Druk HR ketel na vullen en inschakelen verw. erg hoog!?

Bartje_78

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb onlangs mijn HR ketel op 2e verdieping bijgevuld (volgens handleiding) tot 2,0BAR.
Als ik de verwarming inschakel en ik kijk na een tijdje op de drukmeter dan is deze opgelopen tot over de 3,0BAR (ook meter op begane grond geeft meer dan 3,0BAR aan). Ik heb de verwarming ontlucht en zover ik weet is (bijna)alle lucht uit de radiatoren.
Heeft iemand enig idee hoe het komt dat de druk na het inschakelen van de verwarming zo erg oploopt?

Hoor het graag..!

Alvast bedankt voor de hulp en evt. tips.

Groet, Jeroen.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #3
Je expansievat zal inwendig lek zijn, hierdoor heb je geen expansie meer en krijg je drukstijging als je ketel brand. Expansievat vervangen, overstort ook gelijk meenemen.
 

Bartje_78

  • #4
Heb voor de zekerheid even op expansievat gekeken en deze is van 1999.
Op de sticker aan de onderkant van het vat staat 3,0bar en 18liter.

Heb in andere verhalen gelezen dat een vat 0,5 liter moet zijn klopt dit?
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #5
Nee een normale woning word vaak 18 liter geplaatst. Die 0,5 bar is de voordruk van het vat. 18/0,5 staat er dan vaak op of 18/1 als het vat 1 bar is. Die 3,0 bar is de maximale werkdruk.

Als het vat beneden zit 1 bar voordruk monteren zit hij boven 0,5 bar monteren. Twijfel je dan gewoon 25 Liter 1 bar, dan zit je voor een normale woning altijd juist.
 

Xr8

  • #6
Vervang naast het vat ook het overstort ventiel. De kans is groot dat deze geopend is geweest. Hierna sluiten deze ventielen vaak niet goed meer.

Succes.
 

StefanD

  • #7
Het is heel normaal dat de druk stijgt als de verwarming aan staat. Zeker in de winter, omdat er dan een relatief hoge watertemperatuur wordt gebruikt. (Alhoewel een verschil van 1 bar aan de hoge kant is)
Als de druk bij een weer afgekoelde CV weer 2,0 bar is, dan is er eigenlijk niets aan de hand. Als je expansievat stuk is, dan daalt de druk tot duidelijk beneden de 2,0 bar.
 

Xr8

  • #8
De druk in een cv installatie mag geen 3 bar worden. Dit is de druk waarbij het overstort ventiel gaat openen.

Een drukverschil van 1 bar is te veel. Het duid echt op een defect of te klein vat. Het laatste is niet echt voor de hand liggend uitgaande dat eea naar behoren heeft gefunctioneerd.

Vervang het vat voor een gelijk vat, als dit vat 10 jaar oud is dan is de kans groot dat het aan het eind van de levensduur is.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu