Evohome, Open Therm, Atag i36 bypass problemen

Bert.deJong

  • #1
Wat is de situatie:

Ik heb al ongeveer 8 jaar een Evohome installatie in mijn huis met één radiator zonder thermostaatkraan en 11 radiatoren met HR92 regelaars en een bypass. Sinds de bypass is gemonteerd, afgesteld op 0,3 bar, staat de radiator zonder thermostaatkraan altijd dicht. Alles is aangelegd door een erkende installateur. Wel is de bypass nogal dun, hij zit op een 15mm leiding. Deze opstelling heeft altijd super gewerkt met een Daalderop ketel met voorraadvat. Ik monitor gebruik met een sleimme meter, aangesloten op een Domoticz server.
In februari dit jaar ging mijn ketel stuk en er moest (heel) snel een nieuwe komen. Mijn installateur raadde een Atag aan. Sinds deze is geïnstalleerd ondervind ik een aantal problemen:

Wat is mijn probleem:
Warm water in de keuken duurt onaanvaardbaar lang; ik was voorbereid op minder prestatie dan de Daalderop met voorraadvat, maar dit is niet te doen; dit ga ik oplossen met een hot fill inbouwboiler.

Het verbruik is, ondanks ingrijpende isolatiemaatregelen, toegenomen. Ik heb in de hele woonkamer HR++ glas laten plaatsen en de achtergevel geïsoleerd en toch gebruikt de modernere ketel meer gas bij een vergelijkbare of hogere buitentemperatuur dan het jaar daarvoor. Dat kan aan de bypass liggen. Als deze te vroeg opengaat is dat slecht voor het HR rendement, heb ik begrepen.

Maar op dit moment is het meest storende probleem dat er één radiator in het systeem zit die geen warmte wil geven als er niet een andere radiator open staat. Ik moet dus, om het daar warm te krijgen, een andere radiator in het huis open zetten (en die moet dan ook nog eens een lagere temperatuur hebben dan het setpoint) óf de radiator zonder thermostaatkraan open zetten. Het is de werkkamer van mijn vrouw, die daar regelmatig zit, en die vindt het heel vervelend om elke keer een andere radiator op te zoeken die open moet.

Wat heb ik al gedaan:
Ik heb de installateur langs laten komen om dit laatste probleem op te lossen. Dat is niet gelukt. Hij heeft ook overleg gehad met Atag. Het komt er min of meer op neer dat de CV zijn warmte niet kwijt kan, omdat er geen of onvoldoende flow is. En dat de enige oplossing het open zetten van een andere radiator is. Dat vind ik bij nader inzien geen prettige oplossing..

Op aanraden van de installateur probeer ik de juiste instelling van de bypass te vinden. Deze moet gesloten blijven als ik een aantal radiatoren open heb, maar moet open gaan als ik de radiator in de studeerkamer open zet. Dan zou je dus denken dat ik de veer van de bypass lichter moet zetten. Maar ik kwam er achter dat deze vrijwel altijd open gaat (en dus het rendement negatief beïnvloed). Ik heb dus nu de veer juist verder ingedraaid (0,4 bar) om deze in ieder geval te laten sluiten als er meerdere radiatoren open staan.

De oplossing die nu werkt is het opendraaien van de radiator zonder thermostaatkraan en daarna de radiator in de studeerkamer. Dan gaat overigens ook de bypass open. Ik ben op zoek naar een oplossing waarbij je de radiator in de studeerkamer open zet en deze doorstroomd. Ik wil een optimale werking van de bypass, om dat ik denk dat de huidige werking mijn verbruik doet stijgen.

Het voorstel van de installateur is om een klein buffervaatje te plaatsen onder de cv ketel met een bypas klep.
Zelf zat ik te denken aan het monteren van een thermostaatkraan op de radiator zonder thermostaatkraan en hier een HR92 op te zetten die ik verbind met de studeerkamer (en ook de temperatuursensor van de studeerkamer). Dan gaat deze radiator automatisch aan met de studeerkamer. Deze oplossing vereist natuurlijk een goed werkende bypass. Ik weet in ieder geval zeker dat die open gaat.

Mijn excuus voor dit lange verhaal, ik hoop dat ik het duidelijk heb uitgelegd.
Wat is volgens jullie de beste oplossing en waarom?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waterzijdig inregelen.
En een buffer plaatsen.
Jij wilt 1200w verwarmen terwijl de ketel zijn minimale vermogen veel groter is, wasrdoir deze steeds uitvalt op regelstop.
Dit kan ook de reden zijn van het hoge verbruik, ketel gaat niet optimaal verwarmen omdat deze altijd meer vermogen leverd dan de installatie kwijt kan waardoor deze pendeld.
 

Bert.deJong

  • #3
Hallo Headhunter,

Bedankt voor je reactie. Ik begrijp niet goed hoe het waterzijdig inregelen samen gaan met het Evohome systeem. Ik dacht altijd dat waterzijdig inregelen niet samen ging met Evohome.

Link verwijderd, zie forumregels - mod

Heb ik het goed begrepen dat het buffervat het drukverschil opvangt? net als de Bypass?
Ik heb een radiator die vrijwel direct op de cv is aangesloten, deze heeft nog geen thermostaatkraan en dus ook nog niet opgenomen in het Evohome systeem. Ik zit er nu aan te denken om deze radiator te voorzien van een thermostaatkraan en HR92 en dan op te nemen in de ruimte van de studeerkamer. Dan start de radiator tegelijk met de studeerkamer en sluit ook weer als het daar warm genoeg is.
Zou dat werken?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu