Eindafstelling Somfy Orion 40/17 werkt niet goed

KevinNB

  • #1
Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum en heb gelijk een vraagje:

Ik heb een Somfy Orion 40/17 gekocht (2e hands). Werkt prima, alleen krijg ik de eindafstelling maar niet voor elkaar. Er zit een witte en een gele stift op de motor. Ik heb beide stiften ingedrukt en ik laat de motor afrollen; als hij het punt heeft bereikt waar hij moet stoppen druk ik nogmaals op geel en stopt de motor netjes. Ditzelfde doe ik voor ophoog; heeft de motor het hoogste punt bereikt waar hij moet stoppen druk ik nogmaals de witte stift in. Beide stiften zijn nu dus uit.
Alleen nu wil de motor niet meer op of af. Het lijkt wel of ik met die stiften de stroom verbreek oid.

Heeft er iemand raad?

Mvg,
Kevin
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Ik vermoed dat je toen toch iets verkeerd gedaan hebt:
Kort samengevat; druk zowel de witte als gele knop in.
Laat het scherm opengaan en laat het stoppen op de juiste plaats en druk dan weer op een van de 2 knoppen zodat deze uitspringt (welke het is moet je even proberen)

Laat dan het scherm ingaan en druk de andere knop in zodat deze uitspringt

Hij zou dan afgesteld moeten zijn.
 

KevinNB

  • #3
Dank voor je reactie Waldy en excuus voor de buitengewoon late reactie van mijn kant. Ik had de oplossing ondertussen al zelf gevonden en was mijn post vergeten.
Ik zal de oplossing even beschrijven voor eventuele lezers die met hetzelfde probleem kampen;

Ik gebruik de motor niet voor waar hij eigenlijk voor ontworpen is. Ik gebruik hem namelijk om het schuifdeurtje van mijn kippenhok automatisch te laten openen en sluiten. Hij zit dus op een speciale tijdschakelaar.
Ik had de motor aan de zijkant van het hok gemonteerd en alle bedrading aangesloten, maar de eindafstellingen werkte dus niet. Het bleek dat er aan de kant van de stiften nog een zwarte ring zit; de toerenteller. Deze toerenteller moet meedraaien met de motor, zodat hij weet na hoeveel omwentelingen hij moet stoppen. Dit gebeurt natuurlijk vanzelf als de motor in een buis voor een zonnescherm zit, maar bij mij dus niet. Ik heb daarop een pvc buis gekocht die iets langer is dan de motor zelf. Deze in de lengte doorgezaagd, de motor erin geschoven en met 2 klemmen vastgezet op het draaiende gedeelte van de motor en een op de toerenteller. Vervolgens de kant met de stiften op een houten paal vastgeschroeft en aan de andere kant heb ik een pvc buis in de grond gegraven met daarop een haakse bocht. Aan de andere kant van die haakse bocht komt dan de pvc buis waar de motor in zit, zodat hij kan draaien en voila.

Mvg,
Kevin
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Ja zo werkte het dus nooit want je had de op en neerstand precies gelijk ingesteld.
Maar mooi dat het opgelost is
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu