Gasverbruik 4x gemiddeld sinds nieuwe systeem is aangelegd

Pump

  • #1
Sinds het in werking stellen van mijn geheel nieuwe CV installatie midden november (remeha calenta cw 5), zie ik tot mijn schrik dat mijn gasverbruik in 1,5 maand bijna 1000m3 was......de warmte-aanvoer en retour waren bij de ketel verkeerd om geplaatst, waardoor de radiatoren verre van optimaal functioneerden. De gasmeter is niet defect en als het goed is heeft de (nieuwe) leiding ook geen lek. De radiatoren in de woonkamer worden ook niet geheel heet, waardoor ik de temp niet hoger kreeg de afgelopen week, dan 16 graden. De thermostaat wel op 20, dus de ketel zal wel pogingen gedaan hebben om door te stokene, maar geeft dat 4x zoveel gasverbruik? En hoe krijg ik dit weer op orde.
Heeft iemand een idee waarom ik 4x meer dan gemiddeld verstook (heeft ook niet met de kou te maken, want was ook al eind vorig jaar)? Waar zou dat aan kunnnen liggen?

Hartelijk dank voor de reactie.
MvG, Joost
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Dat zou betekenen dat je ketel 6 weken op 5 kw
Gebrand heeft en dat 24 uur per dag

Hebben jullie niet een aflees fout gemaakt op de meter?

Aanvoer en retour zijn nu niet verwisseld?

1000 kuub gedeeld door 42 dagen = 23 kuub per dag
 

Pump

  • #3
Dat is het probleem inderdaad. Geen afleesfout want ik heb het later nog bijgehouden en we zitten inderdaad op zo'n 25 per dag structureel.

Aanvoer en retour zit nu goed.....

het is een hoekhuis, jaren 50 (wel grotendeels dubbel glas), niet geïsoleerde zolder, maar daar stoken we niet echt en een totaal van zo'n 400 m3

Enig idee waar het probleem zou kunnen zitten?

Dank.
 

StefanD

  • #4
Wat is je normale jaarlijkse verbruik?
 

Pump

  • #5
We wonen hier net en hiervoor woonde er een oude vrouw, oude niet-HR/niet-combi ketel en oud leiding netwerk (brede buizen en grote radiatoren). Ik geloof dat er een gem verbruik was van 4400 per jaar, komt neer op zo'n 370 per maand. rekening houdend met hoger verbruik in winrtermaanden uiteraard enz, maar daarnaast betere ketel, beter netwerk, (wellicht wel te lage capaciteit van radiatoren in de woonkamer - 6.5 kw ipv 8kw) etc. Dan zouden we nu het dubbele van het gemiddelde verstoken. Terwijl nov en dec niet zulke koude maanden waren ook. Kan het ergens anders aan liggen? Bijv te weinig capaciteit in de woonkamer (waar de thermostaat is) en het niet altijd warmer kunnen stoken dan 17 graden... en het in eerste instantie omgekeerd zitten van de aanvoer en retour van de radiatoren?

Wederom dank.
 

StefanD

  • #6
Met die aantallen lijkt het allemaal wel mee te vallen.
Een verbruik van 4400 m3 is fors, maar dan is 1000m3 van 15 nov tot eind december helemaal niet zo gek. Ik heb zelf in die periode ongeveer 20% van een voor mij normaal jaarverbruik verbruikt. Voor jou zou dat 880m3 zijn.

Je hebt dan wel een nieuwe ketel die wat zuiniger moet zijn, maar daarentegen ben jij wellicht met meer personen, douche je misschien wat vaker en verwarm je de slaapkamers misschien ook wat meer.

Dat de leidingen verkeerd waren aangesloten lijkt me niet meteen een verklaring voor een hoog gasverbruik. De radiatoren werken dan minder goed, maar dat zou eerder betekenen dat de ketel minder warmte kwijt kan dan dat hij meer kwijt kan...
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #7
Zet je pomp vermogen eens wat omhoog, dan krijg je het wss wel warm beneden in de woonkamer.
 

Pump

  • #8
Lijkt inderdaad wel logische verklaring zo. Ik dacht dat het niet ZOVEEL zou zijn alleen. Het gemdiddelde in een jaar is natuurlijk niet realistisch om mee te rekenen voor de wintermaanden maar het verschil leek me wel erg groot. Maar jouw uitleg klinkt wel plausibel inderdaad.
Hartelijk dank voor je feedback!
 

StefanD

  • #9
Op https://www.kwa.nl/diensten/graaddagen-en-koeldagen kun je sheets downloaden met overzichten van graaddagen van verschillende weerstations in Nederland.
Je gasverbruik is in de wintermaanden behoorlijk evenredig aan de graaddagen, dus je kunt daar goed zien welk deel van je jaarverbruik er door gaat in de winter. (In de zomer verbruik je een relatief groot deel voor warm water en koken.)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu