Dilemma afwerken zolder

Nebleos

  • #1
Beste mensen,

Ik ben bezig met het na-isoleren en afwerken van mijn zolder. Ik heb nu 10cm PIR geplaatst (U 4,7), zie foto. Ik worstel met hoe ik dit kan afwerken. Ik heb 6 cm ruimte over tussen PIR en gording, het liefst houd ik nog een stukje gording zichtbaar om kamer niet te klein te maken. De opties die ik zie, na wat research ook op dit forum:

1. Regelwerk plaatsen tussen gordingen, daarop gipsplaat (12,5 mm) schroeven.
Vraag: hoe monteer ik het regelwerk op de PIR platen / tussen de gordingen?
Vraag: is onderlinge afstand gordingen (+-127cm) niet te groot om verticaal regels tussen te plaatsen?

2. OSB plaat monteren op PIR, daarop gipsplaat schroeven.
Vraag: kan ik OSB lijmen op PIR platen, gaat dat de gipsplaten houden?
Vraag: krijg ik dit uitgevlakt? PIR platen zijn onderling niet 100% recht.

3. Regels + gips OP gordingen, 6cm ruimte opvullen met extra isolatie. Voordelen: makkelijkste montage + betere isolatie. Nadeel is dat de kamer kleiner wordt.

Wat zouden jullie doen? Nog andere (betere) opties?

IMG_1209.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wat zit er aan de andere kant van de pir platen? Houten dakbeschot?
 

Nebleos

  • #3
Dank voor je reactie, achter de PIR zit vezelplaat dakbeschot.
 

MvanV

  • #4
Langs de balken latjes en daar tegen dwarslatjes om gips op te hangen.
Je kan voor de balkjes ook kleine insnijdingen maken in de pir. Wel even met aluband afplakken. Om gips aan te hangen hoeven het geen heel dikke balken te zijn.
 

Nebleos

  • #5
Dank voor de reacties allen. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om latten op de gordingen te bevestigen.
IMG_1267.jpg
 
  • Like
Waarderingen: mudskip

Doehetzelfalshetkan

  • #6
Fijn dat het gelukt is.
Ik vraag me af waarom er niet direct 2 lagen isolatie op elkaar gezet zijn?
Als er alleen glaswol gebruikt wordt kan dat door smalle hoge balkjes er tussen te monteren, waar de glaswol tussen geklemd wordt en daarna bijvoorbeeld klimaatfolie er over heen. Het geheel afwerken met gipsplaten. Isolatie materiaal en type folie keuzes hangen ook af van het feit of er buiten op het dak reeds een damp open of en damp dichte isolatie aanwezig is (of iets als dampdichte bitumen i.p.v. dakpannen.)

Als er direct PIR platen tegen het dak aan gemonteerd wordt kan de 2e laag met geschikte schroeven en schotels direct op de 1e plaat geconstrueerd worden. Als de we laag kruislings over de 1e laag gemonteerd wordt, worden alle naden van de eerste laag eigenlijk vrijwel volledig dicht gemaakt en hoeft daar niet eerst nog aluminium tape over de naden gezet te worden. Het is wel aan te raden om die aluminium tape wel over de naden van de 2e PIR laag te plakken.
Omdat er nu 2 dampdichte PIR lagen zijn, heeft het imho geen zin om een klimaat folie aan te brengen.

Een vraag:
U heeft een combi van eerst PIR met tweezijdig aluminiumfolie met een hoge R van 4,7 aangebracht en later daar de glas- of steenwol aangebracht. Daarover nog een "rode" folie en gipsplaten? Welk doel heeft deze "rode" folie nog, de PIR laag is immers erg dik en vooral echt damdicht. Ben benieuwd naar uw beweegredenen.
PS: Ik ben pas nieuw op dit forum, had nog geen kennis van dit topic. Wat er alsnog uit aanvullende discussies komt daar kunnen mensen die nu nog steeds of later tegen vergelijkbare problemen aanlopen van deze bijdragen profiteren. Inzichten veranderen ook, het bekende voortschrijdende inzicht.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Doehetzelfalshetkan schreef:
elk doel heeft deze "rode" folie nog, de PIR laag is immers erg dik en vooral echt damdicht.
Een harde stelregel is: Je bouwt binnen dichter dan buiten, om te voorkomen dat vocht uit de leefzone in de constructie kan trekken. Des meer de buitenkant dampdicht is (nu door de pir-platen), des te meer aandacht je moet besteden aan de warme binnenzijde.
 

Nebleos

  • #8
De keuze voor het type materiaal: ik had al 10 cm PIR platen liggen, pas later heb ik bedacht om de gehele dikte van de gording op te vullen, vandaar de wol als 2e laag.

Wat betreft het folie: ik lees dat wol slecht tegen vocht kan (wat vanuit de kamer komt). Aangezien het vocht aan de dakzijde niet weg kan (vanwege PIR), leek het mij verstandig dit folie te plaatsen. Zoals met vaak met klussen, soms moet er een knoop doorgehakt worden zonder dat je 100% zeker weet of je het goed doet ;) Ik denk dat wat jij voorstel ook zou kunnen werken, maar ik ben slechts een eenvoudige thuisklusser..
 

Doehetzelfalshetkan

  • #9
@Nebleos Bedankt voor je openheid hoe eea gelopen is. :prima:

Ik kom zelf ook niet uit die bouwsector, formeel ben ik net zo'n "een eenvoudige thuisklusser.." als het daar op aan komt.
Door mijn achtergrond ben ik wel in staat om o.a. natuurkundige zaken te doorgronden, maar das ook nog maar steeds een deel van het verhaal. Bij constructies komt er meer bij kijken, vooral als er achteraf afwijkingen in zitten die niet gedocumenteerd waren en ook niet zo open te breken zichtbaar waren.

@Walker Hier past die harde stelregel nog meer bij.... dus eigenlijk moet je op zeker varen, mijn voorkeur gaat dan er ook vaak naar ook uit om bij maar enige twijfel over wat de dampopenheid van het dak betreft, binnen altijd een damp open isolatie te gebruiken i.c.m. een klimaat folie. Alleen als de
dakconstructie echt damp open is dan pas dampdicht materialen als PIR te gebruiken of dampopen materialen met als afsluiting binnen een dampdichte folie.

Tip voor @Nebleos : Anderen op het forum gebruiken (ook) Ubakus, met wat oefeningen is dat vaak te leren. Dat kan helpen om betere keuzes te maken of hier gerichtere vragen te kunnen stellen. Beter wel vragen dan niet vragen en dat heb je iig gedaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu