Gat afzuigkap wegwerken

Janderman

  • #1
Het plafond bij ons wordt opnieuw gestuct en gespackt.

In het plafond (beton) zit een rond gat van 15 cm, waar de afzuigluchtjes van de afzuigkap afgevoerd werd.

Hoe maak ik dit gat netjes dicht zodat het stucwerk goed blijft zitten ?

Alvast bedankt voor het meedenken !
 

BeeTeeWee

  • #2
Als het van de bovenkant toch niet wordt belast, zou je er eerst een paar flinke proppen krantenpapier in kunnen proppen. Dan met bouwschuim (PUR) de laatste centimeters verder uitvullen. Als dat geheel is uitgehard (ook van binnen!) kun je de bulten met een oud broodmes strak langs het plafond afsnijden. Daar kun je dan gewoon overheen stuccen.

Als het wel wordt belast kun je er aan de bovenkant dus ook bij komen. Dan zou je een plankje tegen het plafond moeten vastzetten en de boel met beton of cement vullen. Mooiste is als je dan aan de zijkanten rondom een paar ankertjes schuin inboort, zodat die brok beton/cement ook in het gat blijft. Als je het plankje weghaalt voor de boel echt helemaal kneiterhard is, kun je de randjes tenminste nog enigszins makkelijk bijwerken. Over dat beton is gewoon te stuccen.
 

Janderman

  • #3
Dank voor je antwoord. Boven het gat komt het bad te staan als de badkamer is verbouwd. Wat adviseer je in dit geval ? Beton of de PUR oplossing ?

Welk soort beton koop ik in de bouwmarkt. Er staan verschillende soorten. Ik heb hier ook nog een emmertje alles in 1 mortel van BeaM... staan is dat ook te gebruiken i.p.v. beton ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4

BeeTeeWee

  • #5
Vergeet dan de PUR oplossing. Het zou je maar gebeuren dat een poot van het bad uitgerekend bovenop wat proppen krantenpapier en PUR moet worden gezet. Nog afgezien van eventuele toekomstige lekkages, die dan meteen het water tot op de benedenverdieping brengt.
 

Janderman

  • #6
Bedankt voor de linkjes.

Stort ik het gat (15cm breed en 20 diep) in 1x dicht of bouw ik dit op uit verschillende laagjes ?

Ik lees wat over aanbranden, maar begrijp eerlijk gezegd niet goed wat hiermee bedoelt wordt. Moet ik daar nog wat mee ?
 

BeeTeeWee

  • #7
Met aanbranden bedoelen ze dat je met een papje van cement (iets onderin een plastic bekertje is in dit geval al genoeg) de randen even iets voorstrijkt. Dit om de hechting aan de randen te bevorderen. Op wanden doe je dat aanbranden met een ouwe handstoffer of zo, maar in zo'n gat van 15 cm gaat het denk ik beter met een oude kwast.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Als de ondersteuning onder het plankje goed is kan het gat in één keer worden gedicht. Maak het mengsel niet te vochtig. Tijdens het storten met een stok of troffel er goed in prikken om het te verdichten.

Eventueel een aantal cm onder de rand stoppen en later met zandcement netjes vlak afwerken. De huidige vloer heeft waarschijnlijk ook een zandcement laag, daar kan je op aansluiten.
 

Janderman

  • #9
Ik wil net als op de uitleg (link) draadeinden gebruiken als wapening. Is het verstandig om deze van RVS materiaal te kopen ?

Moet ik het oude gat nog natmaken voordat ik er beton in stort ?
Moet het nieuwe beton ook afgedekt worden of natgehouden (gaat om 20 cm dik bij 15cm rond gat) ?

Er onder zit nu de woonkamer waar vanwege de kou flink gestookt wordt.
Kan het beton ook te snel drogen op die manier ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Wapening gebruiken is niet nodig, het gat ruw maken met een beitel is beter voor de hechting, maak voor het dichtmaken de wanden van het gat goed nat, even aanbranden en de beton erin.
Het plankje aan de onderkant een dag laten zitten, aan de bovenkant een stukje plastic folie erop en een paar dagen lang zo nu en dan met een plantenspuit onder en boven goed vochtig maken.
 

Janderman

  • #11
Vandaag is het dinsdag. Als ik morgen het beton stort.
Is dan volgende week dinsdag stucwerk/gipslaag aanbrengen haalbaar ?
Ik wil het daarna zaterdags die zelfde week laten spackspuiten.

Of gaat dit vochtproblemen geven, omdat het beton niet droog genoeg is ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
In dat geval de onderkant niet nat maken.
Normaal droogt beton niet zo snel dat er na zo'n korte tijd al spack aangebracht wordt maar bij zo'n klein stukje verwacht ik geen probleem.
De stukadoor/spackspuiter zal dit moeten beoordelen.
 

Janderman

  • #13
Jan bedankt voor het meedenken !

Als ik nou eens een beetje ruimte uitspaar aan de onderzijde en daar een stukje gipsplaat tegenaan plak met montagekit, dan kan de stucadoor daar tegenaan gipsen.
Is dat een goede oplossing of dendert dat plaatje weer naar beneden ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Beter geen gipsplaatje erin doen, maar gewoon vlak beton. Is netter en geeft geen scheuren. Voor het hout aan de onderkant gebruik je betonplex als je dit hebt. Anders een stukje hout of multiplex met een (stuk f)olie erover tegen het plakken.

Beton maak je zo droog mogelijk aan, en na het aantrekken (begin van het hard worden) nat houden. Vandaar de plantenspuit. Hoe droger je het aanmaakt, hoe minder water eruit moet verdampen, dus dat is beter voor het snelle stucen. Beton droogt niet, het hard uit. En daar is niet zoveel water voor nodig.
 

Janderman

  • #15
Ik zal het beton zo droog mogelijk aanmaken, maar hoe zit het eigenlijk met de aanbevolen mengverhouding ?
Er is toch een juiste mengverhouding nodig met water nodig om het goed uit te laten harden ?

Met andere woorden: Als er niet genoeg vocht is, ontstaat dan wel het juiste beton ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Een deel van het water wordt toegevoegd voor de verwerkbaarheid. Maar de aanbevolen mengverhouding mag je gewoon aanhouden hoor.

Zie ook wiki en Joost.
 

Janderman

  • #17
Bedankt voor alle tips en advies. Het gat is gevuld.
Eerst een paar gaten geboord, daar RVS draadstaal ingespannen, naar voorbeeld elders op deze site. Handige foto's !
Toen beton aangemaakt met weinig water maar wel goed en langdurig geroerd, daarna gat gevuld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu