Draden op kroonsteentje verkeerd?

Leen76

  • #1
Ik ben pas verhuisd en wil nu een lamp in de badkamer gaan ophangen.

Het is me op zich duidelijk hoe dat moet, alleen in mijn geval vraag ik me af of de bedrading uit het plafond correct is aangesloten op het kroonsteentje (de vorige bewoner heeft het blijkbaar op deze manier aangesloten)

De situatie is als volgt:
Uit het plafond komen drie draden:
blauw
zwart
geel/groen

De fitting van mijn lamp heeft een blauwe en een bruine draad.

Ik was in de veronderstelling dat BLAUW en ZWART op het kroonsteentje aangesloten moesten worden en dan BLAUW op BLAUW en ZWART op BRUIN (en GEEL/GROEN gewoon NIET aansluiten), maar bij mij zit ZWART en GEEL/GROEN op het kroonsteentje

Moet ik nu BRUIN (lamp) op GROEN/GEEL (plafond) en BLAUW op BLAUW aansluiten of hoort die GROEN/GELE draad (plafond) gewoon NIET op het kroonsteentje en moet in plaats daarvan de BLAUWE draad komen??
 

Lichtpunt

  • #2
Vanuit centraaldoos blauw en zwart op kroonsteen, geelgroen rechtstreeks op aardschroef van lamp ( indien aanwezig )
 

Leen76

  • #3
Bedankt! Toch goed dat ik het even nagevraagd heb!

Er zit bij mij wel een schroef op de bovenkant van de behuizing (het gedeelte wat tegen het plafond aan komt). Dit is een schroef waarmee de fitting aan de behuizing vast is gemaakt. Kan ik deze gebruiken?

Zo niet, kan ik die groen/gele draad dan met stevige tape op een willekeurige plek aan de metalen behuizing bevestigen?

Wat is eigenlijk de consequentie als je die groen/gele draad überhaupt NIET aansluit maar los laat hangen?
 

Lichtpunt

  • #4
De bouten die bedoeld zijn voor het aansluiten van de geelgroene zijn meestal kopergekleurd. De draad wordt hieronder geklemd, desnoods kun je de aangestripte ader hierom heen draaien en vastklemmen.

Als het een metalen armatuur is dan moet de draad aangesloten worden, want de buitenkant kan onder spanning komen te staan als er iets niet goed is.
Wees altijd veilig voor jezelf en schakel de zekering uit bij het aansluiten van de lamp. Kan er niets gebeuren.
 

Leen76

  • #5
Dus als ik het goed begrijp dat zorgt de verbinding van de groen/gele draad met de metalen armatuur (via die aardschroef) ervoor dat wanneer bijvoorbeeld de zwarte draad onverhoopt los zou schieten en tegen de armatuur aan zou komen, dat dan de stroom via die groen/gele draad 'weg kan vloeien' zodat de armatuur niet onder stroom kan komen te staan?

Bij mij in huis komt alleen uit het plafond in de badkamer zo'n groen/gele draad (eigenlijk gek), want dit zou ivm bovenstaand probleem ook in overige ruimtes het geval moeten zijn? Is het in de badkamer (vochtige ruimtes) extra belangrijk dat er een groen/gele draad is?

Ik weet weinig van stroom hoor, maar begin het volgens mij een beetje te begrijpen...
 

Lichtpunt

  • #6
Als eeen stroomvoerende ader in contact zou komen met een gestel wat met randaarde is verbonden, ontstaat er een aardsluiting waardoor de aardlekschakelaar wordt aangesproken, waardoor de spanning-aanvoer wordt onderbroken

In nieuwe installaties moeten nu alle groepen van randaarde (geel-groen) worden voorzien. Uit elke centraaldoos moet nu een aardedraad steken die aan een metalen armatuur bevestigd kan worden.
 

Leen76

  • #7
Ah, ik snap het helemaal.. bedankt! :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu