Gashaard valt uit

Naba90

  • #1
Goedemiddag,

Wij hebben een inbouw gashaard van barbas. Het is een wat ouder model al. Sinds enkele weken hebben wij wat problemen met de haard. Hij gaat wel aan en zien dan ook de waakvlam, echter binnen een minuut valt hij alweer uit. Je ziet ook dat het vlammetje wat onrustig is als het ware. Weet iemand wat het zou kunnen zijn en of dit gemakkelijk zelf te verhelpen is? We hebben de gashaard al van binnen schoongemaakt (lees stof weggehaald)... echter helpt dit niet. Een hele enkele keer blijft hij nog branden... geen idee waar dat aan ligt, maar misschien goed om te vermelden om dingen uit te sluiten. Ik hoop dat iemand het antwoord heeft want een monteur met reparatie kost al gauw een hoop geld.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wanneer is de gashaard voor het laatst door een installateur schoongemaakt en gekeurd?
 

Naba90

  • #3
Ik durf het niet te zeggen, we wonen pas sinds kort in deze woning en de gashaard zat er al in.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik denk dat als je geen geld hebt om de haard te laten controleren en eventueel repareren je de haard beter gewoon niet kunt gebruiken. Tot je er wel geld voor hebt.

Want als je geen idee hebt hoe de staat van onderhoud is, loop je best wel gevaar. Niet alleen kan zo'n gasapparaat een plof geven als er (veel) niet-ontbrand gas vrij komt en ineens een vonk tegenkomt.

Er bestaat ook het risico dat er een onvolledige verbranding plaatsvindt met als gevolg koolmonoxide. En dat gas ruik je niet, je ziet het niet en het is een gemene moordenaar. Voor je het weet ben je weg...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dat de haard uitvalt betekent dat in elk geval de waakvlam vervuild is, tijd voor onderhoud.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Of gewoon een simpel thermokoppeltje wat niet goed meer is.
Aan zon oudere haard kun je niet echt veel dure onderdelen vervangen, eventueel het gasblok is wel het duurste...

Ik zou gewoon een monteur laten komen, onderhoud en storing oplossen. grote kans dat je voor ca. 100 euro weer klaar bent, en dan weet je voor jezelf dat e.e.a. veilig en OK is.
 

Gamgra

  • #7
Wij hebben ook een Barbas gaskachel/haard, anno 1981, de jaarlijkse grondige onderhoudsbeurt doen wij zelf.

Onze Barbas haard heeft naast een thermokoppel- beveiliging, ook een trek-beveiliging...
Indien de schouw onvoldoende trekt door vogelnesten of een koude vochtige schouw, zal de kachel niet branden of direct na het ontsteken stoppen.

Terwijl je toch bezig bent open de kachel en reinig de waakvlam.
Jaarlijks controleer ik ook de thermokoppel met een multimeter op voldoende milliampères, kijk op Youtube..

Dit is een klusforum, pas nadien elke poging om een probleem zelf op te lossen faalt, dan roep je de hulp in van een specialist, als je die nog kan vinden..
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dit kan dan wel een klusforum zijn, het advies om (specifiek) het (periodieke) onderhoud aan gasapparatuur zelf te doen wordt hier echter vrijwel nooit gegeven. Om de eenvoudige reden dat klussers meestal niet kunnen inschatten wat ze wel en niet veilig aan zo'n apparaat kunnen doen.

En - nog belangrijker - omdat het (onvakkundig) knutselen aan gasapparatuur (zoals ik hiervoor al beschreef) levensgevaarlijk is. Bovendien moeten bij veel gasapparatuur tijdens of na de klus bepaalde metingen gedaan worden, waaronder afstelling of controle op koolmonoxide.

Daarom vind ik de nogal pertinente stelling "dit is een klusforum, dus moet je het zelf proberen" hier niet op zijn plaats!
 

Gamgra

  • #9
Kees: ik kan goed leven met jouw reactie op mijn vetgedrukte en mogelijk provocerend Dit is een klusforum.

Jouw stelling om een bevoegd iemand naar de kachel te laten kijken, wil niet zeggen dat Naba90 een bekwaam iemand over de vloer krijgt.
Mogelijk is Naba90 voldoende bekwaam om met advies van op het forum aanwezige bevoegde leden de klus te klaren.

Max Verstappen was zelfs niet bevoegd om in een MINI te rijden, vervolgens wint hij de Spaanse Grandprix...
 

Marcn88

  • #10
Maar om aan gasapparatuur te sleutelen en onderhoud te plegen heb je ook bepaalde meetapparatuur nodig zoals een rookgas meter die heeft een gemiddelde particulier niet en zoals u ook aangeegt het onderhoud doen we zelf wie zwgt dat uw gashaard goed brand wat is het co2 percentage en nig belangerijker hoe hoog is het co getal dingen die u waarscchijnlijk niet nameet en met een antwoord komt als de vlammen zijn mooj blauw
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Niemand kan op afstand de klusvaardigheid van een vragensteller aflezen. Dat is niet erg bij een timmer of schilderklus, dat levert hooguit een pijnlijke duim of een slecht resultaat op.
Bij gas en elektra zijn de risico's anders, zelfs dodelijk.
Vandaar dat we hier terughoudend zijn in adviezen over zelf onderhoud van gasapparatuur.

Daar kunnen we allerlei vergelijkingen bij gaan halen maar daar wordt het risico niet kleiner van.

Vandaar dat hier het advies luidt: haal er een vakman bij.
Dat er ook minder goede reparateurs zijn doet daar niks aan af. Dat is dus een kwestie van je goed informeren voordat je iemand er bij roept.

Ik sluit hierbij dit topic, als de topic starter nog vragen of opmerkingen heeft dan verneem ik dat graag via een pb dan openen we de boel weer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu