Eiken hout kleuren - een warmere gloed

Cornelis

  • #1
Voor een beeldje heb ik een voetstukje gemaakt van een stukje eiken wat ik nog had liggen. Alles is nu netjes glad geschaafd en zo, maar ik vind de kleur van het hout zo grijzig. Hoe kan ik met eenvoudige middelen een warmere gloed krijgen?
 

Fiesiekus

  • #2
Transparante beits met een warm kleurtje.
 

Cornelis

  • #3
Kan je de kleur daarmee ook iets lichter krijgen? Of alleen maar donkerder?

En welke zou je dan kiezen? Ik heb wel eens potjes gehad met kersen (erg rood), eiken (ook vrij grijs) en mahonie (erg donker). De staaltjes die in de bouwmarkt hangen maken je vaak niet veel wijzerer welke kleur het nou wordt in de combinatie met het hout dat je gebruikt.
 

Fiesiekus

  • #4
Eiken lichter maken doe je met een bleekoplossing (ik dacht chloorbleek); vraag dat even na in de schilderszaak of wacht op Kees de S.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
U kunt eiken inderdaad opkleuren ( bleker maken ) met chloorbleekloog.

Verheug u niet op het resultaat: het blijft dus blekerig. Gebruik uisluitend een in chloorbleekloog gedrenkte doek ( Chemicalien bestendige handschoenen aan en een veiligheidsbril op ! ).

Veel mensen denken dat door het logen van eiken de kleur bleker / witter zal worden. Optisch bedrog. Eiken kun je alleen reinigen en niet logen in een loogbad. Het looizuur gaat een verbinding aan met de loog en een ( even wachten mensen ) grijsgeblakerd stuk basisch eiken is uw deel.

Grenen leent zich weer wel goed voor een loogbad.

Maar dat is geen antwoord op uw vraag. U kunt een kleurbeits toepassen op het ( gebleekte ) eiken waardoor u een warmere tekening verkrijgt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu