Geluidsisolatie muur+vloer (oud pakhuis)

Persijn

  • #1
Beste iedereen,

Na goed rondgeneusd te hebben op het forum heb ik mijzelf aangemeld omdat ik graag wat advies wil horen.

Ik heb mijn balken laten zakken (zie afbeelding) en wil hierna de muren isoleren en strak maken dmv voorzetwanden. De balken liggen nu nog los in de sleuven. Is het noodzakelijk om deze op 1 of andere manier te "dempen" bijv. dmv rubber?




Ik wil deze muren goed geluidproof maken ivm met de buren.

Alvast bedankt!

Gr,

Persijn
 

Pepjo

  • #2
Als je goed hebt rondgeneusd, dan weet je dat je het beste geluidsisolatie verkrijgt door het maken van een "doos" binnen de buitenste schil.

De balken zou ik tot de buitenste schil laten behoren, je hebt ze nodig voor de constructie.

Als je de balken ook zwevend ophangt, ondermijn je mijns inziens de basis waarop je de rest afbouwt.
 

Persijn

  • #3
Bedankt!
 

Robert R

  • #4
Ik heb destijds een rubberstrook op mijn balken geniet en hierop een vloer gelegd, daarom de voorzet wand gezet. Werkt prima tegen contact geluiden.
 

Roman

  • #5
Robert R schreef:
Ik heb destijds een rubberstrook op mijn balken geniet en hierop een vloer gelegd, daarom de voorzet wand gezet. Werkt prima tegen contact geluiden.
ja, weet je dat zeker? "veert" die rubber strip of is deze gewoon lekker ingedrukt vanwege de massa? Zeker aan de randen waar de muren nu op staan. Of heb je daar extra vering aangebracht?
Als je het hebt kunnen nieten, dan was het vast niet een erg dikke plak rubber.

Wat ik probeer te zeggen is dat dergelijke gedachten vaak als feit worden genomen. Geluidsisolatie is een complexe zaak waar vaak makkelijk over wordt gedacht zonder een daadwerkelijk resultaat te halen. En dit is niet lullig bedoeld.
Een "verende" constructie werkt pas wanneer het ook echt "veert". Een veer die teveel massa draagt zal ingedrukt zijn. Een veer die te weinig massa draagt zal helemaal uit staan. In beide gevallen is het resultaat nul; de veer "veert" niet en flankeert alleen maar. Daar gaan je kostbare centen.

Robert noemt, echter, wel een interessant fenomeen; contact geluid. Dit is het resultaat van flankering. Dus wanneer het geluid doortrilt door materiaal. mbv verende constructies kun je dit tegen gaan. Maar dit is nogal een complexe bezigheid. Je zult op z'n minst de te verwachten massa moeten weten (zowel voor de constructie zelf als de te verwachten personen/meubels etc).

Voor muren is dit veel makkelijker. Daar speelt zwaartekracht feitelijk de andere kant op en krijg je trekkrachten. Een kooi-in-kooi in structie is ideaal maar vereist wel wat rekenwerk. En maak het vooral veilig natuurlijk.

Op dit forum is er al veel overgesproken, gebruik de zoekfunctie hiervoor.
veel succes!
 

Roman

  • #6
Zal ik natuurlijk ook een oplossing moeten kunnen bieden...
Een oplossing voor een zwevende vloer is redelijk maatwerk. Hoewel we van een redelijk gemiddelde kunnen uitgaan. Bij diverse bouwmarkten is een aggloschuim type te koop. Zonder merk te noemen, het zijn (meestal) van die dikke groene vlokken platen. Deze zijn berekend voor een gemidelde (planken) vloer. Leg deze op je vloer, leg daar weer een laag hout (bv mdf 12mm) op voor stabiliteit. Hierop je nieuwe vloer leggen (kan eventueel met groene platen nog)

Voor muren is er voldoende info op dit forum te vinden.

vraag: Waar ga je de vloer/kamer voor gebruiken? Heb je last van de buren of wil jij geen last veroorzaken?
 

Persijn

  • #7
Ik wil zo min mogelijk overlast veroorzaken èn aangezien het nu nog een volledig casco is heb ik de mogelijkheid om alles goed aan te pakken.

De eerste 2 balken zijn reeds op hoogte gesteld en ingemetseld. Nu de andere 6 en kan ik aan de voorzetwand op de begane grond beginnen.

Hiervoor heb ik de mooie fotoreportage van dit forum uitgeprint. Ik neem echter 1x 12.5 mm ipv 3x9.5. Dit omdat het een groot opp. is (+-60m2). en voor de €€€.






Dit is een wat oudere foto maar dan krijgen jullie een idee.

De plankenvloer bij het raam is eruit en spijkervrij. 5 balken verlaagd, 2 verwijderd (ivm luik in de vloer), 1 balk zit onder het raam en is plaatselijk rot. Plan is om een nieuwe balk op een andere plaats te zetten zodat de oude niet meer dragend wordt.

De muur links boven en onder (waar het licht op schijnt) moeten worden geïsoleerd dmv voorzetwanden.

De vloeren wil ik ook isoleren (geluid) warmte :?:

Genoeg te doen dus.
 

Pepjo

  • #8
Leuke klus !

Ik zie dat je electra op de muren loopt. Je hebt met de vloer en plafonds open wel een mooie kans om alles hierin weg te werken.

Maar dat was je misschien toch al van plan. :wink:
 

Persijn

  • #9
Dat zijn de leidingen die de oude eigenaar daar heeft aangelegd. De stroom kwam van het huis ernaast.

Ik heb een nieuwe aansluiting aangevraagd maar dat duurt nog wel even.

Alle leidingen wil ik netjes wegwerken.

Ga er nu weer naar toe om de laatste balken te bevestigen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu