Grandioos IKEA oven

Rijnberg

  • #1
Er staat op marktplaats een IKEA oven type granslos waarvan de rechter schakelaar is afgebroken. Weet iemand of dat los leverbaar is en makkelijk te vervangen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als het deze inbouw-magnetronoven betreft (waarvan ik vermoed dat je die bedoelt) en het alleen de knop is die eraf is, dan kun je hier (klik) de onderdelentekeningen bekijken. Wanneer dan alleen de knop ontbreekt en er niets binnenin kapot is, zou je de knop kunnen bestellen bij AEG (klik hier).

Maar wanneer er binnenin iets verder defect is dan moet het apparaat open en ik kan je met geen mogelijkheid zeggen hoe je dat moet doen. Bovendien is het niet ongevaarlijk een oven met magnetron te openen, er staan hoge spanningen in, ook lang nadat de stekker uit het stopcontact gehaald werd. En je moet heel erg uitkijken, dat de oven na hermontage weer geheel dicht is. Anders heb je misschien wat geld bespaard door een oven van 5 Euro te kopen + een knop van pakweg 25 Euro, maar waag je je gezondheid of die van je gezin met een niet-stralingsdichte magnetron-oven.

Ik heb namelijk geen idee of je dergelijk werk gewend bent en of je zorgvuldig bent met het weer in elkaar zetten van dergelijke apparaten. Magnetrons moet je altijd heel zorgvuldig behandelen, indien niet dicht zijn het gevaarlijke dingen. Fabrikanten eisen in hun servicedocumentatie dat na reparatie door vakmensen een stralingstest wordt gedaan, dat is niet voor niets!

En voor de critici onder andere beantwoorders: ja ook in de (verder zeer summiere) servicedocumentatie van dit model is dat aangegeven:
001140.jpg


Zelf heb ik het idee, dat je je zou moeten afvragen waarom dat apparaat zo goedkoop aangeboden wordt!
 

HBH

  • #3
Waarschuwen voor de veiligheid is altijd goed maar ik krijg de indruk dat de plaats waar de ontbrekende knop gemonteerd zit, buiten de stralingszone is.
Het is niet uitgesloten dat de knop zelf niet gebroken is maar het onderdeel wat deze bedient.
In dat geval ben ik bang dat de kosten beduidend hoger kunnen uitkomen dan die 25 euro voor een nieuw knopje. En dat zou wel eens een eventuele reden kunnen zijn voor dit bijzonder goedkope aanbod.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Maar het kan ook zijn dat het makkelijker is om zo'n oven goedkoop te verkopen
dan dat je het zelf weg moet brengen naar de stort.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
HBH schreef:
...ik krijg de indruk dat de plaats waar de ontbrekende knop gemonteerd zit, buiten de stralingszone is.
Indien de knop van buitenaf te vervangen is (dus de as heel is) dan zal dat zeer waarschijnlijk zonder demontage kunnen.
Dat schreef ik dan ook al!

Maar als er van binnen iets mis is, zal de oven open moeten. Dat zal dan vermoedelijk niet alleen het bedieningspaneel betreffen dat er af moet, maar waarschijnlijk meer, bijv. eerst het bovenpaneel.

Op de onderdelentekeningen is helaas vrijwel nooit te zien wat er los moet om onderdelen binnenin te bereiken. Dan heb je een echte demontage-instructie nodig en die vind je niet op openbare sites. Zelf heb ik voor deze oven toegang tot een enkel servicedocument, maar zoals al genoemd is dat heel erg summier. Demontage staat daar niet bij. Wel kun je via de onderdelentekeningen vinden hoe de rechter schakelaar / regelaar eruit ziet (klik hier).

PS. Dat alles vanuit de veronderstelling dat ik de juiste advertentie heb gevonden.
 
Laatst bewerkt:

Rijnberg

  • #6
Dank allemaal. Het gaat inderdaad om genoemde oven. Ik ga geen contact opnemen. Oven ziet er mooi uit maar met kosten en moeite erbij doe ik het toch maar niet. Nogmaals dank voor de snelle reacties!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Vind ik een goed besluit. :prima:
Bedankt voor de terugmelding en de bevestiging dat het gevonden model het juiste was.
 

HBH

  • #8
Rijnberg schreef:
Dank allemaal. Het gaat inderdaad om genoemde oven. Ik ga geen contact opnemen. Oven ziet er mooi uit maar met kosten en moeite erbij doe ik het toch maar niet. Nogmaals dank voor de snelle reacties!
Geen dank; graag gedaan.
Gezonde argwaan is nooit weg, wanneer iemand een "goed werkend" apparaat bij wijze van spreken tegen de oud ijzer prijs aanbiedt.
 

Lampje45

  • #9
Ik denk dat dit meer een kwestie is van onkunde en geld zat hebben.
Ik zou de gok wel gewaagd hebben, want wat kostte de knop?
Want mijn hele familie en vriendenkring zijn intussen allen voorzien van wasdrogers die gratis op Marktplaats stonden aangeboden.
En de reparatiekosten waren gemiddeld nog geen 7 euro.
En een paar uur werk, om de zaak grondig uit te soppen en te spoelen.
En ja, ik ben intussen een stuk kieskeuriger geworden en kijk alleen nog naar warmtepompdrogers.
Daarmee had ik de laatste keer pech, het koelsysteem was zijn gas kwijt. Dus einde verhaal.
Maar wat weer heel mooi was, is dat dit exact hetzelfde type is, als de machine die ik zelf heb.
Dus, ik heb na demontage een volledige set goede onderdelen voor mijn machine.
 

Lampje45

  • #11
Maar zo te zien is de as van de schakelaar defect, maar goed dan ben je voor 75 euro klaar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu