Elektronisch VSA

Ton12

  • #1
Goedenavond,
Ik heb op het internet een elektronisch VSA (voorschakelapparaat) gekocht.
Ik wil dit gaan gebruiken voor de lichtkap in mijn aquarium en daar 2 TL buizen aan verbinden van 36 watt. Het VSA is daar ook geschikt voor.

Nu mijn vraag.
Op het VSA zijn echter 6 aansluitpunten, genummerd van 1 t/m 6. Maar ik heb van mijn TL buizen 2x4 dus 8 elektriciteits draden lopen. Wie kan mij vertellen hoe ik de 8 draden van mijn TL buizen moet verbinden met de 6 aansluitingen op het VSA.

Graag als het mogelijk is, zsm een antwoord omdat ik nu zonder aquarium verlichting zit.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Staat er geen schema op de VSA?

Anders even een foto plaatsen, of nog beter het merk en type doorgeven.

Dat mag in dit geval :wink:
 

Ton12

  • #3
Ja, er staat een schema op het VSA, maar daar kan ik verder niets mee. dat zal ongetwijfeld aan mij liggen, maar ik ben niet zo technisch.
Het schema omvat een schematische tekening genummerd 1 t/m 6. En er zijn dan ook 6 draden getekend en niet 8 die naar deze 6 aansluitpunten toegaan.
Maar ik weet dus niet welke elektriciteits draad aan welk punt bevestigd moet worden. En daarnaast heb ik dus 8 draden, vanaf de TL buizen, die naar 6 aansluitpunten toe moeten. Er zullen dus, twee draden moeten vervallen, of meerdere draden op 1 punt moeten worden aangesloten.

Het VSA is van het merk TCI light (made in Italy) type BTL8 236.

Ik hoor graag van je hoe ik deze VSA moet aansluiten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Zorg even dat wij het schema kunnen zien, dan helpen we je wel verder.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Is dit hem?


Zo te zien moet je twee draden vanaf de buizen met elkaar verbinden.
De overige 6 met de VSA volgens schema:

 

Ton12

  • #6
Ja, hardstikke goed gevonden. Dit is het VSA wat ik heb.
 

Ton12

  • #7
Nog even ter aanvulling het volgende. Ik heb dus 4 afsluitdoppen die op mijn twee 36watt TL buizen worden aangesloten. Vanaf deze 4 afsluitdoppen komen 4x 2 stroomdraden, dus in totaal 8 stroomdraden die naar het VSA moeten en daarop moeten worden aangesloten. De kleuren van deze draden zijn blauw 4x en bruin 4x. Waar het uiteindelijk om draait is dus. Welke van de 8 draden (4x blauw en 4x bruin) gaan naar het VSA en op welke plek op het VSA komen die.

Misschien is het antwoord wel eenvoudig, maar voor mij op dit moment zeker niet.

p.s. waar heb je dit VSA kunnen vinden op het internet?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Hier gevonden.
Br. en bl. van dop 1 op 1 en 2.
Br. en bl. van dop 2 en 3 aan elkaar, andere br. en bl. op 3 en 4.
Br. en bl. van dop 4 op 5 en 6.
 

Ton12

  • #9
Hallo Sxnder,
Erg bedankt dat je het antwoord op mijn vraag hebt gevonden, en ook nog zo snel. Toch heb ik nog een paar vragen aan je, voordat ik morgen alles ga monteren en graag wil voorkomen dat ik door een fout van mij kortsluiting veroorzaak.

Is er nog een bepaalde volgorde wat dop 1 is en wat dop 2, 3 en 4 is? Of kan ik zelf bepalen wat de volgorde van de doppen is?
Uit jouw overzichtje begrijp ik, dat ik dus de bruine en blauwe draad van dop 2 en dop 3 alleen maar aan elkaar moet verbinden verder niets. Dus de blauwe draad met de bruine draad verbinden. B.v. met een kroonsteentje of zo? En dit zo laten, dus niet verbinden met de VSA. De rest van de draden wordt dan wel verbonden met het VSA.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Klopt allemaal.
 

Ton12

  • #11
O.k. dan nog even het volgende. Zoals jij in je schema hebt geschreven gaat
Br en Bl. van dop 1 op 1 en 2 van het VSA enz...enz.... Moet dit precies zo worden aangesloten, dus Br. op 1 en Bl op 2. Of kan het ook andersom, dus Bl op 1 en Br op 2.

En tot slot dan nog dit. Omdat regelmatig de lichtkap in het aquarium moet worden schoongemaakt, worden de doppen van de TL buizen daarom soms ook losgemaakt. Moeten de doppen dan op exact dezelfde manier weer worden vastgemaakt aan de TL buis? Want als dat zo is moet ik merktekens op de doppen gaan aanbrengen omdat niet te zien is hoe ze aan de TL buizen moeten worden verbonden. Ik bedoel dus, dat je de doppen gemakkelijk kan omdraaien, zonder dat je dit ziet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
De doppen moeten wel op een vaste positie komen, verwisselen kan problemen geven.
Het verstandigste is om ze te markeren.

De positie van de bruine of blauwe maakt niet uit zolang ze maar van dezelfde dop zijn.
 

Ton12

  • #13
Hallo mensen,
Ik heb vanmorgen de VSA aangesloten aan de TL buizen, geheel volgens jullie beschrijving. En.....................ze werken prima.

Bedankt voor het geven van de adviezen en het meedenken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu