Drogen meterput

Jingga

  • #1
Hoi allen,

Deze zomer heb ik een geveltuintje aangelegd. Na een forse regenbui is toen een klein sinkhole ontstaan in dit geveltuintje (aan de gevel) waardoor bleek dat er in de gevel, onder straatniveau, een gat zat (uit huis, 1916). Al snel bleek waar het water naar toe is gestroomd: de voorheen droge meterput werd erg vochtig. Geen laag water gelukkig, en de kruipruimte is ook droog gebleven; de meterput is goed afgezonderd van de kruipruimte.

Destijds heb ik de put ongeveer een week open laten staan om te drogen, en heb ik het gat in de gevel gedicht met purschuim. Hierna vertrok ik voor een aantal maanden naar het buitenland, tot nu.

Omdat ik de meterstand moest doorgeven trek ik net de put weer open. Hij was weer/nog erg vochtig, en de plank die er op ligt moet ik nu sowieso vervangen (erg vochtig, schimmel etc. Was overigens voorheen droog). Nu wil ik vooral van jullie weten:

1) is het zinvol om de put actief te drogen?
2) zo ja, hoe gaat dat het makkelijkst? Hij is te klein om een verwarmingsunit in te zetten. Natuurlijk kan in deze wel in het halletje met de put zetten.
3) denken jullie dat de afdichting met purschuim voldoende is (en is het huidige vochtprobleem vanwege vocht dat nog aanwezig was) of moet ik de geveltuin weer dichtgooien?

Ik ben nu voor twee weken thuis en ben dus een beetje zoekende naar wat ik het best kan doen om het huis zonder risico's (en hopelijk zonder problemen) weer achter te laten.

Alvast bedankt!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Purschuim dicht niet perfect af en vocht wat in de put zit blijft gemakkelijker binnen. Kun je eens foto's plaatsen van de situatie?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Nooit te oud om te leren. Hoe moet ik dat lezen Purschuim dicht niet perfect af. Mijn ervaring is dat dit schuim perfect afdicht.
 

Jingga

  • #4
Hierbij een foto van de put. Er zat isolatiemateriaal in, dat heb ik er uit gehaald.

Heb even geen foto van de gevel, maar het was een gat waar ongeveer een vinger in past. Ik heb met een flexibele spuit de schijnbare holte erachter gevuld met pur en het laten uitharden (waarmee het ook weer naar buiten kwam, dus de holte lijkt gevuld). Na het uitharden heb ik de grond weer terug gegooid.

IMG20201026131321.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
ik zie een gat in de vloer geen put met een bodem.
die zal net zo nat/droog zijn als de bodem
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Is die geveltuin een verhoogde bak?

De watermeterput mag gewoon vochtig zijn. Het deksel moet daartegen bestand zijn. Je kan het deksel aan de onderkant isoleren, dan wordt het minder vochtig. Zorg dat het deksel op een afdichtingsband ligt.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Het zal altijd vochtig blijven omdat er veel condens ontstaat aan de buitenkant van de waterleiding.
Een gat afdichten met pur schuim, dat zou ik niet doen. Waarom niet gewoon met cement en een stukje
steen dichtmetselen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu