Fermacell op achtergrond lijmen, met lijmkam?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Een paar maanden geleden heb ik met cementstuc een muur vlakgezet, waar helaas veel krimpscheuren in zijn gekomen tijdens het drogen.

Ik zit eraan te denken om er Fermacell platen tegenaan te lijmen, dat gaat sneller dan een nieuwe laag stuc met wapening. Officieel moet dat met klodders gips erachter en dan vastkloppen. Maar dan hou je holtes achter de plaat, en het is lastig om de hele wand recht te krijgen.

Het lijkt me makkelijker om de gips met een lijmkam aan te brengen, omdat de muur al mooi vlak is. Ik heb het voorgelegd aan de Fermacell helpdesk, maar omdat het niet de officiële methode is willen ze geen uitspraak doen over deze manier...

Heeft iemand hier wellicht ervaring mee, is dat een veilige oplossing?

Dank,
Wim
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb fermacel wel eens gelijmd met gewone tegellijm, zit nu al jaren vast.
Maak de lijmkant wel even licht vochtig met een plantenspuit, dat is beter voor de hechting.
Ook met lijmen is het lastig de, vrij grote, platen vlak te krijgen.

Kan/mag de wand of muur niet met een gipsprodukt afgewerkt worden, dat werkt vele malen sneller dan platen lijmen.
 

Wamelis

  • #3
Het is een optie die ik overweeg...

De muur mag wel gestucd worden, maar vanwege de vele krimpscheuren wil ik nog een keer wapenen.

Het is een muur van 9 meter lang. Met stucprofielen krijg ik dat wel strak, maar dan kan ik geen wapening ter plekke van de profielen aanbrengen. En dat is dus precies waar het misging, alle scheuren in de (verder wel gewapende) raaplaag beginnen op de plek waar de afreiprofielen zaten.

Zonder profielen lukt het me niet om zo'n grote muur vlak te krijgen, daar heb ik te weinig stucroutine voor. Vandaar dat ik ook naar Fermacell kijk, als alternatief voor een sterke afwerking.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Eerst de wapening aanbrengen en dan stucprofielen daar overheen plaatsen was beter geweest. :?

Dat kan nu ook nog.
Ik zou wel even een stucadoor of iemand anders die er verstand van heeft laten kijken of het op en andere manier kan, b.v. door de plekken waar de profielen zaten open te kappen, wapening aanbrengen en opnieuw te stucen.

Zitten in de muur dilatatievoegen dan zal het stucwerk daar ook gaan scheuren.
 

Wamelis

  • #5
Hoe doe je dat dan, eerst wapening aanbrengen en daarna profielen? Als dat in 2 stappen mag, dan zou het ook een oplossing kunnen zijn.

Kun je bijvoorbeeld de wapening eerst vastplakken met een heel dun laagje gips, of vastlijmen met voorstrijk? Laten drogen, en daarna profielen erop en afstuccen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat laatste.
 

Wamelis

  • #7
Met voorstrijk plakken dus.

Ik dacht altijd dat de wapening in de natte specie moet. Als het zo ook goed is wordt alles een stuk simpeler, dan kan ik er zelfs direct met de sierpleister overheen. Weer iets geleerd.

Dank!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu