Druk tuinirrigate

Stijn81

  • #1
Allen,

Ik ben een plan aan het maken voor het beregenen van mijn (toekomstige) tuin. Ivm redelijke oppervlakte, zal ik tot 12 sproeiers nodig hebben.

Ik ben bang dat ik met mijn regulier 16mm 2,5 bar waterdruk daar niet mee uitkom. Dat is slechts voldoende voor 1 (hooguit 2 op halve kracht) sproeiers.

Ik kan deze opdelen in groepen (heb een computertje en verdeler) maar dan nog kom ik niet denk ik. Dan zou ik nog 2 sproeiers per groep moeten aanzetten.

Ik heb ook gedacht een hydrofoorpomp op een nieuw te spuiten waterput te zetten. Deze zou dan 4,4 bar opleveren 3600 l/h. Daar heb ik dan weer de volgende vraag over: Is het zo dat als ik 2 sproeiers op een groep aansluit, het elk 2,2 bar is? Of kan ik met een bepaalde leidingdikte meer sproeiers aansluiten (is dat een rekensom van verbruik per sproeier per uur en de 3600 l/h van de pomp?) Hoe kan ik leidingdikte berekenen?

Mochten jullie andere ideeën hebben, dan zijn die meer dan welkom!

dank,
 

12mark12

  • #2
Op een reguliere huisaansluiting kan je doorgaans toch wel 4 of meer sproeiers aansluiten. Dus met 3 groepen lijk je er te moeten kunnen komen.

Echter moet je kijken dat je zo kort mogelijk bij de meter kan aftappen. Best in de meterkast, waar je meteen de computer kan plaatsen. Je hebt daar de meeste druk van 22 mm koper. Als je aftakt (met een kraan ertussen om af te kunnen sluiten) ga je zsm over op thyleen of pvc van min 25 mm of meer. Dit om de druk zo hoog mogelijk te houden.

Hopelijk heb je iets van een kruipruimte zodat dit te realiseren is. Anders ben je aangewezen op een buitenkraan of keuken die tegen de achtergevel zit. De druk is daar stukke minder, hoeveel hangt van het eea af.
 

12mark12

  • #3
Oja: wij gebruiken zo lang mogelijk pvc van 40 mm en kort bij de sproeiers naar 32 mm. Dit vanwege de druk (minder wrijving)
 

Stijn81

  • #4
Hoi,

Dank voor de tips. Ben bang dat het de buitenkraan wordt, maar ik ga even kijken of ik via een loze leiding vanuit de meterkast naar buiten kan. Grt,
 

Markilanosz

  • #5
Beste Stijn,

12 sproeiers die op 2,5 bar water de tuin in staan te gieten verbruiken een enorme bak water. Alleen daarom lijkt het me interessant om een waterput te slaan. Los van de kosten is het ook zonde om al dat drinkwater voor de tuin te gebruiken.
 

Stijn81

  • #6
Dat is ook zeker waar. Vandaar mijn gedachten over een puls slaan. Ik zal ook eens bij een loonwerker informeren naar de kosten.

Iemand enig idee wat een timer / verdeler van gardena aan doorvoer heeft er uur? Kon ik niet vinden in de technische gegevens. Kan tot 12 bar aan. Met een pomp van 4,4 bar en een 3/4 aansluiting, iemand enig idee?
 

12mark12

  • #7
Ingeval van een put slaan: houd rekening met ijzer. Als dat in je water zit wordt alles bruin
 

Markilanosz

  • #8
Met een systeem zo groot als jij in gedachten hebt is 3/4" een veel te kleine doorvoer waarmee je teveel druk verliest. Ik zou een 2" hoofdleiding nemen en vervolgens elke aftakkende leiding naar een sproeier voorzien van een elektronische klep en 3/4" leiding. Die kleppen kan je dan met elke gewenste besturing bedienen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Een tekening met de maten van het te besproeien gedeelte er bij is wel nodig/handig, ook de plaats van de verdeler even intekenen.

Ook het soort sproeiers is van belang.
Een sectorsproeier heeft meer water(druk) nodig dan een pop-up sproeier, ook de diameter van de nozzle van de sectorsproeier is belangrijk.

De timer die u bedoelt is mooi voor kleine tuinen maar niet voor grotere oppervlaktes tenzij u in gedeeltes gaat sproeien, de opbrengst weet ik zo niet exact.
Een hydrofoor van 3600 liter is standaard en houd niet over bij de opp. die u wilt besproeien, de druk daalt tussen de 1,5 en 2 bar voor de pomp weer aanslaat, de opbrengst zal ongeveer voldoende zijn voor 3 sectorsproeiers met een nozzle van 4 mm als de aanvoerleiding niet te lang is.
Met een hydrofoor met deze opbrengst zou het alleen kunnen wanneer u in gedeeltes gaat sproeien, alles tegelijk lukt niet met zo'n opbrengst.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu