Electro magneten

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik zou graag wat willen weten over electro magneten. Iemand die er iets van weet.
Ik denk aan een magneet met diameter van rond 5 cm.
Als de magneet wordt aangezet wat is dan het stroomverbruik. Ik zou zo'n magneet willen voeden met accus van bijvoorbeeld het gereedschap met oplaadbare batterijen en wat zou zo'n magneet aan afschuifkracht kunnen hebben.
Bijvoorbaat dank.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Aan deze gegevens heb je niets.

Afschuifkrachten hangen ao af van het 'tegen' materiaal, de stroom door de wikkelingen,het aantal wikkelingen, lengte van de spoel en kernmateriaal.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
En als ik zou vragen zou een electro magneet op een stalenplaatje van 50 mm rond geplaatst een afschuifkracht van 50 kg kunnen tegenhouden. De stroom die daarvoor nodig is kan ik die uit een accu halen van electrisch gereedschap.
 

Millew

  • #4
Het is niet echt mijn vakgebied, maar ik vind dit een leuke vraag om verder over na te denken.

Formules om de sterkte van magneten te berekenen zijn wel te vinden op internet. Het probleem is om dat om te zetten in een praktisch werkende magneet.

Omdat het een afschuifkracht betreft, zal de trekkracht van de magneet veel hoger moeten zijn. Wrijvingscoëfficiënt van staal op staal bij rustende wrijving is 0,15, dus de benodigde kracht wordt dan 50/0,15 = ca. 330 kg.

Een krachtige magneetvorm is een torroid. Dit is een ronde magneet met de spoel om een kern gewikkeld, die weer doorgaat rondom de spoel. Een doorsnede ziet er zo uit. Blauw is de kern, geel is de spoel.



Als je uitgaat van deze vorm en gewoon staal als magneetkern kan je het aantal wikkelingen en de stroom bepalen. Daar moet je dan het juiste wikkeldraad bij zoeken en dan blijkt dat je dat niet kwijt kan op in de daarvoor geschikte ruimte.
Dus moet je opnieuw beginnen met een kern met iets andere maten en weer een berekening doen. Je zou deze berekening in een spreadsheet kunnen zetten, waardoor het ontwerp wat sneller verloopt.

Bij een eerste poging en uitgaande van een magneetdiameter van 50 mm en een hoogte van 50 mm kom ik op een stroom van 0,7 Ampere en 600 wikkelingen. Maar dat past niet in de kern.
Mijn inschatting is dat het met een iets andere vorm en minder wikkelingen op ca 2 a 3 Ampere uitkomt.

Een andere benadering is om te kijken naar de trekkracht van in de handel verkrijgbare magneten. Bij een bekend postorderbedrijf voor o.a. elektronicaspullen zijn simpele trekmagneten verkrijgbaar die bij een stroom van 0,7 ampere ca. 5,5 kg trekken.
De stroom zit kwadratisch in de formule dus om een trekkracht van 330 kg te krijgen met dit soort magneten zou je een stroom van wortel(330/5,5) x 0,7 = ca. 5,5 Ampere nodig hebben.
 

Millew

  • #5
Even iets rechtzetten.
Als beginnend elektromagnetenexpert heb ik twee begrippen door elkaar gehaald.
Een hefmagneet, zoals ik heb beschreven, heeft een gewone rechte spoel, een solonoïde dus en geen toroïde, maar krijgt de ronde vorm, doordat één pool van de kern rondom wordt teruggebogen om de spoel, zodat beide polen gaan samenwerken.

Ook kwam ik nog wat documentatie tegen van industriële hefmagneten op accu. Een hefmagneet op 12 Volt bij 350 Watt (27,5 A) kan 1000 kg tillen. Als dat weer terugrekent naar een magneet voor 330 kg kom je op een stroom van bijna 16 Ampere. Dus mijn eerste schatting was wat aan de lage kant :oops:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ga eens zoeken op kleefmagneet of deurmagneet
Deze worden veelal gebruikt om bij brandmeldsystemen de deuren vast te zetten en bij brand automatisch los te laten zodat ze dicht kunnen lopen en er brandscheidingen kunnen ontstaan.

Ze zijn in verschillende houd krachten te verkrijgen te beginnen met iets van 25 Kg tot zelfs wel 2500 Kg.
Echter ze hebben het dan wel altijd over trekkrachten en niet over afschuifkrachten.
Afschuifkrachten zijn nl. altijd veel lager dan trekkrachten en door de juiste plaatsing kun je vaak wel gebruik maken van deze veel hogere trekkrachten.

suc6

Gerrit
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Millew bedankt voor al je werk. Het wordt een stuk ingewikkelder als ik me had voorgesteld. Als ik het goed inschat kan ik die optie van oplaadbare batterijen wel vergeten. Dat wordt dus 220V en een kabel extra wat weer lastiger is met het verplaatsen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Hier de specs van een standaard kleefmagneet

Kleefmagneet geschikt voor vloer, wand en plafondmontage.
Stelbare magneet op beugel van 15 cm.
Test / vrijgave knop.
50 Kg draagkracht.
Maximaal verbruik 45 mA.

Dus dat stroomverbruik valt nog wel mee, denk eerder dat de benodigde 24V een probleem wordt. Maar ja 2 accu's van 12V 7Ah wil ook en gaan veel langer mee dan een accu uit gereedschap.

suc6

Gerrit
 

Millew

  • #9
Het bericht van Gerrit heeft mij op het spoor gebracht van een in magneten gespecialiseerd bedrijf, die bijvoorbeeld ook magneten levert voor het opspannen van werkstukken bij metaalbewerking.
Een magneet die een schuifkracht van 50 kg op kan nemen bij staal op staal moet zoals al eerder gezegd 330 kg trekkracht kunnen leveren.
Een geschikte magneet heeft dan een diameter van 100 mm en is 43 mm hoog. Het opgenomen vermogen bij 24 Volt is 20,5 Watt. De prijs staat er niet bij :wink:
 

Swblom

  • #10
Misschien kun je een schakelbare magneetvoet vinden? (google maar eens als je die niet kent)
Het voordeel daarvan is dat je geen electriciteit nodig hebt. Ik weet niet of ze ook zo sterk kunnen zijn als je zoekt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Je kan de wrijving van het oppervlak vrij simpel verhogen door er iets op aan te brengen
Als het dun is maakt dat verder niets uit lijkt mij
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Zodra er meer ruimte (als je dus iets extra's aanbrengt) komt tussen magneet en houder neemt de aantrekkracht en dus ook de afschuifkracht vaak enorm af.

Dus het oppervlak opruwen oid. is zeker niet aan te bevelen omdat de andere krachten dan flink af zullen nemen.

suc6

Gerrit
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Als ik iets zou moeten aanbrengen waar denk je dan aan.
Dit zou voor ons twee extra handelingen kosten, zullen we niet gauw doen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #14
Als je een dun velletje rubber op de magneet lijmt is het oppervlak veel stroever daardoor verhoog je de wrijving en dus het rendement ten opzichten van de trekkracht
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Bedankt gaan we in gedachten houden en bedankt allemaal. De raderen zijn aan het draaien.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Boertje125 schreef:
Als je een dun velletje rubber op de magneet lijmt is het oppervlak veel stroever daardoor verhoog je de wrijving en dus het rendement ten opzichten van de trekkracht
Ik weet bijna zeker dat het niet gaat werken.
Tenminste niet bij een standaard kleefmagneet die ook gebruikt wordt om een deur vast te houden.
Zelfs als er wat boorstof oid. op komt loopt de trekkracht al gigantisch terug.
Storingen van "de deur blijft niet meer open staan" is dan ook vaak gewoon een kwestie van goed schoon en stofvrij maken.

Mijn ervaring is dat zodra je er iets extra's tussen aanbrengt dit dusdanig nadelig is voor de trekkracht dat er geen enkel voordeel over blijft.

suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
Gerelateerde onderwerpen
Advies: Welke magneten?

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu