Druk CV ketel en vulpunt verschillend

Rve123

  • #1
Hallo,

Ik heb een vraag over de drukwaardes van de cv ketel (agpo econpact 225c) en het vulpunt in de badkamer. Deze zijn namelijk verschillend. Ik had net water bijgevuld omdat deze op 0.9 stond in koude toestand (1.1 t/m 1.8 bar staat als indicatie op de cv ketel).

Het groene gebied bij het vulpunt is anders (1,5-3.0 bar). Nadat ik heb bijgevuld staat er bij het vulpunt 1.65 bar en op de manometer van de uitgeschakelde CV ketel 1.22.

Wanneer ik de cv weer heb ingeschakeld en flink stook (meting bij temperatuur van 56 graden cv aanvoer en 10-15 minuten aan het werk) zie ik bij de meters dezelfde waardes: 2.2 bar

Zo kom ik dus op koud/warm verschillen op de manometers van

vulpunt: 2.2 - 1.65 = 0.55 bar
cv: 2.2 - 1.2 = 1 bar

Nu vind ik vooral dat verschil bij de cvketel hoog, maar ik snap ook niet waarom bij beide meters bijna een halve bar verschil zit in koude situatie. De cv ketel staat in de keuken en we wonen in een appartement, dus ook niet bepaald hoogteverschil.

Ik heb maanden (of half jaar?) geleden voor het laatst bijgevuld en het verschil met toen is 0.3-0.5 bar of iets in die trant. Dus het lijkt ook niet dat er wat lekt. Ik heb op het expansievat getikt en je hoort toch een verschil, onder dof, boven meer geluid, een wat langere galm/echo. Dan zou die toch ook nog goed werkend zijn?

Wat zou de veroorzaker kunnen zijn? Ik kan mij niet herinneren dat de verschillen zo groot vroeger waren.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
In de eerste plaats denk ik dat je expansievat niet meer goed is. Die zorgt voor die 0,5 bar drukverschil.
De ketel wordt waarschijnlijk ook nog beïnvloed door de pomp, als die draait komt er daar nog een extra drukverschil. Al is 0,5 bar daar wel veel voor.
Daarnaast heb je ook misschien nog een hoogteverschil tussen de ketel en de badkamer? elke meter is 0,1 bar.

Drukmeters is cv installaties zijn overigens geen precisie instrumenten, dat valt op als je verschillende meters gaat vergelijken.
Het groene gebied op de meter in de badkamer kun je zelf verstellen, dus daar moet je niet op letten. tussen de 1 en 2 bar bij koude installatie, bij de ketel, is normaal gesproken goed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu