F06 foutcode whirlpool wasmachine

Iwanvdtillaart

  • #1
Dag,

vraag; wasmachine beukt bij wasprogramma behoorlijk en betonelement slaat tegen de kast, daarna code F06. Dit gebeurt echter niet altijd. Ongeveer 2 op 3 wasbeurten gaan niet goed. Qua bedrading, slangen alles gecontroleerd en gereinigd. Er wordt gesteld dat de tachospoel mogelijk defect is, echter zou je dan nog wel volledige wasprogramma's kunnen draaien zonder storing?
Wie heeft hier het antwoord? Als het toch tachospoel is, kan je dan redelijk eenvoudig zelf doen of moet hier monteur bij komen/wat zijn de monteurskosten?
alvast bedankt
gr
 

HarryO

  • #2
De tacho spoel kun je doormeten en heeft pas (echte) functie tijdens het centrifugeren.
- Controleer de weerstand van deze spoel, moet tussen de 50 en 150 Ohm zijn.
- Draai de motor met de hand rond, de tacho spoel zal nu een kleine spanning moeten opwekken.
- Controleer of de behuizing van de tacho spoel vast zit op de kop van de motor.
- Draai de tacho spoel er af en controleer of het magneetje wel goed vast zit op de as van de motor.
- Controleer de lengte van de koolborstels, moet minimaal 15mm lang zijn en kunnen bewegen in de houders.
- Controleer of de motor wel goed vast zit aan de machine.

Als de tacho spoel defect is heb je een probleem: Whirlpool/Bauknecht/Ignis levert geen losse tacho spoelen, je zit dan vast aan een nieuwe motor.
 

Klusser de klus

  • #3
Voor zij die dit meemaken: spoel is wel te bestellen. Is dezelfde als door voor en aeg motor. Onderdeel nr.:50229052001.Die van mij is een Astro 1400.
Ik zat ook met dat probleem en na wat opzoekwerk bleek die spoel heel wat gemeen te hebben met die van een Whirlpool. Het is trouwens hetzelfde merk van motor. De doorslag was een pdf van AEG/Electrolux met daarin en oplijsting van motoren en hun tacho spoel. Omdat het prijsverschil tussen motor en spoel behoorlijk groot is (ja logisch!) heb ik die toch maar besteld. Eens aangekomen bleek die identiek (182ohm en afmetingen). Heb enkel de spoel vervangen want het magneetje en de borging die erbij zaten, had ik niet nodig. De weerstand kon ik gelukkig nog achterhalen omdat die oude spoel het enkel begaf als ze heet was. De machine stond hier dus, in afwachting van de nieuwe spoel, een tijdje te draaien met open achterkant en een ventilator op de motor gericht ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu