Gordijnrail op plafond stucwerk op riet

FrankV

  • #1
Dag Klussers,

Ik wil graag een gordijnrail ophangen aan een antieke gestuct plafond, dwz stucwerk op riet. De breedte is 3.17. Mijn plan was over de volle breedte een strook mdf van 8 mm tegen het plafond te bevestigen door de tengels op te zoeken en op 6 plaatsen met twee schroeven een verbinding te maken.

Daaraan zou dan weer de rail worden bevestigd met gordijen die samen zo'n 16 kg wegen. Aan die strook mdf van 8 mm (16 cm breed) die tegen het plafond zit wordt dan ook de koof bevestigd, wat uit een strook mdf van 18 mm, 20 cm breed bestaat. Deze bevestig ik d.m.v. hoekijzers.

Mijn vraag is: kan ik problemen verwachten mbt het gewicht van de hele constructie? Kunnen de tengels het houden of kan ik verwachten dat er schuren ontstaan?

Alvast bedankt voor het meedenken
 

EdP

  • #2
Op het eerste gezicht zou ik zeggen, dat is toch niet zo bijzonder, maar ja, ik kan je natuurlijk niks garanderen. 16 kilo gordijn is toch wel lijvig, misschien gewoon wat extra schroeven?
 

Bbtb77

  • #3
8 mm MDF buigt wel ontzettend door. Zou daar ook lekker 18mm voor nemen. "Gewicht van de constructie lijkt me geen probleem (evt. wat extra schroeven)
 

EdP

  • #4
De stijfheid van de gordijnrail zelf zou het doorbuigen wel opheffen denk ik, maar iets dikker dan 8mm kan geen kwaad inderdaad.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Omdat schroeven (waarmee je de gordijnrail bevestigt) in mdf niet zo geweldig houvast hebben, zou ik persoonlijk de voorkeur geven aan multiplex. Zo'n 10 - 12 mm dik.
 

Onno

  • #6
In mijn vorige huis heb ik precies dezelfde methode gebruikt, met MDF 15 mm. Heeft jaren gehangen (hangt trouwens nog steeds), weet alleen niet hoeveel kilo de gordijnen waren. Was wel een overbrugging van 3,80 m, gordijnen en vitrage.

Het moeilijkste was nog het vinden van de rachels :? In die oude huizen was standarisering nog niet zo bekend, dus de ene keer 5 cm uit elkaar, dan weer 7, rachels van 5 breed, 8 breed etc. Gelukkig komt de plaat over alle misgeprikte gaten, dus is ook weer niet zo erg.
Succes in ieder geval.
 

H@ns

  • #7
MDF van 8mm ga je niet in die lengte kunnen krijgen!
18 kan nog maar als je uit het regulier DHZ winkel assortiment moet kiezen wordt dat al een (dure) vensterbank die je op maat moet laten zagen. Overigens buigt 18 net zo hard door als 8mm!

Neem gewoon een vuren lat van 18 dik en zo breed als mogelijk bij die dikte, die is licht en stijf genoeg.
Kijk of je ergens een balk kunt vinden op in te schroeven, lukt dat niet dan met geschikte pluggen zoals tuimelpluggen. Om de 40cm schroeven is niet overdreven! aan de muurkant +/- 5cm uit de muur beginnen (en eindigen)

Hoekjes waar de koof aan komt niet recht in de lat schroeven maar even voorboren op kerndikte van de schroef anders scheurt de lat waarschijnlijk.

Als je de lat eerst in de grondverf zet en daarna meeschildert in de kleur van het plafond, gewoon met latex, zie je nauwelijks meer verschil.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu