Duco mengventiel defect?

Mistraller

  • #1
Vandaag het grootste deel van ons zonneboiler project afgerond, de waterleiding onder de ketel aangepast.

Het koude water komt nu binnen via de inlaatcombinatie, loopt naar het boilervat, (waar de collector dit straks verwarmt) en dan retour naar de koudwater ingang van de combiketel.
Op de uitgang van onze ketel zit een mengventiel, omdat de zonneboiler vaak hoge temperaturen bereikt.

Dit mengventiel zit met de W op de ketel, de M is de gewone warmwaterleiding, en op de K zit nog een koude leiding die na de inlaat combinatie is afgetakt.

Kortom, een standaard installatie volgens de handleiding van Nefit.

Nadat het water erop zat, krijgen we helaas slechts handwarm water. De ketel doet prima z'n best, want de warme leiding uit de ketel is niet vast te pakken. Na het mengventiel wordt het maar ca 35 graden.

Ik vermoed dat het ventiel stuk is, maar zou het nog een andere oorzaak kunnen hebben? Alle relevante koppelingen zijn knel, dus brokken soldeer, (zoals in de oude leidingen bleek te zitten :( ) lijkt me niet mogelijk.

Het ventiel zit zeker goed gemonteerd, en is gloednieuw.

Zelf dacht ik wellicht aan de doorstroombegrenzer in de ketel, maar toch lijkt me dat ook weer sterk, want die zit er niet voor niets.
 

Xr8

  • #2
Als de leiding uit de ketel niet beet te pakken is dan zou je zeggen dat er bij het mengventiel iets mis gaat.

Zitten er bij het mengventiel ook keerkleppen geplaatst, vaak zijn deze in combinatie met een zeefje.

Hoe is de temperatuur instelling van het ventiel. Vaak is deze instelbaar met een draaiknop. Hoewel ik uw ventiel zo niet ken. Bij de Taconova is het in ieder geval instelbaar.

Bij voorgenoemde kan enig vuil in het ventiel ook dit soort problemen geven.

Succes.
 

Mistraller

  • #3
Het mengventiel was gewoon stuk. Er zat geen vuil in, ik kon in koude toestand door de K ingang blazen. Dat hoort niet.

Maar nu heb ik een volgend probleem; een monteur van Nefit heeft het ventiel omgeruild voor een andere. Het is ook een ander model, met een witte knop, ik ken het verder niet. Wat mij wel opviel, was dat er maar een klein gaatje zat aan de heetwater ingang. Beetje zinloos om dan alles in 15mm aan te leggen opperde ik tegen de monteur van nefit. Hij verzekerde me dat dat niets uitmaakte.

Ik heb een CW4 ketel, 8 liter warm water per minuut.

Na veel geklooi en gepruts het nieuwe ventiel ertussen (De maatvoering was anders, hoe kan het ook) blijkt dat ik dus gelijk had, mijn hoeveelheid warm water is duidelijk minder. Volgens mij zo'n 4 a 5 liter.

Ik kon het me al niet voorstellen, dat een gaatje van ca 4 mm de doorstroming niet verminderd. Rare monteur in elk geval die beweert dat het niet uitmaakt. Morgen maar weer bellen met de Nefit, en dan zal je zien dat ik toch weer het oorspronkelijke ventiel aangeboden krijg...Kan ik wéér alles aanpassen :(

Het ventiel is van Bosch. Ik zat me nog af te vragen of het wellicht mogelijk is om het binnenwerk eruit te halen, en dan dat gat groter te boren. Misschien dat het dan gewoon opgelost is.
 

Mistraller

  • #4
Even gebeld, waarschijnlijk moest de doorstroomregelaar verder open gedraaid worden. Zo gezegd zo gedaan. Inderdaad! Dat scheelt stukken, ik heb nu wel de 8 liter per minuut. Helaas heb ik ook een lekke doorstroomregelaar nu. Het blijkt dat die dingen na een aantal jaren beter niet meer versteld kunnen worden, want dan gaan ze hoe dan ook lek, volgens de installateur hier in het dorp. Dat wordt dus een nieuwe plaatsen, want er zit voor zover ik kan zien, geen afdichtring oid in.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
12
9
11
3
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu