Enorme foto ophangen/vastplakken

Lat.meulensteen

  • #1
Hallo Allemaal,

voor mijn afstuderen aan de kunstacademie presenteer ik 5 foto's van 2 meter hoog en 1,33 meter breed. Vanwege een klein budget print ik de foto's op half mat fotopapier, dit papier is redelijk dik maar vanwege het formaat lastig op te hangen. Nu wil ik het met fotolijm op een houten plaat plakken maar ik heb hier nul ervaring mee. Is er hier iemand die mij tips kan geven of kan helpen? of iemand die misschien een betere manier van ophangen/opplakken weet en mij graag wil helpen?

Het zou me heel erg helpen!
alvast bedankt!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Dat soort grote foto's opplakken is niet zo eenvoudig.
Ik ben bang dat het resultaat tegen gaat vallen.
Je moet sowieso de achterkant ook beplakken om kromtrekken te voorkomen.

Je zou ook kunnen denken aan een bepaald ophangsysteem.
Google maar eens op poster ophangsysteem.

Lijkt misschien wat duurder, maar 5 platen hout en lijm en materiaal dat je op de achterkant moet plakken loopt ook aardig op.

Voordeel van een los systeem is dat je het kunt hergebruiken of verkopen en je kan de foto's makkelijker bewaren door ze in een koker op te bergen.

Ook is het makkelijker op te hangen en verplaatsen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het is een onhandig formaat foto's. Houten platen zijn meestal 1.22x2.44m. Bv. een plaat hardboard zou best handig kunnen zijn. Het kromtrekken is misschien niet erg omdat het maar een korte periode is en de platen flexibel zijn. Wel de juiste lijm gebruiken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Juist omdat ze flexibel zijn trekken ze zo krom als een hoepel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Zo heb ik het wel gedaan. De plaat waar de foto moet worden opgeplakt leg je tussen twee balkjes. Op de balkjes leg haaks nog een balke hoe dunner hoe beter. Een glasplaat, is glad, dun en zakt niet door, werkt nog beter dan heb je geen last dat de foto aan de andere kant op de plaat toch vast plakt en je houd iets meer zicht op je werk.
Leg de foto absoluut zuiver aan de kant waar je gaat beginnen. Scheef, kom je over die lengte flink in de problemen. Schuif het balkje langzaam naar achter en wrijf de foto zonder plooien of bellen op de ondergrond.


 

Lat.meulensteen

  • #6
MDF hout trekt niet krom omdat het op een bepaalde manier op elkaar gelijmd is, ook is hiervoor de grootte van de foto's geen probleem omdat ik aan platen kan komen die groot genoeg zijn.

Het probleem waar ik mee zit is: ik wil geen bellen en vouwen in mijn foto's krijgen, en welke lijm zou ik moeten gebruiken?

bedankt voor de reacties trouwens!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Ik denk dat je MDF en multiplex met elkaar verward.
MDF heeft geen lagen.
Ik zou dan denk ik fotolijm uit een spuitbus gebruiken, die is corrigeerbaar.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
MDF wordt gemaakt vam lijm en houtschilvers er wordt niets op elkaar gelijmd. Het is een min of meer een extrusieproces en de lijm hout pap wordt lopend het proces tot een plaat geperst.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Ik neem aan, dat de kunstwerken die je wilt presenteren er goed uit moeten zijn. Zeker voor een afstudeerwerk wil je toch niet lopen te prutsen? Een foto van dit formaat lijmen op een plaat gaat je NIET zonder hobbels lukken, zeker niet zonder ervaring.

Waarom niet als spandoek laten drukken, en dan in een kader spannen?
 

Lat.meulensteen

  • #10
Ik verwar mdf inderdaad met multiplex. Sorry mijn fout. Ik bedoel dus multiplex. En ja mijn werken moeten er goed uitzien vandaar dat ik naar andere oplossingen vraag. Als ik het print op een spandoek gaat de kwaliteit van mijn foto verloren door het materiaal waar ik het op moet printen. Ik heb hier al proefjes voor gedaan om te kijken wat mijn beste opties zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik snap niet dat je niet even aan het experimenteren gaat. De stijfheid van het fotopapier bepaald het succes.
Je legt de foto op de haakse lat. Misschien is beter om een plaat te gebruiken waardoor de foto aan de achterzijde niet op de lijm kan komen.
Je schuift het latje, plaat, naar achter en als je ziet dat het papier netjes en gelijkmatig op een plaat hout valt, zonder lijm, dan zal het zeker zonder hobbels gaan lukken. Desnoods met tweeen een schuiven en de ander wrijven.
 

Lat.meulensteen

  • #12
Bedankt! Ik zal het een en ander uit gaan proberen! Bedankt voor alle tips
 

Peter_N

  • #13
Heb je de foto's al laten drukken?

Ik heb zelf wel eens een grote foto (150x200cm) laten drukken op 5mm foam board. Dit blijft redelijk licht qua gewicht. Om kromtrekken tegen te gaan heb ik wel houten latten aan de achterkant gekit. Ik had daarmee wel gelijk de mogelijkheid om de ophanghaakjes ergens in te draaien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu