Geberit inbouw wc: natte drukplaat + veel condens in reservoir

eightysix

  • #1
Hoi,

Bij mijn Geberit inbouw wc merk ik vaak tijdens het indrukken dat de drukplaat vochtig is.
Ik heb deze er af gehaald en de binnenkant van de drukplaat was helemaal nat met ook schimmel op de stickers + het reservoir was bovenaan vol condens.

Nu merkte ik dat er bovenaan een gat in het reservoir zit, waar een soort membraan boven lijkt te zitten, deze is ook vochtig. Zou dit een lek kunnen zijn van boven het reservoir (watertoevoer)?

Gisterenavond heb ik dit droog gemaakt en de drukplaat er af gelaten, vanmorgen was alles nog steeds droog, enkel het gat was wel nog vochtig.

Ook merkte ik aan de andere kant van de muur onderaan wat vocht op (belletjes in verf).

Iemand enig idee wat dit kan zijn?

In bijlage enkele foto's.

tempImageAA6gv5.png tempImageg7cFcl.png tempImagecB8jS6.png tempImageMyqJVb.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Condens ontstaat op oppervlakken die een lagere temperatuur hebben dan het dauwpunt dat in relatie met de vochtigheid van de lucht in die omgeving.
Stroomt er water in de stortbak zal dat kraantje afkoelen en daar zal dan condens op ontstaan.
Niets aan de hand.
Loopt de leiding voor koudwater op die plek door de muur zal op die buis ook condens ontstaan.
 

eightysix

  • #3
Bedankt voor de reactie! Door de drukplaat er enkele dagen af te laten is alles uitgedroogd (ook het gat met het membraan), maar na te herplaatsen meteen weer net.

Het lijkt mij dat via het gat in het membraan al de condens ook in de tegelconstructie komt, want voegen komen los bovenaan. Zou ik best dit gat toemaken met iets?
 

Dimkal

  • #4
Lijkt er op dat er warme lucht langs de buitenkant van de bak vloeit. Bijvoorbeeld warmwaterleidingen of een warme muur van de zon zorgen voor extra condens. De stopkraan is behoorlijk bedekt met groene aanslag en dat hoort helemaal niet. Ik ben bang dat het afdichten van het gat niet veel extra helpt. De condens ontstaat ook aan de buitenkant van de bak, helaas heb ik meerdere malen meegemaakt dat dat veel schade aan de constructie veroorzaakte. Heb je wel het schutplaatje er tussen zitten voordat de plaat gemonteerd wordt? Dit plaatje houdt het brugstuk op zijn plaats en zorgt er voor dat condens/geluid niet naar buiten komt. Met een beetje geluk is het warme weer van de laatste tijd de boosdoener, en lost het probleem zich binnenkort weer op.
 
  • Like
Waarderingen: Henk253

eightysix

  • #5
Klopt inderdaad, het koud water is hier erg warm in het gebouw. Het schutplaatje zit er tussen en zit vol schimmel. Ik dacht misschien gaatjes te boren in de drukplaat zodat er verluchting is en de condens er uit kan?
 

xshmuel

  • #6
Beste Heren,

ik heb dit probleem ook bij mij. condens aan de binnenkant van de stortbak. als ik de drukknop eraf haal dan blijft het van binnendroog. Ik probeer te achterhalen waar de condens vandaankomt omdat het ook schimmel in de bak zelf veroozaakt. @eightysix is het jou nog gelukt de condens weg te halen?
 

eightysix

  • #7
Ik zit nog altijd met het probleem, ik krijg hierdoor ook vocht in de muur die aansluit aan de wc
 

Eijpe

  • #8
Helaas hebben wij er ook last van. Hebben jullie inmiddels een oplossing? @xshmuel @eightysix
 

Edwin573

  • #9
Hier ook hetzelfde probleem. Iemand die tips heeft om dit op te lossen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Het is normaal dat er alg groei in het reservoir zit.
@eightysix boven in zit dat gat daar hoort normaal een hard kunststof afsluit stop in.
Ook kan van belang zijn zit er achter het tegel werk/frame ook nog gaten in de vloer zodat vocht onder uit kruipruimtes kan komen.
Anders zou je in verbinding kunnen gaan met Geberit misschien kunnen hun nog wat adviseren.
1708596706862.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Als op een oppervlak van welk materiaal dan ook en in elke willekeurig ruimte condens wordt gevormd zijn er maar twee dingen de oorzaak.
De temperatuur van de plek waar condens ontstaat is te laag in relatie met de luchtvochtigheid van de omgeving. Denk aan een bril als je van buiten naar binnen komt, je bril beslaat. Dat is van korte duur de glazen nemen snel de temperatuur van de omgeving aan.
Het is eigenlijk heel eenvoudig de temperatuur van die omgeving hoger maken.
 

Dimkal

  • #12
Het temperatuurverschil moet juist kleiner zijn. Er stroomt koud water in de bak en hoe hoger de omgevingstemperatuur in de ombouw is hoe meer condens je vormt omdat je sneller het dauwpunt bereikt. Koude kucht bevat minder waterdamp dan warme lucht.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Dimkal schreef:
Het temperatuurverschil moet juist kleiner zijn.
Dat kan ook. Temperatuur van het water wat door de buis de ruimte inkomt is 12 graden hoe verder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu