Dual inverter Heat Pump droger - RC90V9AV3Q maakt tikkend geluid bij het draaien

Van t Hag

  • #1
Goedemiddag,

Wij hebben in augustus 2020 een LG warmtepompdroger gekocht,Type RC90V9AV3Q.
Sinds eergisteren maakt deze tijdens het draaien een tikkend geluid wat hard begint maar na 20 min wordt het geluid minder hard maar blijft aanwezig.
Reeds contact gehad met LG maar die geven aan dat het vermoedelijk de lagers zijn en de garantie termijn ondertussen is verstreken. Ik moet dus rekening houden met voorrijkosten en onderzoek kosten en uiteraard eventueel de te vervangen onderdelen.

Is er iemand bekend met dit type droger?

Ik heb een audio fragment geupload van het tikken, mogelijk heeft iemand op dit forum een idee wat het zou kunnen zijn en of dit eventueel zelf is te vervangen.
Zag dat een origineel complete lagerset nog geen 50,- kost.


Alvast bedankt voor het meedenken.
 

Lampje45

  • #2
Wordt door Ziggo geblokkeerd als onveilige website
 

Van t Hag

  • #3
Ik heb het geluidsfragment even in een zip bestand gedaan.
 

Bijlagen

Lampje45

  • #4
Jammer dat het geen film is. Want is het in relatie met het toerental van de trommel? Dat lijkt mij wat te hoog kan het een wiel zijn onder de trommel? Het lijkt me ook te snel voor een stuk uit de riem wat ergens tegen aan slaat.
Dus begin eens de bovenkap er af te halen zodat je hier iets meer kunt zien.
Doet hij dit vanaf seconde nul of komt dit later als de compressor loopt?
 

Van t Hag

  • #5
Lampje45, bedankt voor je reactie. Ik ben van plan hem morgenavond open te gaan maken om te kijken waar het geluid vandaan komt. Wat ik wel nu al kan beantwoorden is dat hij vanaf seconde nul dus direct bij aanzetten meteen het geluid maakt. Wel lijkt het geluid qua hardheid naarmate hij langer draait iets minder luid te worden.
 

Lampje45

  • #6
Dan is de compressor dus uitgesloten.
 

Lampje45

  • #7
Bonken trommelwiel.png


Bonken trommelwiel 2.png


Ik heb het geluid geanalyseerd en kom op 30 slagen per seconde.
Merkwaardig is dat er 3 verschillende slagen met het zelfde tempo zijn, maar niet exact op hetzelfde tijdstip. Als ik dan omreken naar het toerental per minuut, dan kom ik op een toerental uit van 1800 r.p.m.
Dan lijken mij de trommelwielen verdachte nummer 1.
Die zullen waarschijnlijk volkomen versleten zijn en vanwege hun platte kanten er over heen roffelen. Met wel heel veel roffels achter elkaar. Die dus deze herrie maken.
Dus nieuwe wielen en de zaak loopt weer als een zonnetje.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: BigBert

Lampje45

  • #8
Van t Hag schreef:
Wel lijkt het geluid qua hardheid naarmate hij langer draait iets minder luid te worden.
Dat lijkt me ook logisch, want het vocht wat verdwijnt, maakt de lading minder zwaar.
Dus voor mij is de puzzel compleet.
 

Van t Hag

  • #9
Beste Lampje45, bedankt voor deze duidelijke analyse. Ik heb zojuist toen ik thuis kwam nog even mijn hoofd in de trommel gestoken en handmatig gedraaid. Het geluid komt van rechts onder. Ik hoop dat u gelijk heeft en dat het met twee nieuwe wielen opgelost is. Wat ik mij dan alleen nu al afvraag hoe kan dit onderdeel nu al helemaal versleten zijn. De machine is nog geen drie jaar oud. Maar goed morgenavond gaat hij open en dan weet ik hopelijk meer.
 

Lampje45

  • #10
Als men 2 cent meer uit geeft voor bepaalde onderdelen gaan ze nooit meer stuk, maar dat is in strijd met het verdienmodel en de dikke nekken van de aandeelhouders. Dus zullen er onderdelen bewust te zwak gemaakt te zijn. Maar ze moeten wel de 2 jaar van de wettelijke garantie doorstaan. En bewust worden de reparatie tarieven extreem hoog gehouden, zodat het voordeliger is een nieuwe machine te kopen.
Printen worden niet meer gerepareerd, maar daar komt echt verandering in. Want de meeste reparaties die ik doe kosten me nog geen 7 euro incl. de verzendkosten.
Laatst nog een krijgertje weer tot leven gewekt.
Was een relatief dure reparatie, omdat de originele startcondensator en een relais stuk was.
Dus 22,50.
Mijn kleindochter is er in haar jonge gezinnetje heel blij mee.
 

Van t Hag

  • #11
Beste Lampje45, U had helemaal gelijk. één trommelwiel geheel van zijn (velg) gelopen/gesleten. Ik heb vanmorgen op voorhand al twee nieuwe trommelwielen besteld. Uw verhaal klonk namelijk zeer aannemelijk. Ik vervang morgen ochtend denk ik meteen maar beide wielen. Mag ik u hartelijk bedanken voor uw hulp!

20230630_224709.jpg
 

Lampje45

  • #12
Dat is mooi om te horen, het storing zoeken op deze manier wordt niet veel gedaan, maar blijkt vaak, als je het beheerst, erg effectief te zijn.
 

BigBert

  • #13
@Van t Hag Werd de droger intensief gebruikt? Ik vind het toch vreemd dat ie al na 3 jaar dit soort slijtage vertoont.
 

Van t Hag

  • #14
Hoi BigBert, denk dat de droger elke week wel 3x aanstaat. Of dat nou echt intensief is weet ik niet, maar misschien een keer te zwaar belast . Beide trommelwielen gisteren middag vervangen en draait weer helemaal stil.
 

Lampje45

  • #15
Dat is heel mooi om te horen.
Ik ben zo blij dat ik zelfs 26 jaar na mijn pensioen, mensen nog kan helpen met mijn vakkennis.
Dus geen tijd voor de geraniums! Daar wordt ik echt blij van.:prima:
 

Robbies

  • #16
Ik heb exact hetzelfde probleem met mijn LG warmtepompdroger. Eén iets ander typenummer RC90V9AV4Q een jaar of 4 oud. Ook het rechter loopwiel defect met allemaal losse rubber in de machine.
 

Lampje45

  • #17
Dan weet je in ieder geval wat je te doen staat.
Het probleem hebben we al uitgezocht:super:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu