Electriciteitsnetwerk koppelen via extra stoppenkast

Moma070

  • #1
Goedenavond,

Ik zit met de volgende situatie. De twee appatementen die samengevoegd worden hebben een gedeelde ingang en in de hal op de begane grond hangt voor elk app. een electriciteitsmeter en binnen elk appt hangt een aparte stoppenkast met aardlekschakelaar.

Tot afgelopen week had elke meter een aparte leveringsovereenkomst. De leveringsovereenkomst voor het nieuw aangeschafte app. is beeindigd en de meter is 'op slot gezet'. (Het liefst had ik gezien dat zij deze gelijk verwijderd hadden maar vooralsnog krijg ik steeds te horen dat dit alleen kan als de gehele aansluiting verwijderd wordt, wat natuurlijk niet de bedoeling is.)

Omdat beide netwerken toch gekoppeld moeten worden had ik het volgende idee. Ik zou hiervoor boven de meters een extra stoppenkast (Attema 1 fase + nul, 16 amp, B kar) willen plaatsen met alleen twee installatieautomaten. Van onder zou dan de electriciteitskabel komen van de meter die nog in gebruik is (de witte meter op foto) en van boven wordt elk appartement op een aparte groep aangesloten.

Nu vraag ik mij af of ik met het plaatsen van deze extra groepenkast wel is toegestaan of dat ik hiermee bepaalde voorschriften overtreedt. Is er bv nog een extra aardlekschakelaar nodig (ondanks deze al in de groepenkasten binnen in de appartementen zit)? En zijn er nog andere voorschriften waar ik niet meer aan zou voldoen of waar ik niet aan gedacht heb?

Mvg,

Mart

 

Ralph

  • #2
Je kan toch ook gewoon van de één naar de andere hoofdschakelaar voeden. Je haalt de voedende draden van de ouwe aansluiting weg en de nieuwe vanaf de andere schakelaar er weer aan.
 

Moma070

  • #3
Goedemorgen Ralph,

Het doorverbinden klinkt wel een stuk eenvoudiger (en goedkoper). Mag je deze draden dan eigenlijk gewoon bij de voedingsdraden, die aan de uitkant van de hoofdschakelaar komen, steken ? Of kan je daar de aansluitingen op de hoofdschakelaar die nog over zijn bij betrekken?

Mijn gedachte bij de extra stoppenkast was dat ik deze in de toekomst nog zou kunnen uitbreiden met een extra installatieautomaat en daarbij wel een ALS, zodat ik beneden in de hal makkelijk stroom zou kunnen aftappen voor een stopcontact in de hal zelf en/of buitenlamp. Als dat zo is toegestaan dan zou mijn voorkeur derhalve daar naar toe gaan.

grt,
 

Geus

  • #4
Ik begrijp dat de appartementen permanent samengevoegd zijn? Waarom is het dan niet de bedoeling dat één van de twee aansluitingen geheel verwijderd wordt? Je kan dan toch alles aan de blijvende aansluiting koppelen?

Is het voor de toekomst niet handiger een nieuwe groepenkast te plaatsen boven de meter? Dan moet je wel aardig wat leidingen van de meter naar de voormalige meterkasten trekken, maar meestal is dat een korte logische route. Dan heb je uiteindelijk wel één systeem volgens de huidige maatstaven en direct stroom in de hal.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Het hangt een beetje ervan af, hoe het appartement is gelegen tegenover de hal. Als het twee hoog of hoger is, dan zou ik het persoonlijk vervelend vinden om bij stroomuitval eerst naar de begane grond te moeten om te kijken wat er aan de hand is.
 

Geus

  • #6
Toevallig heb ik een kleine 10 jaar gewoond in een appartement met de meterkast twee verdiepingen lager. Daar kwam ik echter zo weinig dat de grootste frustratie bestond uit het feit dat ik niet kon onthouden welk sleuteltje ik voor die kast nodig had. ;)

Het gaat hier om twee appartementen met één opgang, dus hoog zal het nooit zijn, neem ik aan.
 

Moma070

  • #7
Goedemorgen,

Bedankt voor de reacties. Het zijn idd twee appartementen die samengevoegd worden tot een dubbelbovenhuis.

Bij de netbeheerder kreeg ik een aantal maal te horen dat zij onder het verwijderen van de aansluiting niet alleen het verwijderen van de meter verstaan maar ook het leidingnetwerk hier naar toe. Omdat ik wel gewoon één meter moet houden en de twee meters op dezelfde aansluiting zitten aangesloten kan dit dus niet. Hierover moet ik nog in overleg met ze want op de komende jaren met een overbodige meter in de gang te zitten lijkt mij onnodig.

De oude stoppenkasten weghalen en deze vervangen voor één nieuwe zou zeker mooi zijn om het in één keer goed te regelen. Alleen zie ik het doortrekken van de leidingen (één stoppenkast op de eerste etage, en ook nog een stoppenkast op de 2e etage) nu niet echt zitten. Wellicht dat dit bij een latere verbouwing een optie is maar voor dit moment lijkt mij de koppeling beneden vlak na de meters de eenvoudigste oplossing.

Mvg
 

Geus

  • #8
Als ze de leiding van de te verwijderen meter ook willen verwijderen is dat toch best? Ze kunnen hem verwijderen tot aan het punt waar die van de gezamenlijke leiding afsplitst. Daar zullen ze het dan wel verzegelen of zo. Ze gaan natuurlijk nooit een gezamenlijke leiding weghalen als er nog een aansluiting is die gewoon blijft bestaan.

Kan me voorstellen dat je even niet op een extra klus zit te wachten, maar zeker als de meterkasten recht boven elkaar zitten, lijkt het trekken van al die extra buizen meer werk dan het is. Je moet inderdaad twee gaten in de vloeren maken, maar daarna is het alle buizen rechttoe rechtaan op een rijtje installeren. Moet m.i. in een dag te doen zijn.
 

Dirkinbrabant

  • #9
Ik zie op de foto (en in de oude situatie) dat er twee meters achter 1 hoofdzekeringskastje zitten, vervolgens 2 schakelaars en twee leidingen die naar de groepenkasten van de twee appartementen gaan.

De netwerkbeheerder heeft dat tot 1 aansluiting teruggebracht, als die verder niets gedaan heeft dan zou er nu 1 appartement geen spanning hebben. Daar lees ik niets over dus dan denk ik het volgende:

De twee appartementen nu waarschijnlijk achter die ene werkende meter en voor de twee hoofdschakelaars al gekoppeld bij het afkoppelen van de ene meter. Dat is ook een klus die je niet zelf kan doen omdat je daar de spanning alleen kan wegnemen door de hoofdzekering (in dat zwarte verzegelde kastje onder de meters) eruit te draaien.

Als het allemaal zo is als ik het beschreven heb, zou ik er verder niets aan doen. En er ook geen zekeringen tussen gaan zetten: dan kom je in de knoei met selectiviteit. t.o.v. de groepen en de hoofdzekering. Nu zou het niet meer zo aangelegd worden: hoofdzekering, meter, hoofdschakelaar en groepenkast moeten nu bij elkaar zitten, en binnen een bepaalde afstand van de voordeur.

De verwarring met het netwerkbedrijf zit er waarschijnlijk in dat zij denken er in ieder appartement een eigen hoofdaansluiting zit. En wil je er daar eentje van wegnemen, dan is dat inclusief toevoerleiding naar het appartement toe. Of het betreft administratief: verwijderen uit de administratie van het netwerkbedrijf als eigen aansluiting.

Weet je nu hoe zwaar je hoofdaansluiting nu is? Als die zwaarder is dan 3x25A wordt je namelijk onaangenaam verrast door de extra kosten van het capaciteitstarief, meer dan € 500 per jaar er bovenop.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu