Gemetselde plantenbak restaureren

Kornelis2

  • #1
Na 30 jaar vochtige aarde aan de (waarschijnlijk bij de bouw van het huis nooit behandelde) binnenkant ziet deze gemetselde plantenbak er niet meer uit. Mijn plan:
Bak leeghalen, met hogedrukspuit buiten- én binnenkant schoonmaken, voegen waar nodig herstellen, binnenkant coaten/impregneren, bak weer vullen.
Mijn vragen:
1. Krijg ik met een hogedrukspuit de buitenkant behalve schoon ook weer móói, en zonder dat je een duidelijk verschil ziet met de rest van het huis? (Voor de binnenkant is goed schoon voldoende.)
2. Gaat een coating/verflaag/impregneerlaag aan de binnenkant pakweg 20 jaar lang voorkomen dat er opnieuw vocht door de stenen heen dringt?

20230617_143355.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
1. Je gaat een groot verschil zien met de rest van het huis.
Na het afspuiten zal je de voegen na moeten lopen. Grote kans dat er e.e.a. opnieuw gevoegd moet worden. Ook daar is kans op kleurverschil.

2. Nee. Als de coating al waterdicht zou zijn, is er ook nog regenwater. En in de muur zitten allerlei stoffen die er uit gaan komen. Ik zou dit niet doen.

Je zou eerst een keer kunnen proberen om de muur af te borstelen met groene zeep. Naspoelen met tuinslang. Of de hogedrukreiniger op lage druk (of straal ver genoeg er vandaan). Maar verwacht daar niet teveel van.
 

Kornelis2

  • #3
Dank voor je tips! Zoals ik al schreef, heb ik opnieuw voegen ingecalculeerd. Ook is kleurverschil aan de binnenkant van de bak uiteraard niet erg, maar je andere bezwaren zijn ernstig genoeg om mijn plannen te heroverwegen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu