Draagkracht gipswand mbt tegels

Shotputty

  • #1
Hallo allemaal!

Ik wil graag een gipsmuur laten betegelen. Het betreft een badkamer en de gipsplaten zijn van die groene badkamer-geschikte platen.

De wandtegels die we hebben zijn echter loeizwaar (90cm bij 30cm). Ik vroeg me af of zo'n gipsplaat al die tegels aan zich kan hebben hangen zonder problemen. Ik heb per gipsplaat 2 horizontale balken in het frame er achter en ongeveer 40 gipsschroeven per plaat (2,40m hoog) om hem op zijn plaats te houden. Zal het zo goed vast blijven zitten of is dat geen enkel probleem? :?
 

Fiesiekus

  • #2
Dat frame: op hoeveel cm afstand zitten die studs?

Overigens maakt het qua totaal gewicht niet uit of je tegels van 10 x 10 of 90 x 30 plakt. Het gaat om de tegeldikte. Wat is die dikte van jouw tegels?
 

Shotputty

  • #3
Het frame heeft palen van 4,7cm en horizontale tussenbalken op 80cm hoogte en 1,60m hoogte. Op de vloer en het plafond lopen ook nog eens balken die vastzitten. Dus in principe heeft zo'n gipsplaat 4 horizontale balken en 2 verticale.

De dikte van de tegel wordt toch bepaald door de lengte? Ik heb in ieder geval 730 kilo tegels gekregen voor 20 vierkante meter ongeveer. Dus ik heb 36,5kg per vierkante meter. Mijn gipsplaat is 1,44 vierkante meter als ik het goed bereken...
52,5kg per gipsplaat.. :oops:
 

Fiesiekus

  • #4
Shotputty schreef:
Dus in principe heeft zo'n gipsplaat 4 horizontale balken en 2 verticale.
Dus om de 80 cm een horizontale en om de 30 cm een verticale?
 

Shotputty

  • #5
De verticale balken zitten alleen aan de randen. De gipsplaten eindigen steeds op de kern van een verticale balk, dus 2 verticale per plaat en 4 horizontale per plaat.
 

Fiesiekus

  • #6
Denk dat je ook even de dikte van je tegels moet meten. Zijn het wandtegels, of vloertegels die als wandtegels worden gebruikt?

Denk dat je frame met plaat wel sterk genoeg zijn; hoop dat de papierlaag wel vast aan het gips blijft zitten.
 

Shotputty

  • #7
Ze zijn precies 1cm dik heb ik nu gemeten. Dus de cruciale factor wordt de papierlaag, daar had ik nog niet eens aan gedacht!
Dan hoop ik dat de tegellijm wat dieper door gaat dringen dan dat papier....
Bedankt voor het meedenken in ieder geval! :)
 

Fiesiekus

  • #8
Heb net even een gewone wandtegel gemeten die ik ooit geplakt heb: 8 mm dik. Die 10 mm zal dus geen probleem zijn. Wel tegellijm op poederbasis gebruiken; niet op pastabasis.

Denk dat je je licht bij een specialist (of op dit forum) op moet steken; misschien kan je met een diepgronderingsmiddel over de gipsplaat, meer hechting krijgen.
 

Ronald63

  • #9
Als ik het goed begrijp is de wand 2.40 m hoog. Wat is de breedte van de wand?
De gipsplaten zitten dus geschroeft om de 80 cm?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik zie geen probleem over het gewicht van de tegels, die steunen op de vloer en op elkaar door het voegmiddel, het gewicht van de tegel komt niet ten laste van de gipsplaat, ze hangen niet aan de gipsplaat.
De ophanging van een wastafel etc. is kritischer dan de tegels.
 

Shotputty

  • #11
Bedankt voor de antwoorden, het is een hele geruststelling. Een badkamermeubel ga ik overigens denk ik aan het frame van de muur bevestigen, dat lijkt me een behoorlijke sterke constructie.

Al met al gaat m'n badkamer flink wat wegen bij elkaar.. 300kg water in bad. 500kg betonvloertje met zwaluwplaten, 730kg tegels, en die gipsplaten zelf zijn ook niet bepaald licht. Het zal wel loslopen, gelukkig gaan er precies over het midden kruislings 2 dragende muren onder de houten vloer door.. :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Kijk voor alle zekerheid even hier.
 

Ronald63

  • #13
Ik wilde je graag van dienst zijn met de juiste antwoorden, maar op de vragen die ik stelde wordt niet gereageerd. En dat is jammer, want de antwoorden die je hebt gehad heb je niets aan. Maar goed, ik wens je veel sukses met je gipswand.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Shotputty schreef:
De gipsplaten eindigen steeds op de kern van een verticale balk, dus 2 verticale per plaat en 4 horizontale per plaat.
 

Shotputty

  • #15
Sorry Ronald, ik was er inmiddels uit. Maar de antwoorden op de vragen die je stelde stonden inderdaad bij de uitleg. Iig bedankt voor het meedenken! :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu