Gat maken in beton rond verwarmingsbuis voor kabel

Robert_1649849

  • #1
Ik wil graag een internet kabel van de woonkamer (bij de router) naar boven trekken, naar de studeerkamer. Het huis is oud, uit 1920, en er is verder geen mogelijkheid om een kabel door e.g. een bestaande buis te trekken.

Wel zijn er twee verwarmingsbuizen in de woonkamer die in het plafond verdwijnen. Dus ik dacht daar naast misschien een kabeltje kwijt te kunnen. Na het verwijderen van de oude buisrozetten op het plafond blijkt daar inderdaad ruimte zat te zijn rond de buis voor een kabel: mooi.
Toen in de kamer er boven de buizen opgezocht en een klein stukje tapijt gestript. Maar aan die kant zitten de buizen wél strak in het beton gegoten: jammer.

Bijgevoegd wat foto's ter uitleg.

Heeft iemand advies over het volgende:

  • Hoe kan ik überhaupt zeker zijn dat dit nog dezelfde buizen zijn? Is het mogelijk dat de buizen in het beton nog kruizen o.i.d.?
  • Hoe zou ik aan één kant wat ruimte kunnen maken tussen het beton en de buis? Uiteraard wil ik de verwarmingsbuis niet beschadigen.
Ik heb met een verzameling stokjes vanuit de woonkamer omhoog geprikt, en ik denk dat er nog zo'n 5 à 10cm aan vast materiaal zit tussen de boven- en onderkant. De hele afstand van woonkamer-plafond tot studeerkamer-vloer is denk ik zo'n 40cm.

Alvast bedankt!

studie_beton.jpg studie_buizen.jpg woonkamer.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Waarschijnlijk is de vloer boven afgewerkt met een cementdekvloer. Met een hamer en een kleine koudbeitel kun je een deel van het cement weghalen.
 

Luuk_

  • #3
Precies die oplossing heb ik hier ook bij een paar slaapkamers gehad. Cementdekvloer op een holle vloer, da's maar een klein laagje en dat tik je met beleid heel makkelijk weg.
Heb hier met een kleine maat steenboor even een paar gaatjes geboord in de toplaag, zodat het daar breekt en er niet een brok van de dekvloer loskomt.
Daarna kun je mogelijk met een lange boor van onderuit voorzichtig doortikken langs de verwarmingsbuis. Een draadeind kan ook, want niet iedereen heeft een dunne steenboor van 50cm liggen haha
 

Robert_1649849

  • #4
Bedankt voor de reacties.

Ja, klopt: dat laagde cement was inderdaad maar dun! Ik heb met een hamertje en een oude schroevendraaier als een soort ontsnappende gevangene een gat getikt om één van de buizen heen aan de bovenkant.
Volgens mij zat er om de buis zelfs nog iets zachtere dan cement, het ging makkelijk.

En toen heb ik met wat gevlochten ijzerdraad de twee uiteinden gevonden en de kabel er doorheen gehaald.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu