Enkel wandig of dubbel wandige rook gasafvoer

Mike20

  • #1
Hallo allemaal, ik zit met het volgende, ik heb of een benraad of pelgrim 818 gas kachel waar een rookgas afvoer achter op kan (diameter 100mm)

deze gaat direct door de wand naar buiten en komt een Tstuk aan en moet dan naar boven.

Ik wou hier enkel wandige buis voor pakken maar nu tipt iemand mij dat ik daar dubbelwandig buis voor moet pakken ivm de warmte die van de buis af komt en door een dubbele geïsoleerde houte wand heen gaat gevaarlijk kan zijn. Dus mijn vraag is moet ik nu enkel wandig of dubbel wandig er voor pakken?

Dan de volgende vraag, hoe zit dat met zuurstof aanvoer, word dat altijd vanuit de kamer gepakt of?

Alvast bedankt Mvg
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Een afvoerbuis voor verbrandingsgassen moet door de opwekking van warmte trek gaan maken zodat de verbrandingsgassen naar boven opstijgen en de schoorsteen verlaten boven het dak (natuurijke trek)

Als de buis enkelwandig is en over een te lange lengte te sterk afkoeld beneden de condens temperatuur zal de trek verdwijnen en de afval gassen zullen de schoorsteen niet meer verlaten.

U kachel zal stoppen met branden maar voor die tijd koolmonoxide gaan produceren wat mogelijk dan binnen komt ter plekke waar de kachel zich bevind (gevaarlijk dus).

En ja de kachel verbruikt de lucht uit de ruimte waar deze is opgesteld, u zal dus altijd moeten zorgen voor voldoende (niet afsluitbare)permanente aanvoer van frisse lucht voor het branden van de kachel.
(of het moet een gesloten toestel zijn maar ik begrijp dat dat niet zo is bij u)

Vr Gr en suces ermee
 

Mike20

  • #3
Hallo bedankt voor de reactie,

dus ik moet wel dubbel wandig nemen zoals ik het begrijp?

De buis gaat een klein stukje horizontaal vanaf de kachel 20 cm van de wand (met brandwerend hout of gips met tegels, dat moet ik nog even bekijken) en gaat dan door de houten wand maximaal 20 cm met een t stuk eraan en dan recht omhoog met een trek kapje erop.

Dus als ik dubbelwandig neem word de buis niet zo heet dat het in de brand vliegt want daar werd mij voor gewaarschuwd namelijk.

Ja co is het laatste waar ik op zit te wachten, hoe kan ik dat straks voor zekerheid testen als alles aangesloten zit?

Of het een gesloten of open toestel is weet ik ook niet ik heb hem 2de hands gekocht en zat verder niks bij,vandaar dat ik het merk en type erbij geplaatst had misschien dat iemand dat wist.

Hoe kan ik er voor zorgen dat er permanente frisse lucht toevoer krijg dan als dit nodig is? Ik heb namelijk in de ramen geen roosters zitten die open kunnen of ik moet het raam zelf op een kier laten maar als ik weg ga lijkt me dat niet verstandig.

Oja en als ik dus wel dubbelwandig moet nemen, neem ik aan dat dus in het geheel moet worden en welke maten moet ik dan nemen omdat ik een aansluiting van 100 heb op de kachel.

Alvast bedankt Mvg
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
GAVO rooster 300 cm2 in het raamkozijn plaatsen kan bijvoorbeeld.

CO melders zijn er te kust en te keur te koop monteren zo laag mogelijk CO is zwaarder dan lucht.

Tregakap minmaal 50 cm boven de nok van het dak uit laten steken.

Het is volgens mij een open toestel, afvoergassen naar buiten, verbrandings lucht van uit de ruimte.

Pijpmaat die u nodig heeft is 100mm de buitenkant is dikker maar kan u niet wijzigen, het gaat om de binnen maat en die is 100mm

Vr Gr en succes ermee
 

Mike20

  • #5
Wederom bedankt voor de reactie,

Oke dan ga ik daar eens naar kijken. Co melder heb ik 20 cm van het plafon af :?: klopt dit dan wel ? of moet ik een andere melder erbij kopen die ik laag neer hang?

Oke zou kunnen dat het een open toestel is. Brander zit wel achter glaasjes, ook als die volledig brand zie ik alle vlammen bij de koper getest.

Oke dus dubbelwandige pijp met binnen pijp maat 100, dan begrijp ik het goed toch? moet dat rvs zijn of mag dat ook aluminium zijn,of bestaat dat er niet in?

maar als ik de trekkap erop zit en ik heb hem aan hoef ik niet bang te zijn dat die via de buiten wand van de pijp rook gas terug slaat naar binnen toe omdat die binnen dan niet afgesloten zit? of zit dat anders. Ik ga vanavond eens bij de bouwmarkt kijken hoe dat eruit ziet. En tevens hoef ik dan niet bang tezijn dat die te warm word voor brand gevaar?

Verdere opstelling heb ik dan wel goed toch?

Alvast bedankt weer Mvg
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
CO melder hoort bijna op de grond te zitten en niet aan of dicht bij het plafond.
 

Mike20

  • #7
Hallo,

Hmm zal het papier nog eens na kijken want dat is dan inderdaad vreemd.

Maar de theorie wat ik opgeef dat het terug slaat via de buiten wand van de buis is niet zo?

Ik heb vanavond gekeken bij de bouwmarkt maar hebben ze alleen enkele dus ik ga eens verder zoeken.

Mvg
 

Mike20

  • #8
Hallo, ik ben even op internet aan het zoeken geweest maar daar kom ik ook concentrische gas afvoer tegen, is dit het zelfde of is dit anders dan dubbelwandige buis?

Ik zie wel dubbel wandige buis vanaf 125mm maar niet 100mm?

Concentrische wel in 100mm

Mvg
 

Mike20

  • #9
Buizen gevonden en zijn besteld.

Heb ik nog een vraag,

De plek waar de kachel komt 120 cm daarboven hangt de airco unit, dat kan geen kwaad toch?

Mvg
 

Chathanky

  • #10
De beste plaats voor een koolmonoxide melder is minimaal 2 meter verwijderd van een mogelijk bron van onvolledige verbranding, bijv. CV-ketel, geiser, open haard, gasapparaten e.d.
Plaats uw CO-melder op +/- 1,5 meter boven de vloer zodat u het groene en rode lampje duidelijk kunt waarnemen. Vermijd plaatsen waar stofophoping kan plaatsvinden. Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding. Hierdoor komt tegelijkertijd ook warmte vrij, en warme lucht stijgt op en dus is een hoger gelegen plek een betere locatie. Houdt dus minimaal een hoogte van 1,5 meter aan. Hou je aan de montage handleiding die door de fabrikant van de koolmonoxidemelders wordt meegeleverd.
 

Mike20

  • #11
Hallo allemaal, inderdaad de co melder zegt maximaal 1,50 boven de vloer en minimaal 2meter uit het apparaat.

Onder tussen de buizen gemonteerd en aan gsloten, Gas is ook aangesloten en heb in eerste instantie een bus butaan aan gesloten op een 30mb druk regelaar om tekijken of alles werkte.

Alle koppelings en spullen nagekeken voor lekage en niks lekte verder.

Alleen ik vind zelf als de kachel aan is dat je toch een soort van gas achtig luchtje ruikt of komt dat omdat de kachel vol op brand?
er zit geen lek in de leidingen dat is gecontroleerd maar misschien dat het ook wel het idee is,hopelijk kan iemand mij daar andwoord op geven.

Goed volgende is dat er een kistje om de gas fles ga bouwen. De fles staat binnen ,is het verstandig om het zo aan te pakken:

Plek waar de fles staat gaten 2 gaten met 7 gaten boor door de houten wand naar buiten boren en aan de buiten kant 2 roosters plaatsen ,mog de fles gaan lekken dat het gas ten alle tijden naar buiten kan?

binnen wil ik dan een deurtje voor het kistje maken dat de fles erin en eruit gehaald kan worden maar dat het ook goed afgesloten word dat niet het gas zo makkelijk de kamer in kan stromen doormiddel van rubbers of iets,is dat wat of?

Alvast bedankt weer Mvg
 

Chathanky

  • #12
Als de kachel geschikt is voor aardgas moet je hemniet op butaan laten branden want dat gaat niet goed.
Dat is waarschijnlijk ook de reden van de gaslucht.
 

Mike20

  • #13
Een propaan kachel is geen aardgas kachel mag ik aan nemen? :D deze is voor propaan en staat ook op de zeikant.Dus butaan moet ook willen dan toch?
 

Chathanky

  • #14
Ja dat is geen probleem. :wink:

Die gaslucht moet toch ergens vandaan komen.
 

Mike20

  • #15
Het heeft even geduurt maar die gas lucht kwam inderdaad ergerns vanaf.

Een service monteur had het over een ventiel of iets die lekte,en is gerepareerd gelukkig. En eindelijk is het eens lekker warm dus dat is voor elkaar gelukkig.

Goed nog even over de Co melder,die hangt wel 2 mter uit de buurt van de kachel maar niet er naast maar ervoor op een andere muur, maakt dit verschil uit of niet?

En over de gas fles hoe ik dat wou maken met een kistje erom in vorige bericht van mij, heb ik dat zo goed of niet of werkt niet niet zo?

En de roosters die in de raamkozijn moeten komen, werd verteld GAVO rooster 300 cm2 bijvoorbeeld in te plaatsen, maar hoe groot zijn die rooster wel niet? Want in de bouwmarkt had ik gekeken dat er 1 van 60 cm lang maar voor 45 cm3 was.

Mvg
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu