Groepenkast toevoegen. Wat komt er bij kijken?

Chelman

  • #1
Ik heb gezocht maar kon niet direct een antwoord op mijn vraag vinden. Vandaar dat ik het even hier stel. Indien het al eerder beantwoord is , mijn excuus.

Ik ga een nieuwe groepenkast plaatsen. Het zal een kast met vijf gewone 230 groepen betreffen die alleen in principe voor afzonderlijke apparaten gaan dienen.

Alle kabels voor de vijf groepen zijn al reeds geplaatst en komen uit in de meterkast.

Nu zijn mijn vragen:

Mag ik 'zelf' ;) de kast monteren en de kabels aansluiten en een erkend installateur danwel de Eneco enkel langs laten komen om de kast op het hoofdnet aan te sluiten?

Moet die kast een aparte hoofdschakelaar krijgen of is er een mogelijkheid om gebruik te maken van de bestaande hoofdschakelaar?

Indien ik alles laat doen door een installateur, met welke kosten moet ik ongeveer rekening houden (ex. kast en automaten?) Ik kreeg namelijk een offerte die belachelijk hoog is (1100 euro) en ik wil me even op realistische prijsstellingen richten.


Alvast bedankt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Het is 5 groepen bij plaatsen dus zullen er al groepen zitten.
Als je meer als 6 groepen hebt is een hoofdschakelaar verplicht.
Tevens dienen de automaten per max. 4 achter een aardlek te zitten.

Overigens is die 1100 euro voor alleen plaatsen geen offerte maar een afwijzing, of is incl. materiaal.

De installateur heeft hier geen zin in omdat:
Hij niets kan verdienen op de kast en automaten, maar wel het risco en de verantwoording hiervoor draagt. Je kan dan geen winst maken op je uren omdat je dan te duur bent, en de marge die je normaal hebt op je materiaal heb je ook niet.

En zonder die kleine winst kan de installateur niet overleven een auto rijd niet op lucht en de gereedschappen moeten ook betaald worden. En het is ook wel fijn, dat je niet meteen 10 man met ontslaan omdat het even minder gaat en je niets verdient hebt om de magere tijd te overbruggen. Als je niets verdient heb je geen reserves en ga je vroeg of laat over de kop.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Uit onze forumregels:

Kostprijzen voor een verbouwing, installatie of reparatie zijn zelden via een forum te geven. Daarom zullen de beantwoorders over het algemeen geen prijsopgaven doen. Eventuele offertes van derden zullen direct verwijderd worden. Een enkele keer zal een richtprijs van een onderdeel voor cv, witgoed of elektra genoemd kunnen worden, maar meer dan dat ook niet!

Er is op geen enkele manier vast te stellen of de offerte wel of niet "belachelijk" is. Dit hangt geheel van de situatie ter plekke af.

Indien de offerte niet naar wens is, vraag dan een of meerdere offertes bij andere installateurs aan. Via dit forum worden dergelijke vragen niet beantwoord!

Je mag de kast zelf monteren, maar het is de vraag, of je een installateur weet te vinden die dan alleen de kast op het hoofdnet wil aansluiten.
Het is gewoon erg onverstandig zelf een groepenkast te installeren, als je niet op zijn minst zéér ervaren bent in installatie van elekra!

Indien er al een hoofdschakelaar aanwezig is, zal daar, lijkt me, gebruik van gemaakt kunnen worden.
 

Chelman

  • #4
Het is wel inclusief materiaal, maar het materiaal kost +/- 300-350 euro. Hij vraagt dus 800-850 euro voor de installatie. Dat lijkt mij aan de hoge kant aangezien hij ook mijn keuken komt monteren (is een monteur van de keukenboer) en daarbij stond dat meerwerk E55,-/uur kost. Nu lijkt mij 15 uur voor het plaatsen van een meterkast aan de hoge kant.....

Anyway, de huidige groepen zijn van aardlekken en een hoofdschakelaar voorzien. De vraag is of er een mogelijkheid is om die nieuwe groepen en aardlekken op de bestaande hoofschakelaar aan te sluiten. En of ik het zelf mag doen.

edit: ah ik zie het. Het is al deels beantwoord. Thanks.

Overigens ga ik het niet zelf doen persoonlijk maar ik ken iemand die niet meer werkzaam is maar die het voor mij kan regelen. Ik wist alleen niet of hij dit volgens de regels nog mag aangezien hij al reeds gestopt is met werken (in de installatiebranche).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het lijkt me verstandig een offerte te laten maken bij een erkend installateur, in plaats van "de monteur van de keukenboer". Dit voorkomt problemen achteraf, en wellicht is het daar dan ook nog eens goedkoper.

"Keukenboeren" maken erg graag een koppeling met ander werk, maar je moet er wel heel zeker van zijn dat de monteur, die dat komt doen, erkend installateur is, anders zit je in ongeveer hetzelfde schuitje, als met die "niet meer erkende" kennis!

Of die wel of niet nog bevoegdheid heeft kan ik niet beoordelen.
 

Appeltje

  • #6
Klusidee Kees schreef:
Of die wel of niet nog bevoegdheid heeft kan ik niet beoordelen.
Iedereen met een gedegen kennis van zaken is bevoegd aangezien je niet per se installateur hoeft te zijn om de groepenkast aan te passen. Als de persoon in kwestie dus bijv. net uit het vak is en het jarenlang gedaan heeft, zie ik geen probleem. Je blijft zelf verantwoordelijk (tenzij je het natuurlijk laat doen door een bedrijf).

Ik denk dat je de offerte inderdaad kunt zien als een afwijzing... als het simpelweg aansluiten op een bestaande kast is waar al een hoofdschakelaar in zit.

Eneco doet het trouwens sowieso niet, die sluit alleen aan en de rest is zorg voor de gebruiker/installateur.

Gr. Richard.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik bedoelde voldoende bevoegdheid om na installatie ook een waarborg te geven, dat het door een erkend installateur is gedaan, en daarmee bijvoorbeeld ten opzichte van verzekeringen sterk te staan.

Dat heb je, denk ik, niet indien er door een zelfklussende ex-installateur iets aangelegd wordt, ook al hij nog zo vakkundig.

Maar beter door zo iemand dan zelf onvakkundig wat rommelen!
 

Ronald42

  • #8
"Keukenboeren" hebben vaak een standaard vaste prijs per groep. In dit geval €220 per groep en dat is hoog. Vraag een offerte aan bij plaatselijke installateur deze zijn vaak toegespitst op de betreffende situatie. De kans dat die offerte lager is lijkt mij erg groot, maar aangezien ik de situatie ter plekke niet ken kan ik dat niet 100% garanderen.

Wat Installateurs vaak nog wel willen doen is groepenkast leveren en de reeds door U aangelegde leidingen hierop aansluiten. Maar maak dan wel gebruik van deugelijk materiaal. Liefst i.o.m. of geleverd door de installateur die ook de groepenkast doet.

Nogmaals €1100 lijkt mij erg veel en lijkt verdacht veel op een standaard prijs per groep maar wellicht is het in uw situatie wel reeel.

Suc6
 

Erik O

  • #9
In principe zou je toch de hoofdschakelaar om kunnen zetten en dan de groepen toe kunnen voegen.

Ik ga me er morgen aan wagen. Ik ga mijn groepenkast renoveren (vervangen, 1e keer). Nu heb ik het geluk dat de Nuon voor mij de zegel komt zetten, en ik dus zonder gevaren de kast kan plaatsen.

Mijn kast is volledig bedraad, dus het is enkel de draden aansluiten. Dat lijkt mij dan in dit geval toch ook zo? Ik zou het gewoon zelf doen.
 

Gerrit

  • #10
De eerste zin in de tweede alinea lijkt me zeer duidelijk. "Ik ga me er morgen aan wagen". Het besluit lijkt vast te staan, maar ik wil er toch met klem op wijzen dat de groepenkast geen terrein is voor de leek.
 

Ronald42

  • #11
Ook ik vind dat een groepenkast eigenlijk geen werk is voor de doe het zelvers.

Maar omdat je het toch zelf doet wil ik je toch even deze tips meegeven.
  • Werk spanningsloos !!!!
  • Knip geen bedrading van de oude kast los maar maak deze netjes los soms is dat net de lengte die je even nodig hebt.
  • Let goed op waar je blauw en bruin aansluit dit lijkt logisch maar soms is het dat niet. (Bij twijfel meten)
  • Zorg dat alle bedrading goed vast zit. Losse bedrading kan brand veroorzaken.
  • Vast is vast draai een schroef niet te ver door.Als deze doordraait wordt de verbinding er niet beter van. Tevens is er kans dat er wat afbreekt.
  • Gebruik met het aandraaien van de schroeven een schroevendraaier zo heb je de beste controle over het vorige punt. Geen schroeftol!
  • Zet nooit meer dan 1 draad vast op een groepen schakelaar of automaat. Zet indien nodig een lasdoos boven de kast.
  • Vergeet de aardes niet en uiteraard ook de hoofdaarde niet! Begin er mee. Wat er daarna ook eventueel misgaat je installatie is geaard. Altijd een prettig idee.
  • Neem geen groepen in gebruik voor dat alles klaar is, ook niet voor de koffie. Tip: Zet deze voor je begint.
Tja en verder: Suc6

PS zorg dat je wat sokjes en flexibele pijp bij de hand hebt altijd makkelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu