Geluidsproductie airco buiten/binnen

Theodorus

  • #1
Dag allemaal,

Sinds mei dit jaar is hier thuis een nieuwe Fujitsu multi split airco geplaatst (1x beneden woonkamer/keuken en 1x boven slaapkamer) voor het koelen en verwarmen.

Buitenunit AOYG14KBTA2, binnenunit beneden ASYG12KMCC, binnenunit boven ASYG07KMCC. Buitenunit aan de muur boven het dak van de bijkeuken, binnenunit beneden hangt lager t.o.v. de buitenunit en de binnenunit boven hangt hoger t.o.v. de buitenunit.

Verder werkten beide units tijdens het koelen in de zomer prima, zij het dat we wel vonden die de binnenunit boven tijdens gebruik nogal een stromend/borrelend geluid maakte, zeer irritant als je er onder slaapt, maar dit zou normaal zijn. Zo ook de geluidsproductie van de buitenunit vonden wij opvallend, maar ook dat zou normaal zijn.

Sinds medio september ‘m voor het volledig verwarmen gaan gebruiken (met name voor beneden dus en eventueel boven als in de winter nodig), ingesteld op timer. Schijnbaar moet de buitenunit voor het verwarmen harder gaan werken, daar ie met name bij de 1ste opstart (circa een 15 minuten) en ook gewoon gebruik zich goed laat horen, in ieder geval stukken harder als tijdens het koelen. Ons bed staat precies achter de betreffende muur/unit opgesteld. In de woning goed hoorbaar, ook de compressor trekt er hard aan. Kan me voorstellen dat de buren ‘m dan ook horen, alhoewel nog niets vernomen. Ook dit geluid zou normaal zijn.

Nu het kouder is moet ie er extra (erg!) hard aan trekken. Aangezien we a.h.w. onder de binnenunit boven liggen/slapen (hoofdeinde zijde) zijn de geluiden extra hoorbaar. Aangezien ie op timer staat voor beneden start ie al op terwijl we nog in bed liggen, dit met continu gestroom/geborrel zolang de buitenunit levert. Niet onder te liggen/te slapen.

Vreemd genoeg is dit gestroom/geborrel hoorbaar in de binnenunit in de slaapkamer, terwijl die juist niet in bedrijf is. Ook voelt de binnenunit licht warm aan (aan inlaat deel bovenzijde).

E.e.a. vergeleken met een soortgelijke Fujitsu single split unit bij iemand anders, zo ook bij een single split elders van Daikin, daar geen van dergelijke verschijnselen.

Graag jullie ervaring/mening/advies over de geluidsproductie buiten en binnen, met name het gestroom/geborrel in de binnenunit boven die “uit” staat.

Bij voorbaat dank.



Gr. Theo.

1.jpg 2.jpg 3.jpg
 

ADDave

  • #2
Systeem niet goed gevacuümeerd en/of slecht afgesteld waarschijnlijk. Monteur terug laten komen. Dit kan je niet zelf oplossen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Mee eens, en je kunt en mag er zelf verder niets aan doen.
 

Theodorus

  • #4
Met dank voor de reacties. Volgens eerder en desgevraagd zeggen van de monteur hoeft het e.e.a. sowieso niet te worden gevacuümeerd en dergelijke, daar de buitenunit al was voorgevuld met een capaciteit van 2 x 12 meter leiding en door hem ontlucht. Ik zal nog eens een poging wagen hem te overtuigen, maar ik vrees...
Overigens las ik recent op het internet bij soortelijke ervaringen van "lotgenoten" dat een multisplit meer " bijgeluiden" oplevert dan een single split, waaronder ook extra hoorbaar in de tweede binnenunit?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ehh vacumeren heeft.niet zozeer met lucht te maken maar met water in de leidingen.
De.binnenunit is voorgevuld voor idde de leidingen en binnendeel,maar je moet de leidingen nog wel solderen onder stikstof backinghas anders krijg je vervuiling in de leidingen en gaan de inspuiters dicht zitten.
Daarna ga je vacumeren zodat al het water in de leidingen en binnendeel verdampt en geevacueerd word.
Dan kan je het buitendeel openen en loopt het koelgas het systeem in.
Sla je hierin stappen over dan geeft dat vroeg of laat klachten.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Als de leidingen zelf niet voorgevuld zijn dan moet je vacumeren. Als iemand iets anders beweert laat hem maar uitleggen waarom niet. Ik ga er hierbij van uit dat de buitenunit voorgevuld is en de slangenset niet.
Het is niet voor niets dat niet zomaar iemand airco's in bedrijf maar stellen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
leidingen en dergelijke dienen na installatie altijd goed gevacumeerd te worden minimaal 30 minuten om niet condenseerbare gassen te verwijderen uit het systeem, solderingen die gemaakt worden moeten onder een stikstof flow gesoldeerd worden om vervuiling in de leiding te voorkomen.
 

Theodorus

  • #8
Wederom dank.

Om het verhaal "compleet" te maken (pfff): elke morgen als ie opstart (verwarmen huiskamer via timer), zoals ook deze ochtend om 07:00 uur, draait de buitenunit eerst een 8 a 10 min op (kennelijk) full power met veel geluidsopbrengst en toeren om daarna ineens abrupt af te slaan. Daarna herstart ie weer na een 3 a 4 minuten en begint uiteindelijk met verwarmen, nadat ie eerst nog even wat gevarieerd heeft in toerental. Ook merk ik dat ie met koudere dagen aardig moet blazen om de huiskamer op temperatuur te brengen/te houden, gisteravond was de binnenunit continu aan te blazen. Vraag me af wat de warmteopbrengst is/wordt bij lagere buitentemperaturen onder 0 graden (heb maar een kleine huiskamer/keuken te verwarmen, max een 30 m2).

Oh ja: er is in de (voor)montage inderdaad gesoldeerd, volgens mij (ben geen expert en hen niet continu op de vingers gekeken) niet onder de door jullie genoemde voorwaarden/omstandigheden.

Verder vandaag even bij een kennis mijn oor ten luister gelegd bij een soortelijke opstelling multisplit Mitsubishi (huiskamer/keuken en slaapkamer, ongeveer gelijk oppervlak). Ook hier met een koude start begonnen, wat een verschil: buitenunit is en blijft rustig, geen extra opbouw bij de start, geen geborrel, veeeeel lager geluidsniveau buitenunit bij opstarten en regulier verwarmen.

Zit eventueel aan een second opinion te denken, anders ben ik bang er niet uit te komen, zo nodig dan maar de (herstel)kosten voor eigen rekening. Voor eventuele tips (via een PM) over een goede specialist hier in de omgeving (Apeldoorn) houd ik aanbevolen!

Hoor graag jullie reactie, alweer alvast bedankt.
 

Theodorus

  • #9
Kleine aanvulling/correctie om misverstanden te voorkomen:

Niks ten nadele bedoeld tegenover jullie als specialisten, maar ik wil er dus iemand fysiek bij hebben met verstand van zaken die met jullie info aan de slag wil en kan gaan :wink:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Iemand die er mee bezig wil heeft onze steun niet nodig. Informeer bij de importeur naar een installateur in uw regio zij weten vaak wel de juiste mensen.

Wij kunnen u ook niet verder helpen, en u kan en mag niet zelf sleutelen aan dit soort machines ivm de koelgassen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
En ik mis op de foto, foto's ook een werkschakelaar of zit die wel op de buitenunit?
 

Theodorus

  • #12
Een ieder bedankt voor de info, ik ga er mee aan de slag!

V.w.b. de werkschakelaar: Er is inderdaad geen werkschakelaar geinstalleerd, de netspanning wordt onttrokken middels een geaarde stekker (met ingebouwde schakelaar) in een geaarde wandcontactdoos op zolder.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
Ook dat is niet toegestaan, en werkschakelaar op de buitenunit is verplicht.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Nee hoor, maar een stopcontact is ook een werkschakelaar.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #15
Zolang die langs de buitenunit zit wel.
 

Theodorus

  • #16
Ter info: klacht ligt nu bij Fujitsu via de installateur.

Gr.
 

Theodorus

  • #17
Hierbij nog even een "afloopberichtje":

Uiteindelijk is het gelukt om via de installateur door een ander bedrijf namens de leverancier/groothandel van de installatie een nieuwe buitenunit te laten installeren (begin maart). Erg jonge monteurs, zonder ervaring, maar wel enthousiast, buitenunit gelijk vervangen, gevacumeerd en betere steunrubbers, keurig werk.

Resultaat na een maand draaien (wel lastig vergelijken daar de buitentemperaturen veel hoger waren en ie minder moet werken): over het algemeen is ie wel "rustiger" geworden, denk dat dit met name te danken is aan de nieuwe rubbers (en het vacumeren?). Maar de "koude" start zoals eerder omschreven is onverminderd, nog steeds te veel lawaai van de compressor in de 1ste 8-10 minuten, waarna ie weer ineens afslaat (niet meer met zo'n klap als voorheen) en weer na 3 minuten regulier gaat en blijft lopen zonder extra lawaai.
Waarom is dat nog steeds doet is mij een raadsel, weet zeker dat dit niet normaal is, vergelijkend materiaal bevestigen mij daarin, durf 'n vanwege het opstart geluid niet te vroeg via de timer op te starten.
Mijn installateur heeft het opgegeven, hij weet het ook niet meer.

Suggesties / tips blijven welkom!

Gr. Theo.
 
  • Like
Waarderingen: Wgb

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
Je vergelijkt een fijitsu met een mitsubishi, dat gaat niet, je kan alleen met hetzelfde merk type vergelijken nooit tussen merken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Dat was al eens gezegd.
Bedrijfsnamen in forumnamen zijn niet toegestaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu