Eén gipsplaat vervangen

Maistro_44

  • #1
Ik wil graag wandcontactdozen van aarde gaan voorzien op de bovenverdieping. Maar om bij de centraaldoos te komen zal er één (hoop ik...) gipsplaat in de woonkamer verwijderd moeten worden.

Is het te doen om één plaat te verwijderen en later een nieuwe te plaatsen?
Ik ben bang van niet vanwege:
* kleurverschil (twee jaar geleden plafond geschilderd, wit, latex)
* terug plaatsen nieuwe plaat ivm plinten
* het net-niet haaks zijn van platen (oude en nieuwe niet exact hetzelfde).

Een ander alternatief is een gat in het plafond maken precies onder de centraaldoos, maar ik weet ook niet exact waar deze dit.
Iemand suggesties?
 

Fiesiekus

  • #2
Weet je zeker dat de cntraaldoos niet in het plafond van de bovenverdieping zit?

Je kan 'm opsporen met een leiding- of stroomdetector (als er stroom door gaat uiteraard) en kijken waar de buizen bij elkaar komen. Daar zit ongeveer de CD. Denk dat proberen in eerste instantie beter is dan een hele plaat verwijderen etc.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Is die centraaldoos niet van op de zolder te benaderen?

1 gipsplaat vervangen hoeft echt geen probleem te zijn hoor, alleen nadat je de nieuwe gemonteerd hebt en de naden dicht gemaakt heb zul je het gehele vlak (plafond) moet herschilderen wil je geen kleurverschil zien.
 

Maistro_44

  • #4
Nee, hij zit (of eigenlijk, ze zitten) echt in het plafond van de beneden-/vloer van de eerste verdieping. Het is een houten vloer waar laminaat op ligt. Dat laminaat weghalen is al helemaal geen optie...daar staat een waterbed op. Electra is weggewerkt tussen de balken. Naden tussen gipsplaten zijn nu niet weggewerkt (alleen likje verf erover).

Hoe nauwkeurig is zo'n leiding-zoeker?
 

Fiesiekus

  • #5
De gevoeligheid en reproduceerbaarheid hangt erg van de prijs af. Denk dat je een goed apparaat kunt/moet huren. Hoe diep schat je dat de leidingen ongeveer van het gips af liggen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De gevoeligheid en reproduceerbaarheid hangt erg van de prijs af.
Wat bedoel je met reproduceerbaarheid ?
Valt er iets te reproduceren ?
 

Fiesiekus

  • #7
Reproduceerbaarheid = precisie. Als je 5 x een meting herhaalt en je vindt 5 x iets anders, is er sprake van slechte precisie. Best kans dat het gemiddelde van die 5 dan wel overeenkomt met de goede plek, dat is de nauwkeurigheid.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
:prima:
 

Maistro_44

  • #9
Heb het niet nagemeten, maar schatting is dat draagbalken zo'n 200 mm hoog zijn, aan de bovenkant van de balken (=vloer 1e verdieping) zitten houten planken met laminaat erop, aan de onderkant van de balken (=plafond begane grond) zit er kalkmortel en gips gestuukt op riet en daar zit dan die gipsplaat tegenaan. Mijn inschatting is dat de buizen aan de bovenkant van de balken zitten. Is dus een flinke afstand (+/-200mm). Wellicht dat de leidingen vanaf de eerste verdieping beter te detecteren zijn, maar dan zou ik zeeeeer nauwkeurig moeten gaan meten om dezelfde positie vanaf de begande grond te vinden.
 

Fiesiekus

  • #10
Misschien een beetje domme vraag: heb je een lichtpunt in het plafond en gecontroleerd of de CD daar recht boven zit?
 

Maistro_44

  • #11
Helaas, geen lichtpunt of een andere mogelijkheid om te 'kijken'
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu