Elektrische boiler voor stacaravan

Jobbers

  • #1
Wij zijn bezig om een badkamer in de stacaravan te realiseren. Volgend jaar worden we namelijk aangesloten op water en elektriciteit en moeten we in de caravan kunnen douchen. Nu zoeken we een oplossing voor het warme water. Wat is de beste oplossing: een close-in boiler van 10 of 15 liter met een korte opwarmtijd of een grotere elektrische boiler van 30 of 50 liter? De boiler kan niet ophangen en moet dus onder de kraan komen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
En wat dacht je van een gas geiser?

Boilertje van 10 liter zal zo leeg zijn.
En ik weet ook niet hoeveel amp. je hebt, maar meestal is dat op een camping maar 6 amp.
Dus een grote boiler zal dan niet kunnen.
 

Chathanky

  • #3
Kamperen is behelpen toch? :mrgreen:

Afhankelijk van de Faciliteiten kun je de keuze maken.
Met 4 of 6 ampere kun je een 50 liter boiler proberen te vinden echter de opwarmtijd is wel lang.
10 a 15 liter is echt weinig en dan is het echt kamperen, een hele snelle douche en de volgende mag een uurtje wachten.

Heb je gas ter beschikking is een kleine geiser de vorm van lux kamperen, je hebt onbeperkt warm water ter beschikking. Met flessen kan (wel flessen wisselen) maar die zijn vaak wel te koop op de camping, heb je een aardgasnet op de camping dan is dit de minst beperkende oplossing.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Als het echt een vaste standplaats is, vraag eens na wat de doorlaatwaarde (Amperage) van de elektra aansluiting wordt. Hier hangt grotendeels vanaf wat voor elektrische warmwater voorziening mogelijk is.
 

Xr8

  • #5
Een 50 liter boiler op elektra is te krijgen van D.....op. Deze heeft een aansluitwaarde van 650Watt. Ongeveer 3 Ampere. De opwarmtijd bij deze boiler is ruim 7 uur.

Als je aangewezen bent op elektra dan denk ik dat dit eigenlijk de enige mogelijkheid is om ook een beetje comfort te hebben. Stel de boiler in op 85 graden. Je kunt dan om te douchen meer gemengd water maken dan wanneer deze op een lagere temperatuur staat.

Voordeel bij deze is dat je enige buffer hebt. Deze boiler is bij mijn weten alleen te verkrijgen in een hangende uitvoering. De 10 en 15 liter zijn in close in en close up te krijgen.

Succes.
 

C64flash

  • #6
Hartstikke bedankt voor de zeer snelle reacties. Gas hebben we helaas al uit moeten sluiten. Die kon alleen maar net boven het fornuis opgehangen worden en dat was echt te krap. We zijn dus aangewezen op electriciteit en schijnen 20 of 25 ampere te krijgen.

Iemand van een boilerhandel raadde ons ook een daalderop 50 liter elektrische boiler aan, een mono-plus. Maar ik ben bang dat we hem alleen op de grond neer kunnen zetten. De wanden van de stacaravan kunnen een grote boiler nooit houden. Maar kan zo'n boiler wel onder de kraan staan?
 

Black Knight

  • #7
Heb al een boiler gezien die op een driepikkel op de grond stond, en dan 1x aan de muur bevestigd voor de stabiliteit. Misschien is dat een mogelijkheid?
 

C64flash

  • #8
Maar kan een dergelijke boiler ook onder de kraan komen, of moet je gebruik maken van de zwaartekracht. Ik zal een gaan zoeken naar een driepikkel (weer een nieuw woord geleerd)!
 

Pepjo

  • #9
De waterdruk wordt geleverd door het waterleidingnet, niet door de zwaartekracht ter plekke. :wink:
 

Fiesiekus

  • #10
Da's geen probleem; je warme water staat onder koudwater-leidingdruk.
 

Xr8

  • #11
Of deze boiler onder de kraan kan staan betwijfel ik. Ben bang dat je te weinig hoogte hebt. Je zult tevens een inlaatcombinatie kwijt moeten. De aansluitingen van deze boiler zullen aan de onderzijde moeten.

Succes.
 

C64flash

  • #12
Dus als het past dan zou ik een 50 liter Daalderop elektroboiler op een soort standaard op de grond kunnen zetten en de leidingen zo'n anderhalve meter (aansluitingen zitten aan de onderkant) naar de kraan kunnen brengen. :D Mooi.

Kan ik dan beter een waterbesparende douchekop nemen en 12 mm leidingen voor nog meer druk en een nog langere douchetijd? Of is dat te simpel gedacht. Ik heb begrepen dat een douchekop met doorstromklasse Z het beste is. Kan je die gewoon in de bouwmarkt halen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
Als je langer wilt kunnen douchen en je hebt er ruimte voor kun je net zo goed een 80 liter exemplaar nemen. Die heeft dezelfde aansluitwaarde, dus dat hoeft geen beperkende factor te zijn.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #14
Inlaatcombinatie kun je overal kwijt, hoeft niet perse onder de boiler.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Met een watersparende douchekop kunt u langer douchen, de dikte van de leidingen is niet zo van belang, 12 mm naar de douche is voldoende.
Het mooiste is een aansluiting van 15 mm koud water naar de boiler, warm water het eerste stukje ook met 15 mm en daar overgaan op 12 mm voor de douche en 12 mm naar de keuken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu