Glasvlieslijm als voorstrijk laat los

Tkorstanje

  • #1
Wij zijn bezig met de verbouwing van onze keuken, en 2 weken terug zijn de muren opnieuw gestuct. Het plan is om de muren gestuct te laten, en achter het aanrecht af te werken met glasvlies en een epoxy coating.

Uiteraard heb ik me (ook op dit forum) goed ingelezen voor de juiste procedure. Dus vandaag heb ik de desbetreffende muurtjes daar waar glasvlies moet komen voorgestreken met verdunde glasvlieslijm (ongeveer 15% verdund). Na drogen vormde dat een vliesje over de stuc, welke nu langzamerhand begint los te laten op meerdere plekken. Dit eigenlijk alleen op de gipsplaatmuur waar overheen gestuct is, terwijl de andere 2 muren (oudere baksteen / gasbetonmuur met nieuwe stuc) er goed uit zien.

De vraag is dus allereerst wat er mis gegaan is (lijm niet voldoende verdund?), en ten tweede wat nu het beste vervolg is om toch een goed resultaat te krijgen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Is het stucwerk wel voldoende droog.
Dit is vaak de oorzaak van dit probleem.
Het vocht wat nog in de stuclaag zit wil er uit, en zal zo de voorstrijk laag er af drukken.
 

Tkorstanje

  • #3
Dankjewel voor de reactie Peter. De muur waar t vanaf bladdert is juist de droogste muur van de drie omdat daar nieuw gipsplaat is aangebracht en dus heel dun gestuct is.
De stuc was ook zeker al een week egaal wit toen ik heb voorgestreken. Wat stel jij voor om dit weer goed te krijgen?
 

Tkorstanje

  • #4
Nog even een update voor de meelezers: kennissen hadden een schilder over de vloer, daar heb ik het even tegenaan gehouden. Hij zei dat dit precies de reden was waarom hij geen verdunde lijm als voorstrijk gebruikt. Hij adviseerde me fixerende voorstrijk eroverheen te smeren en dat wat er daarna nog opzit gegarandeerd blijft zitten. Net erop gesmeerd, dus ik zal zien hoe het er morgen uitziet.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Aan de verdunde lijm wordt te snel water onttrokken zodat alleen het residu als schilferachtige laag overblijft. Dit lukt wel op beton en minerale ondergronden maar niet op gipskartonplaat.

Inderdaad fixeren dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu