Drogen tegelwerk en voegen

Sven77

  • #1
Hallo mensen,

Na het tegelen van mijn wc moet dit uiteraard gevoegd worden. Hoelang laten jullie de tegels op de wand en de vloer drogen voordat het voegwerk gedaan kan worden? Hoelang moet dit voegwerk dan weer drogen voordat er intensief op gelopen kan worden?

Alvast bedankt.

groeten Sven
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Meestal na één dag.
 

EdP

  • #3
Als er over tegels heen getegeld is kun je 2 dagen aanhouden.
 

Sven77

  • #4
De tegels worden op de beton gelijmd en niet op oude tegels.

Het probleem is dat ik vanavond de vloer kan leggen maar dat ik morgen een feest geef, waardoor de vloer redelijk belast gaat worden. De tegels zitten er dan wel 24 uur maar ik zal morgenvroeg toch wel de vloer moeten voegen anders is het savonds nooit droog.. Eigelijk totaal niet aan te raden allemaal zo snel achter elkaar maar denken jullie dat het allemaal wel genoeg aangehard is? Ik Ben bang dat de boel teveel gaat verzakken door het lopen.

Groeten Sven
 

Coko

  • #5
Niet echt handig natuurlijk, je kan een stevige plaat op maat zagen en over het tegelwerk leggen.
Zo wordt de druk op de tegelvloer beter verdeeld.
Maar het beste is natuurlijk tegelen na het feest
 

EdP

  • #6
Na het feest beginnen. Niet alleen de tegellijm moet uitharden, ook het voegsel. Als het voor het oog moet kun je er tijdelijk een plaat of een kleed overheen leggen tot je gaat tegelen.
 

Sven77

  • #7
Doen we. Dat wordt een mooi kartonnen vloerbedekking dit weekend :)

Nog even een vraagje meer..

Met het afwassen van het zwarte voegsel is lang niet alles van de tegels gekomen omdat het ontzettend plakspul is. Ik kon niet harder poetsen omdat ik dan alles weer uit de voeg poetste. Hoe krijg ik nu het beste de gedroogde voegselsluier van mijn tegels? Met warm water en sop? Ik heb van iemena meegekregen dat je daar ook azijn :? voor kan gebruiken?


Bedankt klussers!
 

EdP

  • #8
De werkwijze is als volgt:
Afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, type tegel en ondergrond) zal de voeg na 15 tot 45 minuten enigszins dof aantrekken. Vervolgens het tegelwerk met een schone, vochtige spons reinigen. (Tip: Indien na aantippen met de vingertop geen materiaal op de vingertop achterblijft is de voeg gereed voor afsponzen). Eerst het tegelwerk diagonaal afsponzen en aansluitend evenwijdig aan de voeg met de spons de voeg strak afwerken.

Na droging met een schone, droge doek de cementsluier verwijderen. Bij een te snelle droging van de voegspecie (door warmte, tocht, hoge absorptie e.d.) dient de voeg een of meerdere malen te worden nabevochtigd.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Let wel op met het afdekken van een vers gelegde en gevoegde vloer.
Het vocht dat nog in de lijm en voeg zit, zal verdampen.
En omdat de vloer afgedekt is, zal het vocht weer terug slaan op het oppervlakte van de tegels.
Dat vocht (met kalk) en cement sluier krijg je naderhand bijna niet meer van de tegels af.
Als je de vloer toch wilt afdekken, wacht daar zo lang mogelijk mee, en verwijder de afdeklaag ook weer zo snel mogelijk.
Dek ook de gehele vloer af, en niet delen ervan.
De voeg droogt dan anders op van kleur, en dat blijf je altijd zien.

Wat het schoonmaken betreft, als de vloer vandaag gevoegd is, probeer hem dan nog een paar keer met schoon water af te sponzen, je kunt eventueel een schuurspons gebruiken.
Kijk uit met agressieve schoonmaak middelen, of cement sluier verwijderaar met die zwarte voeg.
Anders gaat hij wit uitslaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu