Entree souterrain: Pleisterwerk verwijderen of opnieuw?

Boriso

  • #1
Goededag,

Ik heb een souterrain woning in een herenhuis uit 1896. Nu is de overdekte entree van het souterrain door een eerdere eigenaar voorzien van pleisterwerk. Zonde van het uiterlijk naar mijn idee maar ook geen goed idee omdat er onder het maaiveld doorslaand vocht is in de muur van de straat(hoekwoning). Het pleisterwerk zat zo los dat ik een gedeelte eraf heb gehaald. Op gedeeltes kwam de muur meteen bloot te liggen, wss door het vocht. Echter op andere stukken blijft een witte laag achter na het verwijderen van het pleisterwerk.
Het liefst zou ik de oude stenen muur in ere herstellen dus het pleisterwerk incl witte onderlaag verwijderen. Op foto's is te zien hoe het bij de entree boven mij eruit ziet. Ik vraag mij af of dit überhaupt te doen is voor de droge gedeeltes boven het maaiveld. En zo ja, wat is hier het beste gereedschap voor? Ik heb elders gelezen dat er altijd te zien blijft dat het gepleisterd/gestuct is geweest maar kan alsnog een mooi effect geven.

Andere optie zou wellicht zijn om overal waar het pleisterwerk los zit dit te verwijderen en de muur onder het maaiveld te behandelen tegen vocht. Wellicht daarna weer aansmeren en steenstrips plaatsen om toch een mooie uitstraling te krijgen.

Heeft iemand tips mbt bovenstaande? Of andere ideeën om hier weer een mooie entree van te maken?

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Is het pleisterwerk van gips of van kalkstuc?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #3
Buitenwerk is altijd op basis van kalk of cement of combi hiervan. Maar alles er afkappen zonder de stenen eronder te beschadigen is niet mogelijk. Een pleisterlaag valt er niet vanaf door vocht. Het heeft tijdens het aanbrengen amper gehecht door verbranding of verontreiniging van ondergrond. Of vocht ophopping in combinatie met bevriezing. Zoutophopping achter de pleisterlaag door capillaire werking en uitbloeien van zouten. Spanningsverschil tussen pleisterlaag en gemetselde steen. Afbikken is geen gezicht. Dus aanhelen is de beste optie maar dan wel nadat vast gesteld is wat de oorzaak is. Mijn advies haal er een deskundige stukadoor bij.
 

Boriso

  • #4
OK, bedankt. Dan zal ik het afbikken en muur herstellen maar uit mijn hoofd halen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu