Flow

RoelofG

  • #1
De afgelopen jaren hebben wij in een jaren dertig huis het oude verwarmingssysteem, oorspronkelijk een kolengestookte ketel met open leidingsysteem, vervangen door vloerverwarming in het hele huis. Op de verdiepingen ligt een droogbouw systeem met eps en van die metalen plaatjes, en op de beganegrond zijn het infreesde Fermacell platen. In de badkamer en de toiletten liggen de leidingen in de betonvloer. Er hangen twee mengverdelers en het systeem wordt verwarmd met een Remeha combiketel. Het geheel functioneert goed. Ook in koude periodes is het heel goed warm te krijgen. De ketel staat ingesteld op 50 graden en de vloerverwarming heeft een watertemperatuur van 30.

Omdat nu overal vloerverwarming ligt ben ik aan het kijken of de temperatuur in het hele systeem omlaag kan. Nu vraag ik mij af of ik voldoende doorstroming heb om dat te doen.

Bij beide verdelers zou de pompgroep er af kunnen. De vvw bestaat uit 14mm buis en nu geven de flowmeters 2,5 tot 3 liter per minuut aan. Op beide verdiepingen gaat het om ongeveer 60 m2 verdeeld over 8 lussen. De leiding tussen de ketel en de verdelers heb ik gemaakt met 25 mm henco buis. Deze is totaal ongeveer 15 meter lang. Wat ik eventueel nog zou kunnen verbeteren is dat de verdelers nu beide op één leiding zitten en dat de onderste verdeler een eigen leiding richting de ketel zou kunnen krijgen. Ik vraag mij dus af of dat nodig is. Of kan ik gewoon bij beide verdelers de pomp er tussenuit halen?

Dit is natuurlijk iets dat je normaal gesproken bij het ontwerp van een installatie meeneemt. Het is alleen een nogal gefaseerde verbouwing geweest en we hadden grote moeite om installateurs te vinden die daarin mee konden/wilden doen of die advies wilden geven zonder dat het verschrikkelijk duur werd. Daarom uiteindelijk alles maar zelf uitgerekend en aangelegd. En de overstap naar volledig lage temperatuur kwam pas later in beeld. Vandaar.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Wat de vraag is hoeveel liter water moet er rond gepompt worden en hoeveel warmte moet er dan in het systeem worden gepompt.
Dan volgt is kan de pomp van de ketel dat wel aan, meestal is dat net niet het geval.
Dus berekenen wat er minimaal door de slangen aan water moet verpompt bij welke drukverliezen.
En hoe lager de temperatuur des te meer water bij de zelfde hoeveelheid energie.

Vr Gr
 

RoelofG

  • #3
Dan denk ik:

2,5-3 liter per minuut per groep= 20-24 liter per minuut voor elke verdeler.
Dus in totaal 40 tot 48 liter water per minuut van 30 graden.

Maar hoe reken ik uit of mijn Remeha tzerra Ace dat door die 25 mm henco leiding krijgt?
 

Bernhard

  • #4
De flow moet zijn ~ 2200l/h.
Bij een Cv-ketel van 20Kw/h is de flow 862l/h.
Bij een CV-ketel van 35Kw/h is de flow 1500l/h.
Voor de leidingen zou dat mogelijk nog kunnen maar niet zeker niet voor de ketel.
De weerstand in de ketel wordt extreem hoog.
 

RoelofG

  • #5
Ah. Helder. Dank.

Het was vooral de bedoeling om het vast zo in te regelen dat het tzt nog maar een kleine stap is naar een andere warmtebron. Bovendien is het natuurlijk een beetje bijzonder om water 50 graden te verwarmen, om het daarna terug te mengen naar dertig.

Maar als het keteltje dit niet trekt is het misschien beter om het zo te laten en te wachten tot we de overstap naar een andere warmtebron ook echt gaan maken. Het Gasverbruik is ook al best laag.

Kan iemand mij nog de weg wijzen bij het berekenen van de capaciteit van de leidingen? Ik ga namelijk de kelder afwerken en het is handig om wat zekerder te weten dat het voor de toekomst voldoende is voordat ik de buizen achter een nieuw plafond wegwerk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
RoelofG schreef:
Bovendien is het natuurlijk een beetje bijzonder om water 50 graden te verwarmen, om het daarna terug te mengen naar dertig.
Het gaat ook niet om de temperatuur maar om de energieinhoud.
Q=m*c*dT
Als de dT kleiner word moet er meer water doorheen voor dezelfde energie.
 

RoelofG

  • #7
Dat snap ik. Maar nog even iets specifieker:
Nu krijg ik het warm met voor elke verdeler 40-48 liter per minuut van 30 graden.
De warmte brengen we naar de verdeler met water van 50 graden door een 26 mm Merk verwijderd - mod hoofdleiding.

Als ik het er heen wil brengen met water van 30 graden is veel meer water nodig. Past dat dan? De ketel trekt het was niet, dat snap ik, maar die wordt tzt vervangen door door een andere bron. Maar is de leiding voldoende?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

RoelofG

  • #8
Ik bedoel 40-48 liter pm voor de twee verdelers samen…
 

Bernhard

  • #9
Voor een hoog rendement bij een warmtepomp is de uitgaande watertemp. 35grd en de retourtemp.30 grd. Tempverschil is dan 4grd.
De flow bij een Wp is 5x hoger dan bij cv-installatie.
 

ADDave

  • #10
Nee dat gaat niet werken.
Je hebt nu verdelers met pomp. Deze mengen het water naar de juiste temperatuur. Ga je terug naar 30 graden dan moet je de verdelers ook ombouwen.

48 liter per minuut door een leiding 26 duwen gaat ook niet. Het drukverlies is in de leiding alleen is dan al: 30 x 3,24 = 97,2 kPa. En dan komt de weerstand van de vloerverwarming er nog bij.
Dat trekt de pomp van zijn leven niet.
 

RoelofG

  • #11
Helder. De verdelers hebben beide een losse pompgroep. Die kan er tussenuit.

De hoofdleiding is voor een groot deel weggewerkt, maar ik kan nu nog makkelijk bij het punt waar leiding naar de onderste verdeler aantakt. Ik zou er dan voor kunnen zorgen dat elke verdeler een eigen leiding naar de warmtebron krijgt. Dan hoeft er nog maar de helft, 24 liter per minuut, door de leiding. Zou dat wel werken?
 

ADDave

  • #12
Dan zou de weerstand met een factor 4 verminderen. Ik volg hem alleen even niet meer? Je zegt net dat de hoofdleiding is weggewerkt maar je kan nog wel een tweede leiding naar de opwekker trekken? Maak die andere dan opnieuw in de juiste maat zou ik zeggen. Zelfs al zou je het splitsen dan verlies je nog steeds een hoop druk in een leiding 26.

Ideale maat zou zijn 32mm voor elke verdeler of 50mm voor beide op een leiding. Klinkt heel veel, maar 48 liter per minuut is dan ook wel een serieuze hoeveelheid water.
 

Bernhard

  • #13
Optie 2 warmtepompen plaatsen.
Dat zou nog eens goed kunnen uitpakken ivm de gelijktijdigheid van de warmtevraag van de Vw en de radiatoren.
 

RoelofG

  • #14
@ ADDave Er hangt een verdeler boven en eentje beneden. Nu zitten ze samen op een 26 mm leiding. De ketel hangt in de kelder en de leiding naar boven is weggewerkt. Ik kan door de kelder nog wel een nieuwe leiding naar de verdeler beneden trekken.

De reacties lezende denk ik dat ik het laatste maar ga doen voordat ik in de kelder de boel netjes dicht ga maken. Dan hebben we een beetje toekomstvast syteeem.

@Bernhard We hebben geen radiatoren meer. Alles is vloerverwarming met een zoneregeling. De gelijktijdigheid valt reuze mee.

Bedankt voor het meedenken allemaal.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu