolering werd aangelegd over een afstand van 150 meter was er bij het het eerder door Fiesikus vermelde afschot de pijp boven de grond uitgekomen.
Had ik het toilet moet verplaatsen naar de eerste verdieping :?

De aanleg is uitgevoerd door een gerenommeeerd bedrijf met een afschot van 2 mm per meter, tot nu toe geen enkel probleem gehad met verstopping etc.

Zoals al eerder in een ander topic geschreven moet de massa drijvend afgevoerd worden.
Bij een kleine plaatselijke verzakking is er nog geen probleem, een probleem onstaat pas wanneer de pijp voor ongeveer de helft van de diameter verzakt, is de pijp zoveel verzakt dan is die niet goed aangelegd.

Theorie en praktijk bijten elkaar wel eens, ik ben iemand van de praktijk.
 

Fiesiekus

  • #9
De vraag van Niels ging over 9 meter en een verval van 18 cm en daar heb ik op geantwoord, niet over een lengte van 150 m. Bovendien zinkt een deel van het niet oplosbare vuil in het rioolwater; en kan dus niet eens drijvend afgevoerd worden. Heb hier vlakbij bij een AZC-complex dat weggehaald werd, de rioolpijpen naar 4 jaar gezien; leken wel kronkelende slangen.
 

Sewerboy

  • #10
We hebben het hier over de leiding onder de vloer toch? het beste is natuurlijk ophangen aan beugels, hoe meer hoe beter. kun je perfect afschot creëren. ik woon op een voormalige zeebodem, als ik daar de leiding op het zand leg, zakt de boel naar verloop van jaren. ik spreek uit ervaring
 

Fiesiekus

  • #11
Sewerboy: verzakt een rioolleiding ook in zand? Hoe groot afschot raad jij aan?
 

Pepjo

  • #12
Sewerboy schreef:
ik woon op een voormalige zeebodem
Zoals ongeveer 3/4 van Nederland :D
 

Fiesiekus

  • #13
Ja, de Mokerheide is wat dat betreft een uitzondering die de regel bevestigt. Hier zit ik op een voormalig strand. Oude schelpen onder de woning!
 

Sewerboy

  • #14
Ik kijk altijd hoe ik uitkom met de leiding onder de fundering naar buiten toe, soms kun je veel, soms helemaal geen afschot creëren, dat is echt situatie afhankelijk
 

Fiesiekus

  • #15
Bedankt Sewerboy :P . Wat is volgens jouw "veel afschot" ? (Dus niet te veel).
 

Sewerboy

  • #16
Ik bedoelde eigelijk als ik een woning aan moet sluiten met veel tussen funderingen waar leiding onderdoor moet, word het af en toe pittig om afschot onder vloer te krijgen zonder dat je het tuintje van die mensen ook nog open moet halen om goed uit te komen. of is dit een stom antwoord?
 

Sewerboy

  • #17
Ik begrijp wat je bedoelt fiesiekus, veel afschot vind ik als het belletje van de waterpas tegen het streepje aanligt. vind ik mooi afschot
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu