Gevaarlijke situatie: stroom op caravan. Hoe kan dat?

Rwn86

  • #1
Goedemiddag,

Hoewel ik niet volledig bekend ben met elektriciteit, ben ik me bewust van een probleem dat zich voordoet. Ik ben terughoudend om zelf te experimenteren, maar met jullie hulp zou ik wellicht de juiste richting kunnen bepalen en een erkende installateur kunnen raadplegen.

Vlak voor onze vakantie heb ik een stroomkabel vanuit de woning naar onze caravan gelegd, zodat de accu van de mover alvast kon opladen en de koelkast kon koelen voordat we vertrokken. Tijdens het monteren van het fietsenrek (dat van ijzer is en nat was), voelde ik een lichte tinteling. Dezelfde ervaring had ik toen ik bezig was met de caravanpootjes (ook van ijzer en nat). Aanvankelijk dacht ik dat het een kortsluiting in de caravan was. Daarom heb ik verschillende tests uitgevoerd. Uiteindelijk ontdekte ik na veel proberen dat het probleem in mijn woning ligt. Wanneer ik een stopcontact in de voorkamer en gang gebruik, voel ik de tinteling. Echter, wanneer ik de stekker in een stopcontact achter in de woning steek, verdwijnt de tinteling. Dit is bevestigd met behulp van een spanningsmeter. Heeft iemand enig idee wat hier aan de hand zou kunnen zijn? Ik heb ook de aardlekschakelaars getest door op de 'T' te drukken. Nadat ik de aardlekschakelaar weer heb ingeschakeld, heb ik weer overal stroom. Kan iemand me hiermee helpen?

Ter info:
-De aardlekschakelaar geeft wel een rood vlak af als deze aan staat (zie foto).

Foto meterkast.jpg
 

Lampje45

  • #2
Ik vermoed dat je de kabel in je woning hebt aangesloten op een niet geaarde wandcontactdoos.
En is de caravan daarom niet geaard.
En dan kunnen er door bijv. ontstoringsfilters spanningen op het chassis komen te staan. Die je voelt als prikkeling, maar de stroomkring is dusdanig slecht dat er geen 30 mA gehaald wordt om de aardlek te doen trippen.
Je mag je caravan alleen aansluiten via een geaard wandcontact
 
  • Like
Waarderingen: Rwn86

Rwn86

  • #3
Bedankt voor je reactie. Zoals jij het uitlegt, kan ik me er wel in vinden. Het is goed om te weten dat ik aan het begin van dit jaar mijn huis heb laten renoveren, waarbij ook werk is verricht in de meterkast en er op verschillende plekken in de woning nieuwe stopcontacten zijn geplaatst. Ik heb niet bijzonder veel vertrouwen in de installateur, aangezien bijvoorbeeld de spotjes niet correct waren aangesloten en sommige stopcontacten niet goed waren aangesloten, waardoor ze niet goed functioneerden. Dit heb ik zelf opgelost. Het is mogelijk dat de wandcontactdozen ook niet juist zijn aangesloten, waardoor ze niet geaard zijn maar wel stroom doorgeven. Hoe kan ik hierachter komen? Kan dit gemeten worden?
 

Lampje45

  • #4
Heb je wandcontacten met randaardecontacten ?
Het simpelst om dit te controleren is een proeflampje te maken met 2 banaan stekkers en dan meten tussen de linker contactbus en de aardpen, en daarna de rechter met de aardpen.
Soms zal in beide gevallen de aardlek er uit vliegen, omdat de nul in de praktijk niet helemaal nul is.
Maar gaat hij er in een van de metingen niet uit, dan heb je zeker geen aarde. Of je aardlek functioneert niet.
 
  • Like
Waarderingen: Rwn86

Fmrama

  • #5
Met een duspol de stopcontacten en de aarde testen.
 

Lampje45

  • #6
Dat gaat alleen op als je nog zo'n ouderwetse hebt, dan tript de aardlek wel.
Maar de moderne duspols trekken te weinig stroom om de aardlek te trippen.
Trouwens welke niet vakman kent een duspol?
 

Fmrama

  • #7
Ik ben dus die niet vakman met een duspol. :wink:Heb vorig jaar een duspol aangeschaft omdat ik met een simpel spanningschroevendraaiertje spanning meette (lampie brandde) op de aardpen van een stopkontakt. En idd met de duspol iets van 50-60 volt. (Als ik me nog herinner, staat ergens nog in een post). Het bleek 1 groep te zijn. Oorzaak een losse aarde draad in een verdeeldoos in de meterkast. Waarschijnlijk los geraakt bij werkzaamheden in de meterkast. Daarna heb ik met deze duspol op alle geaarde stopkontakten de werking van de aardlek kunnen testen. Het was even een aanschaf, maar ben er wel blij mee.:lol:
Ik mag geen merken noemen, maar is er een rode B met een digitale display.

6BB8C94E-E591-4054-826F-AD1F0E18359B.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Lampje45

  • #8
Duspa 750 Volt.jpeg


De duspa zoals ik hem in 1962 van mijn baas in bruikleen kreeg, was alleen een tweepolige tester met een magneetspoel en een mechanische aanwijzer en die trok fors stroom (0,21A) en mocht je ook niet langer als 30 seconden gebruiken.
De naam Duspa is in de loop van jaren verbasterd naar Duspol en is wel degelijk een merknaam.
De led uitvoering die ik in 1970 kreeg verbruikte zo weinig, dat een aardlek niet meer uitschakelde. Maar wat ze nu een duspol noemen is niet meer de eenvoudige twee punts spanningsmeter, maar een complete multimeter met een drukknop, dat je een stroom van meer als 30 mA kunt laten vloeien.
Natuurlijk kun je het doen met professioneel gereedschap. Daar hangt wel een prijskaart aan.
Maar een verhuisfitting met stekkers en een lampje is voor dit doel voldoende en veel goedkoper
 
  • Like
Waarderingen: Fmrama

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu