Dikte vloerbalken

Hardhat

  • #1
Hallo,

Ik heb een woning uit '64 met houten vloeren. Ik heb de balkenschuif gebruikt, maar al mijn vloerbalken zijn te dun, dus ik vraag me af of ik de tool juist gebruik.

Op de begane grond is de overspanning 370 cm en hoh is 62cm. De balken daar zijn 65 x 180mm. Dat is volgens de tool te dun voor deze overspanning. Klopt dat?

Op de zolder is het nog erger. De overspanning daar is ook 370, hoh 62. De balken daar zijn 65 x 165mm; Dat is al helemaal te dun. Klopt dat?

De laatste 2 balken aan voor en achterzijde zijn hier 40 x 100. Dat is volgens mij niet eens bedoeld om beloopbaar te zijn. Klopt dat? De wasmachine en droger hebben hier hun aansluitingen, en staan voor 2/3e deel op de 40 x 100, naast elkaar. Wel is de overspanning hier 'slechts' 220cm. Ik krijg daar geen warm gevoel van, ben eigenlijk bang dat het zootje een dezer dagen door de vloer komt zeilen, hoewel deze setup al 4 jaar probleemloos zo staat...

Maak ik me zorgen om niks of kan ik beter een constructeur in de arm nemen? Wie kan hier iets zinnigs over zeggen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De balkenschuif is redelijk aan de veilige kant. Vroeger bouwde men lichter, omdat huizen ook anders gebruikt werden. Op zich schrik ik niet van de genoemde balkafmetingen, geen reden tot zorg. Maar ik kan me voorstellen dat je liever een stevigere vloer wilt. Een goede graadmeter is hoeveel de vloer beweegt/doorbuigt als je erop loopt. Probeer eens "verend" te lopen. Gaan kopjes in de kast meerammelen?

Wordt de zolder gebruikt als slaapkamer, of alleen voor (lichte) opslag?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu