Dikte betonnen aanrecht

Fonthijn

  • #1
Hallo,

Ik wil ook zelf een betonnen aanrecht maken en heb veel aan de info die ik hier kan vinden...... maar wel een vraag.
Hoe dun mag de betonlaag zijn, ik wil het oude aanrecht gebruiken om het beton op te gieten, het kan dus blijven liggen. Het is zo'n kunststof aanrecht dus waarschijnlijk moet er eerst een primer op, zo ja welke?
Het aanrecht is zeer stevig en kan dus hopelijk dienen als basis voor het beton. Kan dit bv in een laag van 2.5 cm gegoten worden?
Als het veel dikker wordt dan wordt het aanrecht zo hoog......
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Normaal is een betonnen aanrecht ongeveer 4 centimeter dik. Als je het dunner maakt gaat de sterkte snel naar beneden. Een kunststofblad is van zichzelf niet erg stijf, dus bij een zware belasting op het beton geeft het in de praktijk ten opzichte van het weinig elastische betonnen aanrechtblad erboven weinig steun. Daardoor kan het bovenblad gaan scheuren. Dus ik zou niet ver onder die 4 centimeter durven gaan.

Wat is de aanrechthoogte nu? Een wat hoger aanrecht heeft ook voordelen wat betreft tegengaan van rugklachten.
 

Fonthijn

  • #3
Nou dit is wel een heel stevig blad van 3.5 cm, ik sta er regelmatig op. Goed duur blad geweest en helaas helemaal ingebouwd; daarom willen we het ook laten zitten, we moeten echt de halve keuken slopen om het weg te krijgen
Hoogte van het blad is nu al 95 cm, is een prettige werkhoogte, maar 4 erbij wordt een beetje hoog..... nou ja we kunnen daarna altijd weer de vloer verhogen en zo blijf je lekker bezig.
Maargoed, 2.5 zou dus echt te weinig zijn? En moet er een hechtmiddel gebruikt worden?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Het gaat niet zozeer om de sterkte van het kunststofblad dus wanneer het breekt, maar om de stijfheid, elasticiteit of hoe je het maar noemt. Een kunststofblad veert (ongemerkt) door als je er op staat terwijl beton dat slechts minimaal doet. Pas als het kunststofblad begint door te veren zorgt het voor een tegenwerkende kracht omhoog naar de belasting die er op staat/ligt. Het beton is dan echter al gescheurd.

Het kunststof blad voorkomt daarmee wel dat het betonnen blad naar beneden valt als het te zwaar wordt belast, maar niet dat er scheuren in komen.

99 cm wordt inderdaad wel erg hoog. Wij hebben 92 en dat is voor mij prettig werken maar nog zeven erbij is wel veel.

Beton krimpt als het hard wordt, dus zelfs met een hechtmiddel is de kans groot dat het loskomt van zo'n gladde niet poreuse kunststofplaat. Verschuiven zal het niet zo snel doen want die betonnen plaat wordt behoorlijk zwaar, maar om verschuiven te voorkomen kun je voor het storten een aantal RVS schroeven half in het kunststof blad draaien. De koppen van de schroeven steken dan in het beton en voorkomen dat het beton kan gaan schuiven. Neem wel schroeven van RVS en niet van gewoon staal, want dat kan op den duur gaan roesten als er toch water tussen de betonplaat en het kunststof mocht komen.
 

Fonthijn

  • #5
Ja, die schroeven dat is een goed idee! Goeie tips uit Kazachstan!
Ook nog opruwen en hechtmiddel(welke zou geschikt zijn?) erop en dan maar 3.5 cm, dat scheelt al weer. Ja ik had al bedacht dat ik er niet meer op ging staan als het beton er eenmaal ligt, nu doe ik dat wel eens om het dakraam te openen. Het aanrechtblad geeft dan echt niet mee, maar ik snap dat 1/10e millimeter al kan zorgen dat het losspringt/barst.
Ik zal er wel op moeten zitten om in alle hoeken te kunnen schuren.
Ik ga binnenkort een proefstukje maken.
Het is toch zo dat het wel 6 weken moet uitharden voordat je er een afwerkingslaag op aan kunt brengen(lak of was) Tot die tijd zullen we dan wel heel netjes(niets voor ons) moeten zijn om te voorkomen dat er vlekken op komen.
 

Michiel_H

  • #6
Kijk voor een primermiddel eens naar artikelen van het merk *****


Merk verwijderd, merken doorgeven kan via PB, niet op het forum, mod.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu