Geluidshinder verkeerslawaai

Wbovela

  • #1
Hallo,

Ik heb een vrijstaande woning uit 1930 met spouw en een franse kap die begint op de eerste verdieping. We ondervinden zowel op de benedenverdieping als op de bovenverdieping veel hinder van voorbijrijdend verkeer: bandengeruis en lage tonen van motorgeluid. Ik ben op zoek naar antwoorden op een aantal vragen. Hopelijk kan iemand mij van goede (product)tips en mogelijk wat verwijzingen naar bedrijven voorzien.

Eerst wat informatie over het huis:

Het hele huis is voorzien van HR++ glas, de houten kozijnen zijn blijven zitten. Alle draaiende delen zijn voorzien van tochtstrips. Alle spouwmuren zijn onlangs gevuld met steenwol. Alle vloeren bestaan uit houten vloerbalken met houten dekvloeren. De kruipruimte is voorzien van 25cm polystyreenschelpen en ventilatieroosters rondom.

Aan de voorzijde van het huis bevindt zich een houten erker. Hierin zitten geen draaiende ramen. De aansluiting van het kozijn op de gevel is slecht. Er zijn kieren te zien en er is voegmortel gebruikt om de aansluiting dicht te smeren. Die mortel is niet in al te beste staat en brokkelt af.

Vraag1: met welk product kan ik de erker het best geluidsdicht aansluiten op de gevel? Kan ik hiervoor een kit gebruiken, of moet het voegmortel zijn?

Dezefde vraag geldt ook voor de aansluiting van de ramen op de gevel.

De kap is aan de buitenzijde geïsoleerd, maar met name voor temperatuur. Ik ben begonnen met het aanbrengen van 10cm steenwol aan de binnenzijde. Ik lees echter ook oplossingen met geperste houtvezelplaten. De zolder wordt op dit moment alleen als opslagruimte gebruikt en is erg lawaaiig. Ik vermoed dat het verkeersgeluid via de zoldervloer de 1e verdieping binnendringt.

Vraag2: kan ik met deze houtvezelplaten de zoldervloer isoleren? Of is het toch beter steenwol tegen de binnenzijde van het zolderdak te plaatsen? Of is de beste oplossing toch de kap vanaf de buitenzijde te isoleren?

Vraag3: is het mogelijk om een meting uit te voeren waaruit ik kan afleiden waar het geluid vandaan komt? Wie kan zoiets doen? Welke apparatuur is daarvoor nodig? Kan ik dat zelf?

Vraag4: kan het zijn dat het geluid via de grond de kruipruimte "binnentrilt"? Is dat op te lossen door iets in te graven in de tuin?

Alvast bedankt voor jullie nuttige tips!

Wouter Bovelander
Leerdam
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geluid komt binnen door kieren in de woning en het in beweging krijgen door het geluid van oppervlakken. Je moet het zoeken in massa-en stijf maken van oppervlakken.
*wgb*
 

Roman

  • #3
Mm, dat laatste klopt niet. Net andersom, je wilt een zo flexibel mogelijke wand.

Overlast van laag geluid (motoren etc) is moeilijk te weren. Dan zul je drastisch moeten zijn.

Daar waar mortel brokkelt, weer goed dicht voegen met mortel. Ook voor het oog leuk ;)

Kieren kitten is altijd goed. Kit heeft massa en blijft flexibel (dus wel blijvend flexibele kit gebruike, eh)

Isoleren; er is veel over geschreven. Gebruik de zoek functie om je in te lezen. Geluid van binnen naar buiten en vice versa is het zelfde.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Roman schreef:
Kieren kitten is altijd goed. Kit heeft massa en blijft flexibel (dus wel blijvend flexibele kit gebruike, eh)
Kit is een vul massa. Grind, beton, lood enz. deze stoffen hebben massa.
*wgb*
 

Roman

  • #5
Nou veel succes dan met het dichten van kieren met genoemde materialen :mrgreen:
 

Wbovela

  • #6
Bedankt voor de reacties,

Ik ben voorlopig bezig met kieren dichtmaken....

Wouter
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
11
7
6

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu